Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '07

 
Kategori
Su Sporları
 

90 yaş üstü yüzme rekorları

90 yaş üstü yüzme rekorları
 

'Bu yaştan sonra yüzmeye başlanır mı?', 'Bu yaşta spor yapılır mı?', 'Otur torunlarınla oyna!' vs. vs. gibi şahane klişelerimiz var. Sporun yaşı olmaz; hatta aksine, insan yaşlandıkça vücudu bilinçli egzersize daha fazla ihtiyaç duyar. Eklemlerde kireçlenme, bacaklarda romatizma, varis, omurgada eğilme, sırt ve bel ağrıları, sindirim sisteminin yavaşlaması, genel bir yorgunluk ve bitkinlik hali birçok büyüğümüzün ortak sorunları. Benim ısrarla vurgulamak istediğim konu ise, kaç yaşında ve hangi kiloda olursanız olun, doktor ve bilinçli antrenör eşliğinde spora başlayın ve yaşamın tadını çıkarın. İleri yaşlarda yapılacak en ideal sporlardan biri yürüyüş, diğeri ise yüzme. Eğer dizlerinizden sıkıntı yaşıyorsanız doktorunuz muhtemelen yürüme ve merdiven inip çıkma aktivitelerini azaltmanızı isteyecektir. Geriye kaldı yüzme alternatifi.

Yüzme, özellikle batı uygarlığında daha yaygın bir spor. ABD'de master yüzücüler bir organizasyon kurmuşlar: 'ABD Master Yüzücüler Derneği'. Bu dernek çatısı altında çeşitli yaş gruplarında antrenmanlar ve yarışlar yapıyorlar. Çok ileri yaşlardaki kişilerin de müsabakalara katılmasına çok sık rastlanıyor. 60'lı yaşlar ise yaşlıdan dahi sayılmıyor; dereceler o kadar iyi ki. Ben sizlere moral vermek için 90-94 yaş kategorisindeki iki yüzücünün rekorlarını vereceğim. Birisi Maxine Merlino adında bir teyzemiz; 90 yaşın üzerindeyken yarışmış ve işte dereceleri: 400, 800 ve 1, 500 metre dereceleri sırasıyla (dakika ve saniye olarak) 11:17, 23:04 ve 44:46. Diğer yarışmacımız ise Walter Pfeiffer adında 90'lık bir delikanlı. Delikanlı diyorum, çünkü (sıkı durun) 50, 100, 200 metre kelebek (dereceleri sırasıyla 1:00, 2:31, 5:51) ve 200 ve 400 metre ferdi karışık (dereceleri sırasıyla 5:12, 11:19) rekorları var. Bu dallar yüzmenin en fazla dayanıklılık ve teknik beceri gerektiren yarışlarından. Sanırım bu örnekler bizlere söyleyecek fazla birşey bırakmıyor.

Kaç yaşında olursanız olun, kendinizi ihtiyar hissetmeyin. Başkaları ne düşünürse düşünsün, siz yaşınıza ve sağlık durumunuza en uygun sporu hayat boyu yapmaya devam edin. Ben yüzmeye aşığım, size de tavsiye ediyorum. Sizler de kronometre tutarak yüzerseniz derecelerinizi girebileceğiniz bir yer var: www.yuzuyoruz.com adresinden İnteraktif Menü içinden 'En iyi derecelerim' bölümüne giriş yapıp yaşıtlarınızla kıyaslama yapabilirsiniz. Sağlıcakla kalın...

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..