Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '09

 
Kategori
Su Sporları
 

Sırtüstü stilin incelikleri – 4

Sırtüstü stilin incelikleri – 4
 

Kolunuzun sudan dirsekten kırılmadan çıkması önemlidir.


Sırtüstü yüzme stili ile ilgili yazılarıma devam ediyorum. Umarım ilginizi çekmeye devam eder.

Sırtüstünde başınızın sabit durması

· Sırtüstü yüzerken başınızı sabit tutabilmeniz size hızlanmak açısından birçok yarar sağlar. Birincisi gayet açık; kulvar buyunca dümdüz yüzersiniz. İkincisi biraz daha teknik bir konu; iki yana da eşit ve dengeli bir rotasyon yapabilirsiniz. Sabit bir baş, tüm vücudunuza sabit (stabil) bir temel sağlar. Başka bir deyişle başınız sabit kalınca tüm vücudunuz daha kolay rotasyon yapar. Üçüncüsü ise vücut pozisyonu ile ilgilidir: sabit bir baş, vücudunuzun suyun hizasında kalmasını ve kalçalarınızın suya batmamasını sağlar.

Sabit baş derken, ne kadar sabit olmalı konusuna açıklık getirelim. Başınız o kadar sabit olmalı ki, alnınızın üzerine üçte biri suyla doldurulmuş bir plastik bardak koyup onu düşürmeden yüzebilmelisiniz. Bu bir yüzme alıştırmasıdır ve deneyebilirsiniz. Önce sırtüstü sadece ayak vurarak deneyin, bardak düşmüyorsa yavaşça kulaç atmaya çalışın. Gittikçe deneyim kazanacaksınız ve bardağı düşürmeden hızlı yüzmeye başlayacaksınız.

Sırtüstü stilinde hızlı eller gerekir

· Hızlı sırtüstü yüzenlere dikkatle bakınca ellerini suyun dışına çok hızlı çıkardıklarını görürsünüz. Bunu nasıl başarıyorlar? Kulacınızı tamamlayıp son itiş hareketini yapınca, baş parmağınız yukarıya gelecek şekilde kolunuzu çevirirseniz kolunuz sudan daha kolay çıkar. Kolunuz sudan hızlı ve kolay şekilde çıkınca da vücut rotasyonunuz kolay gerçekleşir. Böylece bir sonraki kulacınız da daha kolay ve temiz gerçekleşir.

· Eliniz sudan çıkarken nasıl baş parmağınız yukarıyı gösteriyorsa eliniz suya girerken de suya ilk olarak serçe parmağınız girmelidir. Bunun gerçekleşmesi için kolunuz havadayken ve dirsekten bükülmeden dönüş hareketini yapmalıdır.

Sırtüstü stilinde ayak parmaklarınız sürekli ileriyi göstermelidir

· Gerek serbest, gerek sırtüstü stilinde ayak vuruşundan maksimum güç elde edebilmek için ayak bileği esnekliği çok önemlidir. Ayak parmaklarınız, bileğiniz ve bacağınız aynı düzlem üzerinde ve suya paralel olmalıdır.

Sırtüstü stille ilgili sanırım şimdilik bu kadar teknik detay yeterli. Kurbağalama stiliyle devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..