Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '17

 
Kategori
Dünya
 

Amerika Müttefikleri Karşı Karşıya

Amerika Müttefikleri Karşı Karşıya
 

 

Barzani’nin bağımsızlık üzerine referandum kararı alması ve bunu gerçekleştirmesi başına dert açtı. Referandum kararına başta komşu ülkeler Türkiye, İran, Irak merkezi hükümeti, Suriye onay vermediler. Bu ülkelerin arkasından AB ülkeleri ve sonra da ABD referanduma karşı çıktı. Referandumu açıktan destekleyen İsrail oldu.

Referandum kararı aslında üç ay önce verilmişti. Kimse ya ciddiye almadı, ya da herkesin bir planı vardı.

Bilinen emperyalist güçler, bölgede, her zaman olduğu gibi  hem ateşi körükledi, hem ateşe su döktü.

Referandumun arkasındaki Amerika’nın görünen endişesi veya korkusu, çıkabilecek bir çatışmanın IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğratacağı idi. Ama gerçek bu değildi kuşkusuz.  Referandumun dünyada,  özellikle komşu ülkelerdeki havasının koklanması ve tepkinin ne derece olacağıydı. Tepki, komşu ülkelerce örgütlü  ve büyük olunca,  ister istemez Amerika tarafından referanduma karşı tavır belirten demeçler verildi.

Komşuların, Türkiye, İran, Rusya, Suriye ve Irak’ın birliğinden doğan kuvvete karşı Amerika şimdilik bir alternatif geliştiremedi.

Son duruma göre, Irak güçleri, üç yıldan beri Barzani’ye bağlı Peşmerge güçlerinin elinde bulunan ve petrol zenginliğinden dolayı dünyanın dilinden hiç düşmeyen, Türkmen, Arap ve Kürtlerin yaşadığı Kerkük’e girdi.

Irak merkezi hükümete bağlı ordunun,  Kerkük’te, başta endüstri ve rafineri alanları olmak üzere hava alanı dahil tamamına yakın kontrolün ele geçirildiği gözlemciler tarafından dile getiriliyor.  IKYB bayrakları indirildi, yerine Irak bayrakları asıldı. Gelenleri coşku ve sevinçle karşılayanların yanında, savaştan bıkmış usanmışların,  kokudan bölgeyi terk ettiği gelen haberler arasında.

Hem Peşmergeleri, hem Irak kuvvetlerini kim eğitti? Amerika. Şimdi, Amerika'nın eğittiği müttefikleri birbiri ile  çarpışıyor. Amerika kendi askerlerinin güvenlik içinde bulunduğunu belirterek, taraflara gerginliği artırmama çağrısı yapıyor ve Irak’ın toprak bütünlüğüne dair demeçlerle,  duruma şimdilik seyirci görünüyor.

Ortadoğu satranç oyunu gibi.  Kimin ne zaman ve nasıl bir hamle yapacağı ve hangi piyonu kullanacağı belli olmuyor.

Amerika,  kendi doğurduklarını cami avlusuna bırakıyor.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..