Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '13

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

‘Aşk acısından önemli dersler çıkartmak

‘Aşk acısından önemli dersler çıkartmak
 

Aşk Acısı


Ayrılık, Aşk Acısı ya da Boşanmak, insanın hayli stresli bir döneme girişine sebep olabilir. İnsanın yaşamı bir anda değişir. Olaylar, tepkiler ve bunların duygusal yansıyışları insanı bir çamaşır gibi sıkar, suyunu çıkarır. Özellikle de insanın hayatında majör değişimler olurken. İnsan psikolojik açıdan ve fiziksel açıdan kolayca incinebilir, yaralanabilir, rahatsızlanabilir. Böyle bir dönemden geçerken insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey kendine özen gösterişidir. Grip olan bir insan, iyileşmek için kendine özen göstermek, bir süre dinlenmek zorundadır. Aşk Acısı ya da Ayrılık Acısı çekmekte olan bir insan da, yaşamındaki stres kaynaklarını azaltmak zorundadır.

Yaptığı işleri bile bir süre hafifletmek zorunda kalabilir.

  • Eğer bir insan kendine özen göstermeği öğrenebilirse, bir ayrılık ya da boşanma olayından çok değerli bir ders almış olur. Eşinizi kaybetmiş oluşun duygusunu hissetmek ve deneyiminizden bir şeyler öğrenmeğe başlamak, kendinize özen göstermek için karar vermiş oluşunuz size olumlu bir gelecek kazandıracaktır.
  • Her gün kendinizi maddi ve manevi beslemek için zaman ayırın. Her gün yapacaklarınız ile ilgili kendinize bir zaman çizelgesi hazırlayın. Bu sizi sakinleştirecektir. Doğada yürüyüşe çıkın. Müzik dinleyin. Sıcak bir banyonun tadını çıkarın. Kendinize masaj yapın. En sevdiğiniz romanı okuyun. Bir meditasyon grubuna katılın.
  • Neye ihtiyacınız olduğuna dikkat edin. İhtiyaçlarınızın farkında olun ve ihtiyaçlarınızı konuşarak ifade edin. Eski Sevgilinizin ya da başkalarının değil, kendinizin doğru olduğuna inandığınız şeyleri yapın. ‘Hayır’ demekten korkmayın ve suçluluk duymayın.   
  • Gündelik yaşamınızın ritmini sürdürün. Ayrılık ya da Boşanma süreci insanın hayatının bütün alanlarında karışıklık yaratabilir. Stresi, belirsizliği ve kaosu arttırır. Gündelik yaşamın ritmini sürdürebilmek size rahatlık duygusu kazandıracaktır.  
  • Bir süre önemli kararlar almayın. Ayrılık sonrasındaki birkaç ay boyunca, hayatınız ile ilgili, işten çıkıp yeni bir iş aramak ya da oturduğunuz evden çıkıp başka bir şehre taşınmak gibi majör kararlar vermemeğe çalışın. Duygusalcılık bir hastalıktır. Negatif duyguları yaşarken, karar vermemeğe çalışın. Negatif duygulardan kurtulduktan sonra daha iyi karar verebilir duruma geleceksiniz.
  • Alkol, uyuşturucu ve aşırı yiyecek içecekten uzak durun. Ayrılık acısı ile dolu sancılı günlerde, acı, üzüntü ve yalnızlık duyabilirsiniz. Ve bunların acısını hafifletebilecek bir şeyler yapmağa meyledersiniz. Bazıları alkole, uyuşturucuya ve aşırı yemek yemeğe yönelir. Bunlar sağlıksız tercihlerdir ve uzun vadede yıkıcı olurlar. Ayrılık Acısı ile başa çıkmak için daha sağlıklı yollar bulun.
  • Kendinize yeni ilgi alanları bulun. Ayrılık ya da boşanma bir son olduğu gibi, aynı zamanda bir başlangıçtır da. Yeni ilgi alanları ve yeni aktiviteler keşfetmek için artık zamanınız var. Eğlenmeğe çalışın. Yeni aktivitelere katılmak sizin ‘burada ve şimdide’ oluşunuzu kolaylaştıracaktır ve sizi geçmişten uzaklaştıracaktır.

Duygusal fırtınalara yakalandığınız zamanlarda, bu olayları güçlenmek, öğrenmek ve gelişmek için bir fırsat olarak görün. İlk günlerde belki yaşamınızda bir boşluk hissedeceksiniz. Bu boşluk hissi sizi kandırmasın. Her şey gelip geçicidir ve durumlar değişir. Bu dönemi, maçlara ara verilmiş bir dönem olarak görün. Yalnızca ne olup bittiğini açık seçik anlamanız gerekiyor. Kendi rolünüzü bilmeniz gerekiyor. Yaptığınız tercihlerin ilişkinizi nasıl etkilediğini anlamanız gerekiyor. Hatalarınızdan ders alışınız, onları tekrar etmeyişinizin anahtarı olacaktır.

Aşk Acısı’ndan ya da Ayrılık Acısı’ndan kurtulmak istiyorsanız; özdeğerinizi yükseltmek istiyorsanız; acı ve üzüntü sonucu oluşan duygusal yaralarınızı iyileştirmek istiyorsanız ve bu konular ile ilgili daha derin bilgi edinmek istiyorsanız, “Aşk Acısından Kurtulmak/Duygusal Yaraları İyileştirmek” adlı e-kitabı okuyabilirsiniz. 

Bir adım geri gidin ve Büyük Resmi görmeğe çalışın. Aşk hikâyenizde ortaya çıkan sorunlardaki payınızı görmeğe çalışın. Kendinize şu soruları sorun:

  • Aynı hataları tekrar etmek mi istiyorsunuz?
  • Yeni ilişkinizde yine yanlış insanı mı seçmek istiyorsunuz?
  • Stresle nasıl başa çıkacağınızı düşünün.
  • Çatışkılarla nasıl başa çıkacağınızı düşünün.
  • Güvensizlik duygusuyla nasıl başa çıkacağınızı düşünün.
  • Bunlarla başa çıkmak için, nasıl bir yapıcı tutuma ihtiyacınız olduğunu  düşünün.
  • ‘Olan’ ile ilgilenin ‘Olması gereken’ ile değil.
  • Duygularınız mı sizin kontrolünüz altında, yoksa siz mi duygularınızın kontrolü altındasınız?
  • Negatif duygularınızı gözden geçirin ve değişim için bir başlangıç noktası bulun.

Duygusal Yaraları İyileştirmek sürecinde kendinize karşı dürüst olmağa dikkat edin. İnsanları suçlamak için bahaneler yaratmayın. İnsanların hatasını bulmağa çalışmayın. Kendinizi ve başkalarını önyargılarla değil, fakat açık bir şekilde gözlemleyin. Eski ilişkilerinizi gözden geçirdiğinizde, kendiniz ile ilgili daha fazla şey öğrenebilirsiniz. Üzerinde çalışmak zorunda olduğunuz kişisel sorunlarınızı görebilirsiniz. Tercihlerinizi ve davranışlarınızı objektif bir şekilde gözden geçirmek zorundasınız. Eski partnerinizi neden seçtiğiniz sorusu da buna dahildir. Gelecekte daha iyi tercihler ya da seçimler yapabilmeniz için.

 
Toplam blog
: 5
: 997
Kayıt tarihi
: 18.12.12
 
 

Cengiz Erengil 5 Temmuz 1953 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlk - orta ve lise öğrenimini İstanbul'..