Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '13

 
Kategori
Siyaset
 

Adalette eşitsizlik

Adalette eşitsizlik
 

RE'SEN EMEKLİLER DERNEĞİ


Kamuoyunun Dikkatine ;

Son günlerde basında sıkça yer alan haberlerde, darbe dönemlerinde meslekten çıkarılarak mağdur edilen memurlara yeniden dönüş imkanı veren yasanın onaylandığı ve mağduriyetlerin giderildiği yer almaktadır.

Söz konusu torba yasa incelendiğinde sadece 28 şubat darbe döneminde meslekten çıkarılan ve sınırlı sayıda devlet memurunun faydalanabileceği bir yasa olduğu görülecektir. Ancak bazı yazılı ve görsel basında tüm darbe mağduru memurların bu yasadan yararlanacağı algısının oluşturulması özellikle biz askerler tarafından üzüntüyle karşılanmıştır. Yine aynı basın ve medya kuruluşlarında 28 Şubat darbe döneminin ön plana çıkarılması ise oldukça düşündürücüdür. Ülkemizde her on yılda bir yaşanan darbe süreçlerinde en büyük mağduriyete maruz kalanlar ne yazık ki askerler olmuştur. Bu süreçlerde çıkarılan memur sicil afları, asker ve polis memurlarını kapsam dışında bırakarak sadece sınırlı sayıdaki devlet memurlarını kapsamıştır. Sözde haksız bir şekilde işten çıkarılarak mağdur edilenlere sosyal hukuk devletinin gereği olarak hak kayıplarının telafisi amacıyla çıkarılan disiplin affı ve sicil affı yasalarının kapsamının dar tutulması akıllara belli bir ideolojiye mensup olanların mağduriyetinin giderilmesine yönelik olduğu yorumlarına yol açmaktadır.

Çünkü, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 şubat süreçlerinde görüş ve inançları sebebiyle yargı kararı olmadan meslekten çıkarılan askerlerin büyük bir bölümünün mağduriyetleri henüz giderilebilmiş değildir. Bilindiği gibi 28/08/1999 tarih ve 4455 sayılı kanun ile 22/06/2006 tarih ve 5525 sayılı Devlet Memurları ile diğer kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affı hakkındaki kanunlardan askerler faydalanamamıştır. Yine 22 Mart 2011 tarih ve 6191 sayılı yasanın geçici 32.maddesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden “Yargı denetimine kapalı idari işlemlerle veya Yüksek Askeri Şura Kararları ile ilişiği kesilenlere” bir takım özlük hakları iade edilmiş, ancak sözde yargı yolu açık idari işlemlerle ilişiği kesilen Kararname mağduru askerler söz konusu yasadan faydalanamamıştır. Re’sen Emekliler Derneği(Re-Der) olarak Milli Savunma Bakanlığına yapmış olduğumuz başvuruda, TSK’den Bakan Onayı veya Kararnameler ile ilişiği kesilenlerin yargıya başvurma haklarının olduğu gerekçesi ile bu yasadan yararlanamayacakları bildirilmiştir. Ancak 657 sayılı kanuna tabi olan ve 28 şubat sürecinde meslekten çıkarılan memurlara idari yargı yolunun açık olduğu, idari yargıdan olumlu bir sonuç almamalarına rağmen yasa ile özlük haklarının iade edildiği de unutulmamalıdır. Tüm bu uygulamalar derinlemesine incelendiğinde, yapılan yasal değişikliklerinin 28 şubat sürecinde devlet memurluğundan “irticai” sebeplerle ilişiği kesilenlere yönelik olduğu görülecektir. Buda gösteriyor ki; bireylerin Anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetler ile Eşitlik ilkesinin ihlal edildiği de apaçık ortadadır. Sosyal hukuk devletinde olması gereken hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukuku egemen kılınmıştır.

İktidar sahiplerinin bu ayırımcı politikaları bireylerin hukuk devletine olan güven duygularını zedelemiştir. Yetkilileri hukuk kuralları çerçevesinde adaletli davranmaya, mağdurlar arasında uygulanan bu ayırımcılığa bir son vermeye ve tüm mağdurların mağduriyetini gidermeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 
Toplam blog
: 9
: 692
Kayıt tarihi
: 29.05.12
 
 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yargı kararı olmadan re'sen emekli edilen ve özlük hakları için müca..