Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Atatürk’ün çocukları ve Türk Milleti

Atatürk’ün çocukları ve Türk Milleti
 

29 Ocak 1923’ te Latife hanımla evlenmiş, yaklaşık 2, 5 yıl kadar evli kalmış ve çocuk sahibi olmak isteyip te bu hayaline ulaşamayan Mustafa Kemal Atatürk, birçok çocuğun bakımını üstlenmiş, birçoğunu da evlat edinmiştir. Atatürk’le aynı havayı soluyan, onun fikirlerini kendi ağzından duyma şansını yakalayan, Türk milletine olan sevgisine şahitlik eden manevi evlatlarından bazılarının adını belki de hiç duymadık. Atatürk'ün manevi evlatları kimler miydi? Afet İnan, Sabiha Gökçen, Ülkü Adatepe, Nebile Hanım, Rukiye Erkin, Zehra Aylin, Sığırtmaç Mustafa, Abdurrahim Tuncak ve İhsan'dır.

Ayşe Afet İnan (1908, Selanik-8 Haziran 1985), Türk tarihçi ve sosyoloji profesörüdür. Atatürk’ün manevi kızıdır.

Sabiha Gökçen (22 Mart 1913, Bursa – 22 Mart 2001, Ankara), Dünya'nın ilk kadın savaş pilotu ve ilk Türk kadın pilottur. Atatürk’ün manevi kızıdır.

Ülkü Adatepe, (Doğum 27 Kasım 1932) Atatürk’ün en küçük manevi kızı. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ile Fransızca öğretmeni ve gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu’nun kızıdır.

Nebile Hanım, Temmuz 1927'de İstanbul Çapa Öğretmen Okulu'ndan üç kız öğrenci Dolmabahçe Sarayı'na getirilmişti. Bunlardan Nebile Atatürk'ün manevi kızı olarak kalmıştır.

Rukiye Erkin, Bir Konya gezisinde tanımıştı. Kimsesizdi. Atatürk, Rukiye'yi Ankara'ya getirerek bakımını ve okutulmasını sağlamış ve bir Jandarma Yüzbaşısı ile evlendirmiştir.

Sığırtmaç Mustafa ise Yalova'nın bir köyünden. Atatürk, Baltacı Çiftliği'nin oralarda atla gezintiye çıktığı bir gün rastlayacaktı ona. Çobandı kendisi. Mustafa, Kuleli Askerî Lisesi öğrencisi, arkasından Harp Okulu, Türk ordusunda subaylık yaptı.

Abdurrahim Tunçok, (d:1908 - Diyarbakır, ö:1999) Abdürrahim, o zamanlar Van'dan aldığı kimsesiz bir çocuktur. İstanbul'a getirdiğin de sekiz yaşındaydı. Atatürk'ün manevi oğlu ve kişisel mirasının tek varisi. 1929 yılında Berlin Teknik Üniversitesi'ne gitmiş ve tüm giderleri karşılanmıştır. 1934 yılından sonra Tunçok soyadını almıştır.

Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamıştır. Çocuklarla ilgili anıları, karşılaşmaları günümüze kadar ulaşmış, hayatındaki bu rastlantılarda hep bir ders vermiştir bizlere. Atatürk, ülkesini ve milletini seven, vatanın geleceği için kendi yaşamından fedakarlık eden, eğitime, gelişmeye, çağdaşlaşmaya önem verdiği kadar davranışlarıyla da halkına örnek olmaya çalışmıştır. Manevi evlatlarını kendi öz çocuğu gibi korumuş, eğitmiş ülkesine faydalı birer birey olarak yetiştirmiştir. Atatürk bizlere örnek olurken görünmeyen, bilinmeyen kayıtlarda olmayan diğer evlatları ise bu millettir, bu milletin çocukları, torunlarıdır. Bizler, bizlerin çocuklarıdır… Atatürk’ün çocukları olabilme şerefine layık mıyız, günümüzde bu bir soru işareti fakat Atatürk’ün ruhunu, özünü, ideolojisini benimsemek, dünyaya Atatürk'ü ve Türk milletini saygın bir şekilde tanıtabilmeyi milli görevlerimiz arasında olduğunu kendimize ve çocuklarımıza anlatabiliyorsak ne mutlu bize. Ne mutlu Türküm diyene!

Kaynaklar:

http://www.istanbul.gov.tr

http://tr.wikipedia.org

Resim:

Feb. 21, 1927 http://www.time.com/time/covers/0, 16641, 19270221, 00.html

Mar. 24, 1923 http://www.time.com/time/covers/0, 16641, 19230324, 00.html

 
Toplam blog
: 82
: 1963
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Müzik ve amatör fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Yazma isteği içimde vardı. Mutlaka bir gün düşünce..