- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Beslenmemizde sütün önemi
Son günlerde bir Kimya Profösörünün '' süt içmeyin zararlıdır '' şeklindeki açıklamalarının ardından bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Neredeyse bir önceki yazımın devamı şeklinde olacak bu yazının, tesadüfi şekilde ortaya çıkmadığını, ülkemizde sağlığımızla oynamak isteyen yığınla okumuş cahil olduğunu tekrardan hatırlatma gereği duyuyorum. Böyle kimselerin Trt gibi devlet kanalında boy göstermesi ayrı bir tartışma konusu. Ve de devletin de halkı kandıran bu kişilere yeter artık dememesi bir ikinci tartışma konusu. Ve de '' Trajikomik''.
SÜT
Süt ve süt ürünleri grubunda yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinler yer almaktadır. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekir. Özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazanılmasına özen gösterilmeli, çocuk ve gençler, bu besinleri her gün önerilen miktarlarda tüketmeleri için teşvik edilmelidirler. Hepimizin de bildiği gibi ileri dönemlerde edindiğimiz alışkanlıkların temelinde çocukluk dönemindeki kazanımlarımız yer almaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı da bu dönemlerde kazanılmaktadır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların süt ürünlerini tüketerek büyümesi ileri yaşlarda görülen osteoporoz (kemik erimesi) hastalığından korunmada da çok önemlidir.
Ülkemizde süt tüketimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla daha düşüktür. Ülkemizde kişi başına tüketilen içme sütü miktarı yıllık 24 litre civarındadır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunun günde iki su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir.
İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından önemi bilinen sütün; obezite, kanser, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla ilişkisini gösteren araştırmalar da mevcuttur ve bu yönde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar da artış mevcuttur.
Süt ve süt ürünlerine özellikle kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminlerin kaynağı olarak bakıldığında halk sağlığı açısından önemli bir besin grubu olduğu hemen anlaşılacaktır. Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.
Bazı yetişkin insanlar süt içtiklerinde sindirim sorunları yaşadıklarından yakınırlar. Bunun nedeni sütte bulunan kazein in uzun süre alınmamasıyla , bunu sindiren enzimlerin salınımının azalması olabilir. Bu nedenle de yeterince süt tüketilmese bile en azından vücudun sütü unutmaması sağlanmalıdır.
Sağlıklı bir yaşam için, Bol bol süt için :)
Ama tabii ki güvenilir, tanındık markalardan. Ve de mümkünse cam şişe içerisinde
Dyt. Ümit VAROL