Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Felsefe
 

Güzellik ile çirkinlik...

Güzellik ile çirkinlik...
 

Güzellik ile çirkinlik bir gün yolda karşılaşmışlar. Biraz sohbet ettikten sonra, çirkinlik güzelliğe ' Hadi denize girelim demiş'. Birlikte denize girmişler, yüzmüşler... Bir süre sonra, çirkinlik güzellikten önce çıkmış denizden ve güzelliğin giysilerini giyip devam etmiş yoluna. Güzellik denizden çıktığında birde ne görsün, giysileri yok ortada. Çaresizce çirkinliğin giysilerini giymiş.

İşte o gün bugündür, insanlar güzellikle çirkinliği birbirine karıştırır olmuş. Büyük filozof ve şair Halil Cibran'dan alıntı yaptığım bu hikaye hep çok hoşuma gitmiştir.

Gerçekten de öyle değil midir? İnsanlar, hep güzellikle çirkinliği birbirine karıştırmamışlarmıdır... Bence karıştırmışlardır. Hep asıl görülmesi gereken çoğu zaman görülmemiştir.

Üzerimizdeki giysimiz( Ben ona Kabuk diyorum) yani görünüşümüz, kişiliğimizle birebir örtüşür mü? Örtüşmediğine dair örnekler o kadar çoktur ki; Örneğin Dünya çapında yapılan bir araştırmada, katillerin çoğunun bebek yüzlü olduğu tespit edilmiştir. Öyleyse nedir insanlığın güzel bir yüze zaafı diyecek olduğumda, benim aklıma hemen Halil Cibran'ın bu hikayesi gelir. Acaba insan görmeyi bilmiyor mudur, hissetmeyi, sezinlemeyi.. Yoksa gerçekten hikayedeki gibi giysiler değişmişmidir. Onun için midir anlıyamıyoruz, kabuğun altında, kim güzel kim çirkin. Ya da kim iyi, kim kötü. Çünkü insanı güzel ya da çirkin kılan, ne kadar iyi ve ne kadar kötü olduğu değil midir. Asıl güzellik insanın kişiliği değil midir..

Ben hep, insanın güzelliğinin kişiliğinde olduğuna inananlardanım. Bu yüzden görünüşü yüzünden, haketmediği halde birçok insana, daha doğrusu birçok varlığa haksızlık edildiğini düşünmüşümdür. Bitkilerde ve hayvanlarda bile bu ayrımı yaparız sıklıkla. Çiçek açmayan bitkiyi bitkiden saymayız mesela. Oysa hepsinin yaşam dokusunda çok önemli görevlerle bulunduğunu unuturuz. Önemli olan bu değil midir. Niye orda olduğu.. niye varolduğu..
Sırf kabukları yüzünden dışlanan, sınıflandırılan, ötekileştirilen tüm varlıklar böyle bir muameleyi hak ediyorlar mı gerçekten..

Bu konu üzerinde çok şey söylenebilir, çok fikirler ortaya atılabilir elbette. Ama ben sadece böyle bir konuya küçük bir pencere açmak istedim. Belki bunu hep birlikte tartışabiliriz diye. Ve belki de bu konuyu tartışırsak, kabuğumuz bu kadar önemli olmaktan çıkar diye düşünüyorum.

İhtimal ki, belki de kabuğu geçip, altındakine bakmayı öğrenebiliriz kimbilir!!!

Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum insan kardeşlerim..

 
Toplam blog
: 36
: 563
Kayıt tarihi
: 12.11.07
 
 

1962Tunceli doğumluyum.Lise mezunuyum. Çocukları ve okumayı çok seviyorum. Bunlara birde yazmay..