Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '06

     
    Kategori
    Sanat Tarihi
     

    İktisadi düşünceler ve sanat tarihi

    İktisadi faaliyet veya iktisadi olay, farklı ülkelerde farklı kültürlerin etkisi altında kalarak ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Mübadele, tüketim, iş bölümü ve mülkiyet gibi temel konular o toplumun kültürel yapı ve özelliklerine göre şekillenmiştir.

    Kültürel yapının başlıca unsuru ise sanattır. Buna bağlı olarak ekonomi ve sanat, tarihsel süreç boyunca paralellik göstermiştir denilebilir. Nitekim çağların dünya görüşleri, aynı zamanda döneminin sanat görüşlerini de yansıtır. Zira sanatçı yaşadığı çağın hayat tarzına ve fikir yapısına tercüman olur. Bu dünya görüşleri aynı zamanda ekonomik yapıyı da şekillendiren en temel unsurdur.

    Bu bağlamda ekonomik yapı, sadece iktisat disiplininin ortaya koyduğu soyut varsayımlar ve modeller ile anlaşılamaz. Toplumun kültür yapısı ve sanat alanındaki gelişmeler ile bu gelişimin toplum üzerindeki etkileri de irdelenmelidir.

    Buna bağlı olarak iktisadi düşünceler tarihi ile sanat tarihi arasında ilişkinin incelenmesi hem sanatın tarih boyunca gelişim sürecinin hem de iktisat disiplininin sosyal bilimler içerisindeki “Ortodoks” yapısının anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Ancak bu incelemenin sınırları belirlenmelidir.

    Her ne kadar ekonomi, insanlık tarihi kadar eski olsa da bilimsel anlamda ekonomi yani iktisat ilk olarak 19.yy başlarında ve liberal doktrin çerçevesinde ele alınır. Ne var ki sanat tarihinin sınırlarının belirlenmesi ise oldukça güçtür. Bu nedenle iktisadi düşünceler tarihi liberal doktrin çerçevesinde incelenebilir ve tarihsel olarak da merkantilist dönem toplum ve ekonomi yapısı başlangıç kabul edilebilir.

    Sanatın gelişimi ise yine bu merkantilist devrim ile değişen toplum yapısı çerçevesinde ele alınmalıdır. Bu temel varsayım altında iktisadi düşünceler tarihi ile sanat tarihinin gelişim sürecindeki zamansal paralellik incelenmelidir. Bu yolla ekonominin soyut modeller ve varsayımlar bütünü olamayacağı ve modern iktisat teorilerinin düşünsel temelini oluşturan toplum refahını amaçlamaktan uzak bir iktisat disiplininin varlığını korumasındaki güçlük ortaya çıkacaktır.

    (Bu giriş metinidir ve devamı halen yazılıyor...)
     
    Toplam blog
    : 1
    : 746
    Kayıt tarihi
    : 27.08.06
     
     

    Hamburg Üniversitesi ekonomi (master) bölümü öğrencisiyim,Hobiler: bilgisayar programcılığı (paket v..