Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '11

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İş yaşamında başarı

İş yaşamında başarı
 

Bu yazıyı Malcolm Gladwell'in Outliers ( Çizginin Dışındakiler ) kitabını okuduktan sonra yazmak aklıma geldi. Aslında uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu ama yazmak bugüneymiş. İş hayatında başarılı omak için ne yapmak gerekir ? veya İş hayatında terfi etmek için ne yapmak gerekiyor ? ( Başarının terfi ile aynı anlamda algılandığını varsayıyorum.) Klasik cevap: Çok çalışmak, kendini güncellemek falan filan... Bunlar yapılması gereken şeyler ama yeterli değil. Eksik olan şeylerden biri iletişim diğeri ise şans. ( Dilerseniz nasip kısmet de diyebilirsiniz.) 

Birincisi, hangi okulda okursanız okuyun, ne kadar tecrübeli olursanız olun nerede nasıl konuşacağınızı bilmiyorsanız bir yerde sıkışıp kalırsınız. İkincisi, ne kadar zeki olursanız olun size şans verilmezse, uygun ortam yaratılmazsa yine bir yerde sıkışıp kalırsınız. 

İş hayatında ast-üst ilişkileriniz bir anlamda kaderinizi belirler. Çok karmaşık ilişkiler vardır. Birbirini kıskananlar mı dersin, birbirinin kuyusunu kazanlar mı dersin, altındaki insana psikolojik baskı yapanlar mı dersin.... iş hayatında böyle savaşlar vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu savaşlardan galip çıkmanın tek yolu karakterinizdir, çevrenizle kurduğunuz iletişimdir. Hani bu kadar karamsar olmayayım diyorum ama bazı şeyler insanın fıtratında var. İnsanoğlu çiğ süt emmiş. 

İnsan çalışmakla, gayret etmekle bir yere kadar gelebiliyor. Allah bir yere kadar bunun karşılığını size veriyor. Ama bir yerden sonrası insanın elinde olmuyor. Ondan sonrası insanın kader planındaki yerine göre şekilleniyor. 

Son olarak Malcolm Gladwell kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Yazar, fark yaratmış insanların, başarılı olmuş insanların hayatlarını incelemiş ve bulduğu ortak noktaları kitabında anlatmış. Gladwell' e göre, başarılı insanlar bulundukları dönemi çok çalışarak ( kitapta 10 bin saat olarak geçiyor ) değerlendiren insanlardır. 

 
Toplam blog
: 2
: 1457
Kayıt tarihi
: 29.12.10
 
 

Kocaeli Üniversitesi İşletme mezunuyum. (2006) İstanbul’ da başlayan Bolu’ da devam eden hayatımda, ..