Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '18

 
Kategori
Sağlık
 

Kabızlık ve Nedenleri

Kabızlık ve Nedenleri
 

Etrafımızdaki akraba ve arkadaşlarımızın birçoğu kabızlıktan yakınıyor. Kabızlık kısaca sindirim sisteminin iyi çalışmaması, mide ve bağırsakların iyi boşaltımı yapamamaları nedeni ile dışkılama periyodunun azalması veya hiç dışkılama yapılamaması halidir. Bu sorun halen binlerce insanı musdarip etmektedir.

Kimisi kabızlık sorunu için ilaç kullanmayı tercih ediyor, kimisi de kendi kendini tedavi etmeye çalışıyor. Dengesiz beslenme, lifli ve posalı besinlerin az tüketilmesi, tuvalete çıkmayı erteleme bol su içmeme ve stres kabızlığa neden oluyor. Sağlık en büyük hazine değerini bilmek gerek. Kabızlığın nedenlerini sizler için araştırdım, sağlık ve mutluluk dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

Kabızlığın Nedenleri
Yüksek miktarda işlenmiş şeker kullanımı. Lifli ve posalı besinlerin az tüketilmesi veya hiç tüketilmemesi. Büyük tuvalete çıkmamak veya çıkmayı sürekli olarak ertelemek. Bağırsakta bulunan tümör, ur, kanser gibi hastalıklar nedeni ile tembelleşen bağırsaklar. Psikolojik durumlar. Evden başka yerde tuvalete gidememe, yabancıların bulunduğu ortamlarda tuvalete girememe gibi. Kullanılan ilaçlar yan etki olarak kabızlığa sebep olabilir. Kabız olunduğunda, kabızlığın sebeplerini mutlaka iyi tespit etmek gerekir. Sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktora görünerek  (kanser) taraması yaptırmanızı tavsiye edilir.  Kabız olduğunuzda hemen kabızlığı giderici ilaçlara sarılmayınız.. Eğer çok sık tekrar eden kabızlığınız yoksa kabızlığınızı doğal yöntemlerle gidermenizi tavsiye edilir. Çünkü bilinçsizce ve çok sık kullanılan kabızlığı önleyici ilaçlar bir süre sonra bağırsakların tembelleşmesine ve çalışmamasına neden olacaktır. Ve böylece de ortaya bir kısır döngü çıkacak ve siz sık sık kabız olacaksınız.

Kabızlığı Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
Her gün sabahleyin yataktan kalkar kalkmaz mutlaka en az iki bardak ılık su içmelisiniz. Bir öğünde aynı anda üç dört çeşit yemek yemek yerine bir çeşit yemek yemek ve az yemek ve sık sık yemek. Lokmalarımızı mutlaka çok çiğnemeliyiz. Çünkü iyice çiğnenmeyen yiyecekler mide daha zor çözünürler ve mideyi yorarlar. Ayrıca iyice çözünemedikleri için sindirim tam olarak gerçekleşmeden mideyi terk ederler. Su tüketimi çok önemlidir. Günlük en az 2 – 2,5 litre su tüketmenizi öneririm. su aynı zamanda hücrelerinizin yenilenmesini de sağlar. Aşırı şeker tüketimi, şekerli yiyecek tüketimi, gazlı ve asitli içeceklerin (kola vb.)  tüketimi kabızlığın sebepleri arasındadır. Erik, mürdüm eriği, kayısı, kuru kayısı kuru incir, üzüm, kuru üzüm, yemelisiniz. Bu yiyecekler bol miktarda lif içerdiği için mideyi ve bağırsakları çalıştırırlar. Akşamları yatmadan yarım saat veya bir saat önce 4 -5 adet kuru incir yemek sabahleyin dışkılamanızı kolaylaştırır ve Kabızlığa iyi gelir. Sabahları kalktığınızda yine 4 -5 adet kuru kaysı yemek midenizin ve bağırsaklarınızın çalışmasını sağlar ve kabızlığa iyi gelir. Kızartma, kavurma ve benzeri yiyecekler kabızlığı hızlandırır ve azdırır. Yemeklerden önce mutlaka çorba içmeniz midenizin çalışmasını hızlandıracak ve sindirim için ön hazırlıkların başlamasına sebep olacaktır. Et ve et ürünlerinden yapılmış yemekler kabızlığa yol açar. Etin yerine tavuk ve balık tercih etmekte yarar vardır. Hareketsiz bir yaşam kabızlığın en büyük sebeplerinden birisidir. Mutlaka yürüyüş ve spor yapmalısınız. Gazlı içecekler, Kahve kabızlığı tetikler. Az tüketmenizi kabız olmanızın önüne geçecektir. Kuru fasulye, nohut gibi yiyecekler gaz yapar. Bu nedenle az tüketmenizde yarar vardır. Bu madde özellikle hanımlar için. Bitki çayları kabızlığa sebep olur. Bu nedenle bitki çaylarını çok sık tüketmemeniz gerek

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..