Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '20

     
    Kategori
    Eğitim
     

    KÖY ENSTİTÜLERİ

     

    Köy enstitüsü 17 Nisan 1940 yılında zorlukların olduğu bir dönemde açılmıştı. Kurtuluş Savaşından çıkan bir milletin birçok sorununa rağmen Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde eğitimin Anadolu çocuklarını aydınlığa kavuşturma adına yapılan bu proje hem ülkenin öğretmen ihtiyacını gidermek gem de köy insanını anlayabilen ve her ne kadar zor olsa da köy hayatının zorluklarına göğüs gerecek öğretmen bireylerini yetiştirmektir. Bu proje toplum temel gereksinimlerinden oluşmuştur. Enstitünün öngördüğü basamak, ülkeye adanmışlık Ülküsünü her daim gönüllerde yaşatmaktır.

    Köy enstitüleri her şeyden önce çağdaş uygarlığa ulaşmanın temel koşulu toplumsal aydınlanma konusunda küçümsenmeyecek başarılar gerçekleştirmiştir. Düşün, yazın ve sanat alanında kırsal kökenli temsilciler kalıcı ürünler verirken binleri aşan enstitü çıkışlı genç eğitimci de bilimin, aklın ve özgür düşüncenin ışığını ülkemizin en ücra köşelerine ulaştırmışlardır. Şurası unutulmamalıdır ki bugün ülkemizde aydınlanma adına ne varsa bunda en büyük pay sahibi köy enstitüleridir.

    Kısacası köy enstitüleri her ortamda ve düzeyde geçerliliğini koruyan aydınlanmacı, üretken eğitimi ve kapsamlı çevre korumacı uygulamalarıyla toplumsal gereksinim listesinin ilk sıralarındaki yerini korumaya devam etmektedir.

    Geçmişte bu denli başarıya imza atmış bu kuruluş beden şimdi de bu uygulamanın özdeki temel değerlerin topluma verilme noktasında öncelik oluşturmasın sorusunu akıllara getiriyor... Bu millet zorluklarla ayakta durmuşsa tarihindeki güzel örneklerle geleceğe daha emin adımlar atabilir...

    Kaynakça: İlyas Küçükcan'ın öncesi ve sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü

     
    Toplam blog
    : 1
    : 89
    Kayıt tarihi
    : 03.12.19
     
     

    Ben osmaniyede yaşıyorum. Adana çukurova ilahiyat fakültesinde okuyorum. Edebiyat ve deneme yazıp..

     
     
     
     
    Toplam blog
    : 1
    : 89
    Kayıt tarihi
    : 03.12.19
     
     

    Ben osmaniyede yaşıyorum. Adana çukurova ilahiyat fakültesinde okuyorum. Edebiyat ve deneme yazıp..