Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Mallet Finger ( Çekiç Parmak )

Mallet Finger ( Çekiç Parmak )
 

Mallet finger deformitesi diye tabir edilen hastalık parmağın, tırnağı içeren boğumunun yukarı kalkamaması yani yukarı kalkış kaybının olması durumudur.

Parmağın yukarı ve aşağı hareketini sağlayan hareket organları bilindiği üzere kaslardır, ancak kaslar işlevlerini tendon dediğimiz ip şeklindeki yapılarla sağlar. Yani kas parmağın üst kısmındaki tendonu çekince parmak yukarı, parmak alt yüzdeki tendonu çekince de parmak aşağı ve içeri kıvrılır.

Mallet finger deformitesinde kaza sonucu ( ör: parmağın ezilmesi veya parmak ucunu bir yere çarpma durumu ) parmağın uç kısmındaki boğumunda, tendon yapısında zedelenme olur ancak bu zedelenme tendonda kopmaya yol açmaz sadece zedelenme sonucu tendon fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez.

Parmağın sadece uc kısmının kalkmamasının sebebide sadece parmağın uç boğumundaki kısmını içeren tendonun zedelenmiş olmasıdır.

bkz: Ekstensor tendon

Tedavi

Tedavide ilk aşama olarak atel uygulaması yapılır ve yaklaşık 4 hafta parmak ucu düz duracak şekilde parmak atele alınır. Amaç tendonun iyileşme süresinde parmağı düz tutarak tendon fonksiyonunda kayıp oluşmasını önlemektir. Atel gece uykudayken de takılı kalır. Eklemde donma oluşmaması için her gün 2 dakika atel çıkartılıp parmağın bükülmesini sağlamak yeterlidir.

Bkz: Atel

Cerrahi Tedavi

Cerrahi atel tedavisi işe yaramazsa, ilk kazada ciltde kesilme oluşmuşsa veya hasta kazanın üzerinden 1-2 ay süre geçtikten sonra hekime başvurmuşsa uygulanır. Ancak çoğunlukla atel tedavisi süre çok geçmişsede denenebilir. Kazadan bu yana geçen süre arttıkça atel tedavisinin başarı şansı düşer.

Cerrahi tedavide parmağın uç kısmında üst yüzeyde yapılan kesi ile tendona ulaşılır ve değişik yöntemlerle tenoplasti gerçekleştirilerek  fonksiyonu geri kazandırılır.

Cerrahi tedavi sonrası iyileşme sürecinde de 4 hafta atel kullanımı zorunludur.

Bkz: Mallet finger cerrahi video

Saygılar...

 
Toplam blog
: 15
: 20762
Kayıt tarihi
: 18.07.11
 
 

          Op. Dr. Mehmet Haşim Güner  ortaokul ve lise eğitimini memleketi olan Giresun'da il sek..