Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '17

 
Kategori
Kitap
 

Poteger Taşına Veda

Poteger Taşına Veda
 

göç etmiş tüm insanlar adına kaleme alınmıştır.


Konya Karaman Beyliği Türklerin büyük büyük dedeleri Anadolu’dan Balkanlara Rumeli Fatihi olarak bilinen Süleyman Paşa döneminde (1357) getirilmişti. Yüzyıllardan beri Hristiyan’ı Müslümanı beraber aynı topraklarda huşu içinde yaşarken, bir anda yaşanan savaşlarla; yokluk, kıtlık, zulüm, acı olaylar vuku bulmuştur. Balkan topraklarında 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı; savaşlarda aldığı mağlubiyet sonucu bu coğrafyayı terk ederken, geride sahipsiz ve yalnız bıraktığı Ecdat-ı Fatihan evlatları da bir zaman sonra köylerini, topraklarını istemeseler de yok pahasına satıp göç etmek zorunda kalmışlardır.

Eserde romanın kahramanı Altın Dişli Kazım’ın Eski Yugoslavya, şimdiki Makedonya’nın Usturumca şehrine bağlı Çanaklı köyünde 1898 yılında Aptülapo’nun en küçük erkek torunu olarak dünyaya gözlerini açtığı günden, göç ettiği 1957 Mart ayına kadar olan dönemin gerçek yaşanmışlıkları evrensel bir kurguda anlatılmıştır.

Bu Roman bir yılı aşkın sürede hazırlanmış, elliyi aşkın kişiyle röportaj yapılmış, birçok Kurum ve derneklerle istişarede bulunulmuştur. Bir kelimenin doğruluğu için 800 km yol gidilmiş, Türkiye’de: Manisa, İzmir ve İstanbul illerine, Makedonya’da: Üsküp, Usturumca şehirlerine gidilmiştir. Romanda olayların yaşandığı Çanaklı Köyü, Yenimahalle köyü, Dobraşın köyü, Göçerli köyü, Yüksekmahalle köyü, Hamzalı köyü ve ova köyleri gezilmiş belge, resim, bilgi toplanılmıştır.

Roman kahramanların yattığı Makedonya Çanaklı köyündeki Türk Mezarlığı (halen bozulmamış)  ve 200 yıllık tarihi eser niteliğini taşıyan Osmanlıca yazılı mezar taşları bulunmaktadır. Kitap satışından elde edilecek gelirin tamamını bu taşların temizlenmesi, yazılılarının boyanması ve Türkçeye çevrilip taşın bir kenarına plaket çakılması ve çevresinin düzenlenmesine harcanarak tarihe ve geçmişe sahip çıkılacaktır. 

 
Toplam blog
: 2
: 2864
Kayıt tarihi
: 13.10.16
 
 

1965 İzmit doğumlu.1983yılında Hürsöz gazetesinde spor muhabir olarak göreve başladı.1986 Kocaeli..