Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '12

 
Kategori
Felsefe
 

Tinselcilik nedir ve hayatımızdaki önemi

Tinselcilik nedir ve hayatımızdaki önemi
 

Tinsel Evren


Tinselcilik Nedir?

Gelenekçi bilime göre, evrenin bilinen tarihi, maddenin tarihidir. Bulunduğumuz evren, kendi kendini yaratır ve Big Bang’den ilk insana kadar gelişim, herhangi bir sisteme göre olmamıştır, maddesel partiküllerin, doğa yasalarının uyumu ile oluşmuş kompleks bir etkileşimdir. Hayat, bilinç ve zekâ; maddesel işlemlerin, ikincil tezahürleri şeklinde görülür. Modern bilinç araştırması ise, bu bakış açısını geçersiz kılar.

Gündelik hayatımızın dışında yapılmış çalışmalar, bizlere hislerimiz ile ulaşabileceğimiz noktanın daha ötesinde, var oluşun bileşenlerini gözler önüne sermektedir. Kolektif bilinç dışının, arketipleri ile tarihi ve mitolojik alanları, açıkça madde gerçeğinin üstündedir. Gerçek tinsellik, gizli olan gerçekliğin boyutlarının, gün yüzüne çıkarılarak benimsenmesi ve geliştirilmesidir. Toplumdan ayrı olarak öncelikli olarak benliğimiz içerisinde, yalnız olarak öğrenilmesidir. Evet, akıl yolu ile onu bulmak ve yaşamak mümkündür. Platon’un fikirleri veya formları gibi, dünyada ve hayatımızda neler olduğunun bilgisini ve formunu verir.

Deneyleyerek kişinin, bilinçdışına, daha derinlere ulaşmasına, Carl Gustav Jung “numinosity” demektedir. Numinous; din, mistik, sihirli, kutsal ve ilahi gibi tanımların aksine daha nötr bir kelimedir. Dolayısıyla bu isimlerin yerine kullanılması daha yerinde olacaktır.

Numinosity kavramı, madde dünyasından oldukça farklı ve kutsal, gerçekliğin müthiş düzeni ile alakalı bir tanımsa sahiptir. Tinselcilik, gerçekliğin boyutları üzerine kurulmuş ve direkt olarak deneyimler ile anlaşılabilir. Dolayısıyla özel bir yere veya tanrısal bağlantıya sahip bir kurum ya da kişiye ihtiyaç duymaz. Bu kişilerin, kilise veya tapınaklara ihtiyacı da yoktur. Çünkü kişilerin kendi bedenleri zaten doğayı kapsamaktadır. Elbette doğanın kendisi de kişinin kendisini kapsamakta ve böylece bir tinsel alan oluşmaktadır. Bu alan her an her yerde mümkündür. Bu nedene dogmatik öğretiler yerine daha çok araştırmacı öğretiler ile insanoğlu tinselliğe (gerçek olana) ulaşması mümkün olacaktır.

İnsanoğlunun Hayatındaki Önemi Nedir?

Tinselcilik, insanoğlunun kendisini daha iyi anlayabilmesidir. Dolayısıyla gerçekliği anlayabilmesi ve ona ulaşabilmesi ve sürekli olarak iletişim halinde bulunmasıdır. Tinsellik uğraşını insanoğlu kendi başına araştırarak verdiği zaman gerçek anlamda Öz’ün varlığını içerisinde bulacaktır. Aslında başından beri Öz’ü içerisinde barındıran insan bunun farkına varabilecek tek varlıktır. Böylece onu anlayabilecek olandır.

İnsanoğlu nasıl ki bedeni olmadan hayat bulamaz ise, ruhu olmadan huzur bulamamaktadır. Ve her insan bir ruh sahibidir ancak bu ruhun akıbeti ne olacak bu önemlidir. Bunun en iyi şekilde bilinmesi, onun geliştirilmesi ve Öz için hazır bir şekilde beden içerisinde bulundurulmasıdır.

Rüzgar Yılmaz

 
Toplam blog
: 31
: 2969
Kayıt tarihi
: 17.05.12
 
 

Eleştiri, Metafizik, Filozoflar, Bilim, Teknik, Satranç, Antikçağ, Dinler ilgi alanlarıdır. ..