Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bal satın alırken dikkat ediyor musunuz?

Bal satın alırken dikkat ediyor musunuz?
 

Bal satın alırken dikkat ediyor musunuz?


Arılar bir damla bal için hayatlarını tüketiyorlar, söz konusu bir ömür. Sizce o emeği kötüye kullanmak işin içine hile katmak olur iş mi? Maalesef…  “ Böylesine güzel bir gıda önümüze sunuluyor, keşke bunu güvenli ve sağlıklı bir şekilde tüketebilsek. ” diyorsanız dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuda herkesin değişik yöntemleri var, kimi vizikozitesine ( akışkanlığına) bakar kimi donup donmadığına bakar, kimi içine kalem saplar daha bir sürü şey deneyenler var. Rengine ve tadına bakmanız da çare değil. Bunlarla balın kalitesini ya da hakiki olup olmadığını ölçemezsiniz. Balın gerçek olup olmadığı ancak bilimsel analiz teknikleri ile anlaşılabilir. Bunun sonucunda karşımıza neler çıkabilir? Yapay balla karşılaşabiliriz, hileli bal veya şekerli balla da tanışabiliriz.

Yapay ballar, şeker şuruplarına boya ilavesi ve aroma ilave edilmesiyle ortaya çıkar. Hileli ballar ise nişasta, su  ve şeker şurupları içerir. Şekerli ballar da arıların şeker şurubuyla beslenmesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu farkların yanında bir başka hile de petek ballarda yapılabilabiliyor. Satın alınan balın ambalajlı olması, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından izinli olması gerekiyor.

Her gıdada olduğu gibi bal bozulabilir mi peki? Bozulabilir, ekşir. Çiçek özlerindeki mayaların bala geçmesiyle balın lezzeti ve aroması bozulabilir ve ekşime gerçekleşir. Bunların yanında balın kristalleşmesi de normal bir durum, bu hile olduğu anlamına gelmiyor. Kristalleri çözdürüldükten sonra güvenle tüketilebilir.

Ben de balda hile olmamasını ve sahte bal olayları dönmemesini dilerdim. Güvenle tanıdıklarınızdan bal almanızı isterdim. Çünkü eminim bu işi hakkıyla yapanlar da vardır ama bu koşullarda ambalajsız ve izinsiz ürün almanızı önermiyorum. Ayrıca sağlıklı bal tüketimi için mutlaka bir diyetisyene veya doktora başvurmalısınız, şeker hastaları ve bebekler için hassas bir konu biliyorsunuz. Lütfen bal alırken artık iki kez düşünün …  Sağlıkla kalın!

Not : “ 5 kavanoz bal ve hediyesi yerine, 1 kavanoz bal alın sağlığınız size kalsın. “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..