Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Beşiktaş'ın “Yazarlar Okullarda” Projesi…

Beşiktaş'ın “Yazarlar Okullarda” Projesi…
 

 

 

 

Vatanını en çok seven,

görevini e iyi yapandır.”

 

      M. K. Atatürk

 

 

 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce “Yazarlar okullarda” projesi, 2007 yılında başlatıldı.
Her öğretim yılı başında başvuruda bulunan yazarların kitapları, ilçelerde kurulan komisyonca inceleniyor. Sonrasında bu eserler ve yazarları okullara duyuruluyor. Okul müdürleri ya da öğretmenler, projeye değişik performansla yaklaşıyorlar!

Yazarla iletişim kurularak okul aile birlikleri, kaymakamlıklar, belediyeler tarafından finansman sağlanma yöntemiyle yazarların kitapları öğrencilere ulaştırılıyor. Kimi okul yöneticileri,  kitap ücretinin bir kısmını istekli öğrencilerden temin ediyorlar.

İlk, orta, lise öğrencileri; yazarların kitaplarını okuyor. Türkçe ya da Türk dili ve edebiyatı derslerinin okuma saatlerinde bu kitaplar üzerinde söyleşiler yapılıp, öğrencilerden kitaplarla ilgili düşünceleri alınıyor. Özet, vb çalışmalar yapma yerine, kendilerinin yazdığı değerlendirme yazıları hep beraber okunup sınıfça üzerinde duruluyor.

Yazar okula davet edildiği gün her okuldan belirlenen sayıda öğrenci, etkinlik için yine belirlenen merkez okulun salonunda yerlerini alıyorlar. Kimi ilçelerde okullar bu söyleşileri kendi öğrencileriyle salonlarında gerçekleştiriyorlar.

Yazarın kitaplarını okuyan öğrencilerimize ödül olarak, okuduğu kitabın yazarı onlarla buluşturuluyor. Yazarın 15-20 dakikalık kısa giriş konuşmasından ve sunumundan sonra öğrencilerimiz, okuduğu kitap hakkındaki olumlu ya da olumsuz eleştirilerini birebir kitabın yazarına iletme fırsatı buluyorlar. Öğrenciler yazara sorular yöneltiyorlar ve yazardan karşılığını alıyorlar. Böylesi uygulama; öğrenciler için hem özgüven hem de düşünce üretme ve düşündüğünü anlatabilme anlamında önemli bir fırsat oluyor. Gerekirse şiirler okunuyor. Söyleşi sonunda yazar kitaplarını imzalıyor.

Yazarlar; ilk orta ve liseler için görevlendiriliyor. Bu projeyle bir ilin bütün ilçe ve okullarıyla ve onlarca yazarla birlikte bir okuma seferberliği gerçekleşiyor. Hazırlıklar ve uygulama titiz, özenli ve planlı bir şekilde yürütülürse sonuç başarılı oluyor.

Bu amaçla; emekli ya da çalışan eğitimci şair ve yazarları, yazan ve üreten öğretmenleri onurlandırmak, yazmanın ve üretmenin örnek bir özellik olduğunun farkındalığını kanıtlamak, asıl onları bu projeye kapsamına almak, projenin etkisini artırıyor!

                                                                               ***

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde iki yıldır Kartal, Maltepe, Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerimizdeki okullara yazar olarak davet edildim. Zaman zaman etkilenerek kaleme aldığım ve basına aktardığım yazılarım da oldu.

Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bu alandaki başarılı uygulaması, beni gerçekten etkiledi ve mutlu etti!

Ustaca bir koordine ya da düzenlemeyle projeye katkıda bulunan Beşiktaş Kılıç Ali Paşa, Gazi Osman Paşa ve Büyük Esma Sultan Ortaokulu öğrencileri; Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi Salonu’nda yerlerini aldılar.

Ders kitaplarında, okul dergilerinde ve kimi yazılı basında yazıları yer alan eğitimci yazar sıfatıyla yukarıdaki bölümlerde değinildiği doğrultuda; Eğitim ve Mutluluk, Haykırış ve Özel Günler adlı üç kitabımın öznesinde gerçekleşen söyleşimizin amacına ulaştığı ve yararlı olduğu inancındayım.

Adı geçen ortaokullarımızın müdürleri Nuri Kara ve Serkan Yılmaz’ın ilgileri, diğer eğitim kurumlarımıza örnek gösterilir nitelikte oldu! Okullarımızın Türkçe öğretmenleri, gereken ilgiyi gösterdiler!

Özellikle görevlerinin bilincinde ve başarıyla projeyi yürüten; başta Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Başöğretmen Dr. Önder Arpacı’ya, projeyle ilgilenen Şube Müdürü Serap Ovalı’ya, yardım ve desteklerini gördüğüm Felsefe Öğretmeni Zeynep Doymuş’a, Beden Eğitimi Öğretmeni Erdal Bozkurt’a, sunucu öğrencimiz Mehmet Can Karataş’a ve Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi Müdürü branştaşım Ziya Uluçay’a teşekkürlerimi sunarım! M. K. Atatürk’ün belirttiği gibi: “Vatanını en çok seven. görevini en iyi yapandır.”

Konumuzla ilgili kitap temalı bir şiirimle yazımı sonlandırmak isterim.

 

Kitaplarla yaşamak

 

Oda oda kitaplar/Kimi geniş, kimi dar/Şiir, öykü, bilmece/Dolu dolu sayfalar.

Sıkılana arkadaş/Yalnız kalana yoldaş/Sakın canını sıkma/Okumak güzel uğraş.

Sevgi de saygı da var/Sayfaları bir pınar/Kitap dostu kimseler/Özlemle kitap arar.

Ülke ülke gezdirir/ Salt gerçeği gösterir/İyi, güzel, erdemi/Ancak kitap öğretir.

 

 

İlgili yazılarım:

http://blog.milliyet.com.tr/--yazarlar-okullarda--projesi/Blog/?BlogNo=443220

http://blog.milliyet.com.tr/okuyan-ogrencilerimiz-de-var/Blog/?BlogNo=493221

 

 

 

NOT: Fotoğraflar, aşağıda slâyt görünümünde izlenebilir.

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..