Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '08

 
Kategori
İnternet
 

Google Groups gerçekten kapalı mı?

Google Groups gerçekten kapalı mı?
 

Son zamanlarda mahkeme kararıyla kapatılan Internet siteleri çoğalmaya başladı. YouTube’un birkaç kez kapatılmasından sonra geçtiğimiz günlerde Google Groups kapatıldı. http://groups.google.com/ adresine girdiğimizde şöyle bir sayfayla karşılaşıyoruz

“Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.
T.C. Silivri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 14.03.2008 tarih ve 2008/15 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir.
Access to this site has been suspended in accordance with decision no: 2008/15 of T.R. Silivri 2nd Civil Court.”

Mahkeme yasalara göre karar verdiğine göre karara saygı duyuyorum. Bu konuda yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Şu andaki durum pire için yorgan yakmaktır. Google Groups içeriği kimbilir kaç yüz milyon yazışmadan oluşur, oysa kapatmaya gerekçe olan bunlardan yalnızca birkaçıdır.

Düşünün, bir bakkalda kaçak sigara satıldı diye ülkemizdeki tüm bakkalların kapıları mühürleniyor.

Düşünün, bir gazete tekzip yayınlamadı diye ülkedeki bütün gazetelerin yayınlaması yasaklanıyor.

Google Groups’un bu şekilde kapatılması Google Groups’un asıl işlevinin yapılmasını engellemez. Google Groups bir grup veya liste oluşturma ortamıdır. Şu anda Google Groups ile gerçekleşen e-posta trafiği aynen devam etmektedir. Gerçekte Google Groups kapalı falan değildir. Örneğin benim kurduğum iki adresimin kayıtlı olduğu ama henüz başka üyesi olmayan bir grubum vardır. Biraz önce o grup adresine bir e-posta gönderdim ve hemen diğer adrese geldi. Demek ki e-posta dağıtımı sürüyor.

Düşünün dükkanın vitrini kapatılmış ve bir kapısı mühürlenmiş, ancak bu dükkanın başka bir dolu kapısı var, onlar açık. Buradaki durum aynı, yani kapatma göstermelik.

Google Groups kullanıcılarının büyük çoğunluğu yalnızca e-postalarına baktığı için bu kapatma onları hiç etkilemez. Liste yöneticileri ise mağdur durumdadır.

Google Groups’u bu şekilde kapatmanın sakıncaları vardır. Diyelim bir Google Groups listeniz var ve o listede bir üye diğerlerini rahatsız eden e-postalar gönderiyor. Liste yöneticisi olarak hemen onu listeden atarsınız. Oysa şimdi web erişimi kapalı olduğu için böyle bir üyeye dokunamazsınız. Şu andaki yasaklama Google Groups içindeki kötü niyetlilerin saldırılarını artırıyor olabilir. Liste/Grup yöneticilerinin elini kolunu bağlayan bu web erişim yasağı bir an önce kaldırılmalıdır. Yoksa çok kötü sonuçlara yolaçabilir.

Google Groups’u kapattıklarını sanıyorlar. Şu anda gerçek anlamda kapalı değildir, yalnızca web erişimi engellenmektedir.

Ankara, 13 Nisan 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..