Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS tercihlerinde öneriler !

ÖSS tercihlerinde öneriler !
 

Ülkemizde iş bulma olanakları yıldan yıla zorlaşıyor. Bu yüzden, siz gençlerin bu durumu dikkate alarak tercih yapması gerekir. Bazı meslekler değer kaybederken, bazı meslekler öne çıkmaya başladı.

Örneğin, “Öğretmenlik” mesleği günden güne değer kaybediyor. Eskiden kutsal olarak görülen bu meslekte, bugün iş olanakları çok sınırlı. Eğitim fakültesi mezunlarının %80’ı işsiz kalıyor, artık. Sınıf öğretmenliği dışında atanma oranı %5’lerde. Bugün 200 bin eğitim fakültesi mezunu işsiz durumda. Bu açıdan eğitim fakültesi bölümlerini tercih ederken “iki kez” düşünmelisiniz. Yoksa, gelecekte büyük hüsran yaşayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra “Ziraat, Fen Edebiyat, Orman, Su Ürünleri” fakültelerini seçerken de iyi düşünmelisiniz. Bu fakültelerden de çok sayıda mezun var. Çoğu farklı alanlarda çalışmak zorunda kalıyor. Diyeceksiniz ki, “bu fakülteler ne işe yarıyor o zaman?” Cevabım şu olur: Geleceğini düşünmeyen bir ülkenin eğitim sisteminin acizliğidir sadece. Arz-talep dengesi düşünülmeden üniversite kurmak, öğrenci yetiştirmek ve sonu hüsrân.

Mühendislik bölümlerinin özel sektörde iş olanağı diğer bölümlere göre daha geniştir. Bu fakülte mezunlarının, kendilerini iyi yetiştirmeleriyle kazançları doğru orantılı. Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği en çok tercih edilen mühendislik bölümleri. Son yıllarda öne çıkan Kontrol Mühendisliği, Telekomünikasyon Mühendisliği, Bilişim Sistemleri gibi bilgisayar temelli mühendislik dalları ve Otomotiv Mühendisliği gibi bölümlerin mezunları iyi gelir elde ediyor.

Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık fakülteleri, sağlık sektöründeki iş olanakları nedeniyle her zaman gözde fakültelerdir. İş olanakları geniştir. Fakat, eğitim çok zorlu geçer. Bu zorlu eğitimi de göze almalısınız.

Ayrıca “Fizyoterapistlik” son yılların gözde mesleği oldu. Kamu sektöründe olsun, özel sektörde olsun oldukça iyi kazanç sağlıyor. Normal bir memur maaşının 2-3 katını kazanabiliyorsunuz. Üstelik bu meslekte büyük açık var. Şiddetle tavsiye ederim.

Hukuk fakültelerinin son yıllardaki plansız gelişimi, fazla mezun vermesine yol açtı. Bu fakülteyi bitirince de iyi yetişmiş olmanız ön şart. Değilse stajyer avukatlıktan öteye gidemezsiniz.

Bu bilgiler ışığında, kendi istediğiniz, başarılı olabileceğinize inandığınız mesleği seçmeniz önemli. Fakat, ülke şartları, ailenizin şartları ve iş bulma olanaklarını göze almadan tercih yapmayınız. Ülkemiz şartlarında iyi bir yaşam sürmek istiyorsanız, mesleğinizde kendinizi geliştirmeniz ve aranılan insan olmanız gerekiyor.

Sevgili gençler!

Dershanelerin ve çevrenin baskısından uzak, açık bir zihinle kendi hayatınızı şekillendirmenin vaktidir, artık. Hayatınızın bundan sonrasını siz yönlendireceksiniz.

Bol şans !

 
Toplam blog
: 92
: 11527
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi "Tarih Öğretmenliği" bölümü mezunu. Eğitim sektöründe çalışıyor. Yazmak ..