Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '08

 
Kategori
İftar Sofraları
Okunma Sayısı
2405
 

Çömlekte sebzeli kuzu kebabının hikayesi

Çömlekte sebzeli kuzu kebabının hikayesi
 

........çömleğe dönüş,tabağa dalış!...


Büyükada'ya geldiğimden beri bir güveç çömleği bulamıyordum. Bir tane buldum, yemeği de yaptım, ancak bulaşığını yıkarken güveç kara sular bırakarak yok olmaya başladı. Meğerse adam çömleği yaparken kilden tasarruf etmek için bolca normal toprak çamur kullanmış.

Bütün ada çömlek aradığımı biliyor ya! Site çaycısı Satı, geçen gün küçük bir çömlek getirdi. Saksı olarak kullanıyorlarmış. Yemeği yaptım, çok güzel oldu. iki dolu tabak yedim.

Dün, kızı çayımı getirdi, baktım Satı heyecanla yanıma geldi, "bir mal buldum, gel bakalım" dedi. "Dur oğlum, şu çayımı içeyim bari" dediysem de dinletemedim, tuttu kolumdan, ben de bekçi Gagavuz İsmail'in şapkasını kafasından alıp kendi kafama taktım. Satı'yla metruk mutfağa gittik. Baktım koca bir çömlek, içine kuzuyu kople koysan girer. "Neyle dolduracaz bunu lan" diye söylendim ama, kenarında ufak bir kırık olsa da çömlek te çömlekti hani...

Çömleği öylesine bir yıkadık, tozu toprağı gitti, güneşe bıraktık kurumaya... Satı, bahçeden ve pazardan alınmış zerzevatları temin etti, benim buzlukta da iki kilo kadar kuzu eti vardı. Çömleği alıp eve çıktım. Biraz sonra da Satı zerzavatlarla geldi, çömleği güzelce yıkayıp gitti. Ben de etler çözülene kadar, bir neskafe yapıp olimpiyatları seyrettim biraz.

Şimdi zurnanın zırt dediği yere gelelim;

Baba çömleği tezgaha koydum, en dibe kuzu etlerini serdim. İki kilo et kayboldu kapta! Plastik yıkama kabını tuzlu suyla doldurdum. 6-7 adet kemer patlıcanı , 4 iri sakız kabağı alaca soyup üçe bölerek, bir kilo dolmalık biberin saplarını parmak basıp çıkarıp, elimle iki parça ederek suya attım. Bir kilo kadar, Satı'nın sattığı kızartmalık için hazırlanmış patatesi etin üstüne yaydım, kuru soğanların küçüklerini bütün, büyüklerini ikiye üçe bölerek, sivri bahçe biberlerini elimle çatır kutur kırıp attım sepete, bir çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı kekik, bir çorba kaşığı hindi baharatı serptim.

Domatesleri dörde bölüp, sarımsakları bıçak yanıyla ezip kabuklarını çıkararak attım. Daha başka bir şeyler atıp ta unuttuysam, kusura bakmayın.

Suyunu bol koydum, ama aslında az koymak lazım. Çömleğin ağzı o kadar genişti ki folyonun eni yetmediğinden, üç dört katla kapatabildim. Çömleği aşağı kendim indirecektim, lakin yerinden kalkmayınca Satı'nın badigard (bodyguard) oğlu Güven almaya geldi. O bile zor taşıdı.

Kokular gelmeye başlayınca yarım saat daha pişirmeleri talimatını verdim. Akşam topluca yedik. Her yiyen on kere eline sağlık, onar kez de teşekkür ettiler.

Sağlıklı yaşam için eski dostumuz çömleklere dönelim. Teflonmuş, çelikmiş, aliminyummuş, plastikmiş... Atın hepsini!...

Ramazan geliyor, mevsim de yaz... İftarlığı çömlekte yapın, tatlıları bile!..Çömlekte herşey hem lezzetli, hem sağlıklı oluyor.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ankara'da bir arkadaşım var, uzun süre görüşemediğimizde yapamasak da "Afyon'da buluşalım mı" der teselli buluruz. Siz Afyon'da buluşacağız deyince, sabah erken çıkıp yola akşam dönsem mi dedim; unutmuşum birden, arkadaşımın bahçesinde olacağımızı ve bu yüzden İzmir toplantımızın bir hafta önceye alındığını:) Bulmacalarınızda kolaylıklar diliyor ve bütün arkadaşlara kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum, Körfez mavilerimi katıp. Saygılarımla. (:Not: "kolaylıklar diliyorum" deyişime, sevgili Mumcu çok gülüyor; "nerden bulursunuz bu antika lafları" diyerek:)

derinmavi.. 
 17.08.2008 11:09
Cevap :
doktor hanım, afyon'a gelirseniz bizim bulmaca grubunda hiç yabancılık çekmezsiniz. yakında körfez mavisini tetkik gezisine çıkıyorum. mumcu'ya bir sepet "antika laf" getireceğim:) sevgiler...  17.08.2008 15:47
 

Komşularımı yemeğe aldığım bir gece, çömlekte zeytinyağlı kurufasulye pişirmiştim, söylemesi ayıp olmasın pek güzel olmuştu:)(Malzemeye ilaveten, sevgiyle yaparım ben yemeklerimi de o yüzden sanırım:) Not:çömleği iilk aldığımda bilenlerden öğrendim ki zeytinyağıyla yağlanıp fırınlanması gerekiyormuş. Sağolsunlar, ailemizin pidecisi Arzu Pide, fırına atıvermişti de gereksiz olaylardan kurtulmuştum.

derinmavi.. 
 16.08.2008 18:24
Cevap :
30 ağustosta afyon "cumbulmaca" grup toplantımız var. Şeker fab. dr. dostumuz evsahipliği yapacak. "doktorlar iyi fasulye güveç yaparmış" diye haber salayım da gereğini yapsın artık:)...sevgiler..  17.08.2008 4:18
 

Bu güveç işini epeydir unutmuştum ama yine heveslendirdin beni. İlk fırsatta birkaç güveç alayım. Beş yıl önceydi, Menemenden gelirken yoldan güveç satın aldım. Adam birtakım tavsiyelerde bulundu. Kullanmadan önce şöyle yap böyle yap, diye. Dediklerini yaptığım için güvecimden emindim. Dolduurdum 2 kg kuzu etinini parçalanmış vaziyette içine. Bol domates, biraz patates vs. Baharatladım da. Bizim yakınımızdaki pide fırınına götürdüm. Bir saat sonra gelmemi söyledi. Bir saat sonra güveçi almaya gönderdiğim arkadaş bir türlü geri gelmez. beş dakikalık yol. Büroda hepimizin karnı aç. Salata vs hazır bekliyoruz arkadaş gelecek diye. Telefon ettim pideciye, arkadaş hâlâ oradaymış. "Neden, senin yanında mı işe başladı?" diye sordum. Pideci biraz da kızgın, "Yok be abi senin güveç patladı, fırını da berbat etti, pidelerimi de. Onu temizliyoruz." dedi. O günden beri de güveç kullanmaya cesaret edememiştim. Ama yine alacağım güveç. Çocukluğumuzda annem bize çok kereler güveçte yemek pişirdi.

Mustafa Mumcu 
 15.08.2008 10:35
Cevap :
Abi, en garantisi kullanılmış bulmak. Yeni alırsan... Annemin tavsiyesi, çömlek üzerinde kum kum partiküller olmasın. Çömlekçi"püff" demeyi unutmuş olmasın!.. Yeni çömleğin içini dışını yedire yedire zeytinyağıyla yağlayıp, fırında boş olarak iki saat bekleteceksin. sevgiler...  15.08.2008 21:00
 

Güveç meraklısı biri olarak iki eksik buldum:) Bol kimyon ve sarımsak yoksa o güveç türlü yemeği gibi olur. Belki de yazmayı unuttunuz:) Sevgiler...

Tülin Aksoy 
 15.08.2008 9:16
Cevap :
" bir çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı kekik, bir çorba kaşığı hindi baharatı serptim. alıntı: Domatesleri dörde bölüp, sarımsakları bıçak yanıyla ezip kabuklarını çıkararak attım. Daha başka bir şeyler atıp ta unuttuysam, kusura bakmayın." Tülin hanım, sarımsağı unutur muyum hiç? Kimyon ise hindi baharatının içinde olması gerek sanıyorum. sevgiler..  15.08.2008 15:00
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 307
Toplam yorum
: 1350
Toplam mesaj
: 205
Ort. okunma sayısı
: 1052
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster