Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '06

 
Kategori
Sinema
 

Almadovar ve Özpetek

Almadovar ve Özpetek
 

Almadovar İspanyol sinemasının, Özpetek ise İtalyan sinemasının ve Türk halkının medar-ı ifitaharıdır. İkisi de hizmet ettikleri ülke sineması için lokomatif vazifesi görürler.

İkisinin filminde de eşcinsellik önemli bir yer tutar. Almadovar travestiler ve cinsel sapkınlıklarla daha çok ilgilidir, Özpetek' in eşcinselleri masum aşıklardır. Filmlerinin kritik noktaları, düğüm noktaları veya çözüm noktaları mutlaka eşcinsellik veya cinsel sapkınlık içerir. Fakat ikisinin filmlerinde de eşcinsel karakterler bir tezat yada zıtlık yaratmak için değil, dünyanın geri kalanlarına başka hayatlarında mümkün olduğunu anlatmak için vardır

Almadovar biraz asık suratlı durur, Özpetek' in gülüşü insanın içini ısıstır.

İkisi de sağ gösterip sol vurmayı severler. Almadovar " Annem hakkındaki herşey ", " Konuş onunla " ve "Dönüş" filmlerinde son dakika sürprizleriyle finali bağlarken, Özpetek ise Hamam' da ki hamam sağnesiyle başımızdan aşağı kaynar sular dökmüştür.

Almadovar taşrada doğmuş ve Madrid'e kaçıp kendini ispat etmiştir. Ferzan Özpetek Kadıköy çocuğudur, İtalya'ya kaçmamıştır belki fakat kendini daha çabuk geliştirmek için başka memleketi seçmiştir.

Alamadovar'ın filmlerinde karakterler daha çok aşağı tabakaya hatta zaman zaman marjinal azınlıklara mensupken Özpetek'in karakterleri daha güncel, mahallemizde ki insanlara benzerler.

Almadovar kariyerinde zirve yapmıştır, Özpetek daha çıkış safhasındadır.

Özpetek Almadovar'ın büyük bir hayranıdır, Almadovar da Özpetek'teki cevherin farkındadır ve özellikle Hamam'ı çok beğendiğini ifade etmiştir.

Dönüş filmi için girdiğim blog: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=12376

Not; Yazı için araştırma yaparken, Ferzan Özpetek'in yönetmen olmak için Türkiye'yi 17 yaşındayken terkedip İtalya'ya gittiğini öğrendim ve bu bilgiyi paylaşmak istedim. Daha doğuştan ne yapmak istediğini bilen ve bunun peşinden giden insanlara gıpta ile bakıyorum ve hatta biraz da kıskanıyorum. Her ne kadar bu blogda kendisini Almadovar ile karşılaştırsak da, kendisi şu manaya gelen bir açıklama yapmıştır daha önceden "selefimi İspanya'da arıyorsanız yanılıyorsunuz. Ben Atıf Yılmaz ile büyüdüm"

K.

Not2: Yazının formatı Vedat Özdemiroğlu'na aittir.

 
Toplam blog
: 295
: 733
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Bugün ölseniz mesela, ya da hafifletelim biraz hadi, bu giriş çok karamsar oldu. Bugün ortadan kay..