Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Okul bitiyor... Peki sonrası?

Okul bitiyor... Peki sonrası?
 

Mezuniyeti yaklaşan üniversite öğrencilerinin en genel hataları niteliklerini farklılaştırmak isterken enerjilerini yanlış tarafa harcamaları.

Hiç unutulmaması gereken bir gerçekle başlayalım, " Türk ekonomisi büyüyor fakat hala piyasada çalışanlara ve arkadan gelen mezunları tatmin edebilecek sayıda iş fırsatı sağlayamıyor. " Peki bu kalabalıktan sıyrılmak için ne yapmak gerek.

Hepimiz öğrenciydik, biliyoruz ki mezuniyet yaklaşırken iş kaygısı da yavaşça sıkıştırmaya başlar. Bu noktaya geldiğimiz de gelişigüzel, plansız bir atak yaptığımız olur.

En genel panik tepkileri olarak "Herkes İngilizce biliyor ben bir lisan daha öğreneyim ya da master yapıp bu kalabılık içinde daha nitelikli olayım" gibi yaklaşımlar gösterilebilir. . Oysa bu nitelikler size iş bulma sırasında değil kariyerinizin daha ileriki yıllarında gerekecek. Özetle bu niteliklerinizi geliştirmek için daha çok fırsatınız olacak.

Yeni bir dil öğrenmek ciddi zaman ve bazı durumlarda para gerektiren bir durum. Oysa çok özel (spesifik) bir sektörde çalışmayacaksınız İngilizce'ye ilave bir dil sizi gerçekten farklılaştırmayacaktır. Yeni bir dil öğrenmek elbette güzeldir kişiyi renklendirir, çeşitlendirir fakat bunun başvurularınız sırasında ciddi bir avantaj sağlayacığını düşünüyorsanız yanılıyorsınız.

Yüksek lisans için de, Amerika'da MBA yapanların yaş ortalamasının 28 olduğunu da hiç aklınızda çıkarmayın. Master uygulamaları ancak iş deneyimiyle birleştiğinde en yüksek verimi veriyor. Okuldan sonra ne yapacağınıza karar veremediğinizden ötürü gözünüzü kapatıp bir master programına yazılmayın. Sağlam bir dayanağınız olsun bunu yaparken.

Peki ne yapmak lazım, gelelim blog konumuza. 4 yıllık bir lisans programından mezun olan bir öğrencinin tatillerini hesaplayalım. 3 aydan 3 yaz tatili = 9 ay. 1 aydan 4 kış tatili = 4 ay. Toplam 13 ay. Bu 13 ayın 6 ayını stajyer olarak geçirmekte fayda var. Mümkünse farklı şirketlerde ve hatta farklı sektörlerde. Bunun avantajları neler olabilir peki?

+ Kendinizi tanırsınız. Bir bankada çalışmayı hayal ederken satış bölümlerinin size daha uygun olduğunu farkedersiniz ve iş ararken daha kararlı olursunuz.

+ Kararlı bir mezun, enerjisini görüşme sırasında karşı tarafa iletir. Etkileyiciliği artar.

+ Doğrudan staj yaptığınız firmadan teklif alabilirsiniz, rastlanan bir durumdur.

+ İşveren için daha risksiz bir işe alım profili oluşturursunuz. Şöyle ki, iyi bir okuldan iyi şartlarda mezun olmuş, 2 dil bilen ve MBA e sahip bir adayın hiç iş deneyimi yoksa işveren açısından risklidir. Ne yapmak istediğine karar vermemiş olabilir, hangi alana daha yatkın olduğuna dair bir fikir oluşturmamıştır, okulda başarılıdır fakat sosyalleşe sıkıntısı çekiyor olabilir. Staj yapmış aday daha kararlıdır. Görüşmede staj deneyiminden bahsedebilir, neyi ne için istediğini kendine güvenerek ve altını doldurarak ifade edebilir.

Vakit kaybetmeyin. Peter Pan'in "neverland" inde yaşamıyoruz. Her taraf saat dolu, hepsi de çalışıyor ve zaman geçiyor. Tik-tak tik-tak...

 
Toplam blog
: 295
: 733
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Bugün ölseniz mesela, ya da hafifletelim biraz hadi, bu giriş çok karamsar oldu. Bugün ortadan kay..