Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '08

 
Kategori
Dünya
 

McCain ve Obama yarışı

McCain-Obama Yarışı

Cumhuriyetçi aday McCain ile Demokrat aday Obama, dış politika ve ekonomi konularını canlı yayında tartıştılar.

İki adayın da dış politika ve ekonomi konularında çok ayrı temeller üzerine yaklaşımlarda bulunduğu bilinmektedir. Son dönemde ABD’de yaşanılan ekonomik kriz, Obama’yı biraz daha ön plana çıkarmıştır. Obama’nın demokrat kimliği ve liberal perspektifte yaklaşımları, Obama’yı ön plana çıkarmasına neden olmuştur. iki adayın da dış politika ve ekonomi alanındaki ayrımları ele alınacak olursa;

Obama ile radikal dönüşümler, cumhuriyetçilerin sıkça dile getirdiği İran’a saldırı planı olası Obama başkanlığında gerçekleşmeyip, İran’a zeytin dalı uzatılabilir. Filistin sorunun da tarihsel süreç içerisinde yaşanan sorunlara rağmen Filistin’in devlet olarak tanınması Obama döneminde olasıdır. Burada Filistin’e sunulacak şart İsrail Devleti’nin tanınmasıdır. ABD’nin Obama döneminde Irak konusunda pasif davranarak, bölgenin parçalara ayrılması gerçekleşebilir. Vietnam Savaşı’nda dönemin ABD başkanı Nixon’ın yaptığı gibi Irak savaşı da Iraklaştırılabilir.

Obama seçim kampanyası boyunca “dost olmayan rejimleri” kastederek John F. Kennedy’nin “hiçbir zaman korkudan müzakere etmemeliyiz; fakat müzakere etmekten de korkmamalıyız” lafına sürekli vurgu yapıp, gerektiği taktirde İran veya Hamas gibi Bush yönetimince tabu sayılan devlet veya partilerle de görüşmeye açık olabileceği sinyalini vermiştir. Bu yaklaşım ABD dış politikasında Cumhuriyetçi dış politikadan sonra büyük bir dönüşümü de göstermektedir.

Obama’nın iktidar olması durumunda ABD dış politikasında ve ekonomisinde radikal dönüşümler olacağı aşikardır.

McCain ise iktidar olması biraz daha zor gözükmektedir. Çünkü Irak ve Afganistan batağından çıkamayan ve küresel ekonomik krizin göbeğinde bulunan ABD için Cumhuriyetçi politikalar yetersiz kalmaktadır. Geçen akşamki tartışmada McCain halkı için yeterli ve gerekli açıklamayı yaptığını düşünmüyorum. Suçlayıcı ve aşağılayıcı biçimde Obama’ya yüklenen McCain, Irak batağında kazandıklarını açıklamasıyla kendi kalesine golü atmış bulunmaktaydı. Ama farkında değildi. Bush dönemi Ortadoğu ve dünya politikaları olası McCain döneminde de devam etmesi olasıdır. Şu da ABD için bir gerçektir ki yaşanılan ekonomik kriz ne denli büyük olursa olsun, ABD küresel güç olmaya bir süre daha devam edecektir.

Sonuç olarak, ABD’de yaşanan ekonomik kriz ve dünya siyasetinde yaşanılan gelişmeler karşısında Obama’nın yaklaşımları ve siyaset felsefesi McCain’ini geçmesine yetecektir.

NOT: İki başkan adayının televizyon karşısında canlı yayında politikalarını tartışmaları tüm dünyaya örnek olmalıdır. Özellikle de Türkiye’ye.

 
Toplam blog
: 18
: 1562
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uluslararası İlişkiler Mezunuyum. Yüksek Lisans çalışmaları yapmaktayım. Uluslararası İlişkilerde ak..