Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '06

 
Kategori
Eğitim
 

OKS kalkacakmış

OKS kalkacakmış
 

Geçen hafta toplanan Eğitim Şurasından çıkan bir öneri: "OKS kalkacak"

Eğitim Şurasından bir başka öneri: "Tüm okul türleri Genel Akademik Liseler, Mesleki ve Teknik Eğitim Liseleri ve Açık Öğretim Liseleri olmak üzere üç ana başlıkta toplanacak."

"OKS kalkacak" önerisine dışarıdan bakıldığı zaman çocukları o yaşta sınavdan kurtardığı için olumlu bulabiliriz.

"Okul türleri üç ana başlıkta toplanacak" önerisi için de ilk bakışta herhangi bir sakınca akla gelmeyebilir. Ancak "Bu kategorilere hangi okulların alınacağına MEB’de oluşacak uzmanlar kurulu karar verir" ayrıntısı önerinin altında yatan art niyeti açığa çıkartıyor. Dilediğin okulu dilediğin kategoriye koyup, dilediğini yapmak.

Bu iki öneri yanyana konulduğu zaman ise ciddi bir çelişki oluşturuyor. Hem değişik kategorilerde liseler olacak hem de her yıl bu liselerin önüne gelecek 1 milyon öğrencinin hangi liseye gönderileceğini belirleyecek sınavı kaldıracaksınız.

OKS’yi kaldırmak çocukları gençliği ilk adımlarında kabullenemeyecekleri haksızlıklar içine atmaktır. Bunun toplumsal ve kişisel zararları, şu andaki sınava hazırlık koşullarının yarattığı zararlardan daha büyük olacaktır. Şimdi sınavı kazanamadığı zaman kabullenip kendi yollarında ilerliyorlar. Sınavsız koşullarda diledikleri liselere gidemeyen öğrenciler ve aileleri bu durumu şimdi olduğu kadar kolay kabul edemeyecektir. Çözümsüz sorunları olan bir kuşak yetişecektir.

Sınav yerine öğrencilerin gideceği liseleri seçme hakkını notları ve kararlarıyla ilköğretimdeki öğretmenlerimize vermek, onları anlatılması çok zor durumlarda bırakacaktır. Öğretmenlerimiz özgürce not veremez hale gelecektir. Kantarın topuzunu kendi bildiği gibi tutmaya alışmış öğretmenlerimize bol not vermeleri için hem velilerden hem de okullarının başarısının yüksek görünmesini isteyen yöneticilerden baskılar gelecektir. Bu baskılara sonuna kadar direnecek öğretmenlerimiz olacak ama koşullar bu direnişi göstereceklerin sayısını her geçen yıl düşürecektir. OKS birkaç yıl sonra öğrencilerin çoğu 5.00’la mezun olacaklardır. 100 kontenjanı olan bir okula ortalaması 5.00 olan ve mezun oldukları okulları tarafından orada okuması için tem bir yönlendirme yapılmış 500 öğrencinin başvurduğunu düşünebiliyor musunuz. Düşünmek zorundayız, OKS kalkarsa kaçınılmaz sonuçlardan biri budur.

Diplomadaki 5 ortalamanın kimisi elma, kimisi armut, kimisi de çürük elma olacaktır ama farkı anlamak olanaksız olacağı için haksızlıklar yaşanacaktır. ÖSS kaldırılsın diyenlere ÖSS’ye tek alternatifin kura çekmek olduğunu söylemiştim. OKS’yi kaldırmayı düşünenler, bu sınava da tek alternatifin kura çekmek olduğunu göze alıp kararlarını versinler.

Kura çekme önerisi bir şaka değil. Bu sınavlar kalkarsa –ki kaldırmaya cesaret edeceklerini hiç sanmıyorum- oluşturacağı toplumsal yaraları en aza indirecek yöntem kura olduğu için öneriyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..