Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sos hazırlayalım

Sos hazırlayalım
 

SOS


Makarna, salata, et ve tavuk yemekleri için sos tarifleri isteyenler için aşağıda bazı sos tarifleri veriyorum.

Saygılarımla,

MAYANOZLİ SOS

2 yumurta sarısını, 2 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı tuz, bir tutam beyaz biber ve ¼ çay kaşığı hardal ile çukur bir kabım içinde iyice çırpıyoruz.

1 su bardağı sızma z.yağını azar, azar ekleyerek sos tutana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Sos kıvama gelince 1 çay bardağı kaynar su ile sulandırarak kullanıma hazır hale getiriyoruz.

MANTAR SOS

150 gram tereyağının yarısını tavada eritip, ince dilimlenip limon suyu ile ovulmuş mantarları ekleyerek sote ediyoruz. 250 ml sek beyaz şarap eklenerek 15 dakika kaynatıyoruz. 1 litre dömi glas sos ekleyerek kısık ateşte kıvama gelene kadar pişirilir. Üzerinde oluşan köpüklü tabaka kaşıkla alınıp, tuz, karabiber, 1 yemek kaşığı toz şeker ve kalan yağ ilave edilerek karıştırılır.

BOLONEZ SOS

Tencerede 2 diş ince kıyılmış sarımsak ve 1 baş ince kıyılmış soğanı 2 adet defne yaprağı ile 100 gram zeytinyağında çevirip, 250 gram yağsız kıyma ile kavrulur. İnce dilimlenmiş 2 adet çarliston biber ve 3 adet kabukları soyulmuş domates eklenip 20 dakika sote edilir. Tuz, karabiber ve 1 çay bardağı domates sosu ilave edilerek koyulaşana kadar pişirilir.

KAPARİ SOS

3 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz ve yarım su bardağı soğuk et suyu çırpıcı ile karıştırılır. 2 su bardağı kaynar et suyuna çırparak eklenip karıştırarak 5 dakika kadar kaynatılır.

1 yemek kaşığı tereyağı ve kıyılmış 1 fincan kapari ilave edilerek 3 dakika daha pişirilerek sos hazır hale getirilir.

SİCİLYA SOS

Tavada ısınan 3 yemek kaşığı zeytinyağında 3 diş sarımsak sote edilir. İnce julyen kesilmiş 1 baş soğan ilave edilerek karamelize (kaverengi renge dönüşene kadar))olana kadar kavrulur. 100 gram ince kıyılmış kurutulmuş domates ve 4 adet rendelenmiş domates eklenerek pişirilir. Tuz, karabiber, acısso ilave edilerek 5 dakika kaynatılır. İnce kıyılmış birkaç sap fesleğen eklenerek harmanlanır.

HARDAL SOS

1 çorba kaşığı tereyağı tencerede eritilip 1 diş sarımsak ile kavrulur. 1.5 yemek kaşığı un, tuz ve karabiber ilave edilerek pütürsüz olacak şekilde karıştırılır.

ayrı bir kapta, 1 su bardağı ekşi krema ve 1 yemek kaşığı hardal çırpılıp tencereye karıştırarak eklenir. Ateşten alınca, 1 adet limon suyu karıştırılır ve benmari usulü ısıtılmış kap da servis edilir.

ANÇUEZ SOS

3 yemek kaşığı unu tereyağında kavurup, süt ilave ederek beşamel sos hazırlanır. 2 yemek kaşığı ançuez ezmesini beşamel sosa yedirilir. 50 gram tereyağı, 1 çay bardağı krema, tuz karabiber ve kırmızı toz biber eklenip karıştırılır. Süzgeçten geçirilip sos kabında servis edilir.

KÖZDE BİBER SOS

Konserve közlenmiş kırmızı biber, taze fesleğen, 2 diş sarımsak ve tuz 1 fincan sızma zeytinyağı ile beraber blenderdan geçirilerek hazırlanır.

PESTO SOS

1 demet maydanoz ve 1 demet roka yıkanıp blenderdan geçirilir. ½ su bardağı zeytinyağı ve ½ su bardağı dövülmüş ceviz içi, 150 gram beyaz peynir, 3 diş sarımsak, tuz, karabiber eklenerek tekrar rondodan geçirilir.Malzeme teflon bir tavaya aktarılıp, kıvama gelene kadar kaynatılır. soğutup buzdolabında saklanır ve salata, makarna ve kızarmış ekmek üzerine sürerek kullanılabilir.

CHİLLİ SOS

2 olgun domatesi kabuklarını soyarak dilimleyelim. 2 adet soğanı yemeklik ince doğrayalım ve 1 fincan sıvı yağında marine edelim.

1 fincan elma sirkesi ya da balsamik, ½ su bardağı soğuk su, 2 çay kaşığı tuz ve toz kırmızıbiber, ½ çay kaşığı rendelenmiş zencefil, 3 yemek kaşığı esmer toz şeker, 1 yemek kaşığı acı pul biberi ilave ederek 45 dakika pişirip püre kıvamına gelince soğutuyoruz. Kavanozda buzdolabında uzun süre saklanabilir.

FESLEĞEN SOS

1 Demet yıkanmış fesleğen, taze sarımsak, fıstık içi, 1 adet limon suyu, 150 gram permesan peyniri, tuz, kara biber, blenderdan geçirilirken 1 su bardağı sızma zeytinyağı ilave edilip, iyice çekilir.

BEŞAMEL SOS

3 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı tereyağı ile kokusu çıkana kadar kavrulur. Yarım kilo soğuk süt ile çırparak pişirilir.

Ayrı bir kabın içinde 1 yumurta, 1 fincan krema, tuz ve beyaz biber iyice çırpılıp 1 adet bulyon ilavesi ile başamele katılarak tahta kaşıkla karıştırılır.

 
Toplam blog
: 405
: 2124
Kayıt tarihi
: 30.11.07
 
 

1952 Ankara doğumluyum. Blog sayfam, sevgiye, saygıya, önem veren erdemli kişilerin buluşma mekanı o..