Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yılbaşı mönüsü

Yılbaşı mönüsü
 

FIRINDA HİNDİ KIZARTMA


Yılbaşı gecesini evlerinde geçirecek olanlar için hazırladığım "yılbaşı mönüsü" nü umarım beğenirsiniz.

ANA YEMEK

FIRIN HİNDİ KIZARTMA


Dilerseniz bütün hindi, dilerseniz parça hindi eti kullanarak vereceğim sosve baharat harmanı ile mükemmel bir lezzet yakalayacaksınız. Hazırlığınıza bir gün önceden ya da sabahtan başlarsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.

BALSAMİKLİ SOS

1 yemek kaşığı yoğurt

2 orta boy soğan (dörde bölünmüş)

1 adet taze portakal suyu

2 adet düvülmüş sarımsak,

2 yemek kaşığı balsamik sirke,

1 tatlı kaşığı kimyon,

1 tatlı kaşığı karabiber,

1 yemek kaşığı pul biberi,

2 yemek kaşığı soya sosu,

2 yemek kaşığı acı ketçap

1 yemek kaşığı bal

Tüm malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştıralım.


Fırın kızartma poşetine her tarafını tuz ile iyice ovaladığımız hindiyi alalım ve Balsamikli sosu boşaltarak poşetin ağzını kapatıp, çalkalayalım ve buzdolabına kaldıralım.

Fırına vermeden önce poşetteki sosu süzerek bir kaba alalım. Poşetin ağzını sıkıca kapatıp, hindi etini 160 derecedeki fırında 1 saat pişirelim.


Bu arada 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı köri tozu, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı ufalanmış kekiği bir kapta harmanlayalım.

Hindiyi poşetten süzerek çıkarıp, üzerini, zeytinyağı ile yağlayalım ve harmanladığımız kuru baharatları serperek her tarafına bulayalım ve aynı fırın tepsisinde üzeri kızarana dek fırında kızartalım.

Kızaran hindimizi tepsiden aldığımızda fırın tepsisinin tabanında oluşan sosu bir kaşık ile tavaya aktarıp, bir kaşık un ile kavuralım.

Ayırdığımız balsamik sosunu da birkaç sap taze biberiye ile üzerine ilave ederek sote edelim ve servis anında etlerin üzerine gezdirelim.

Dilediğiniz güzel bir pilav ve kızarmış patates dilimleri eşliğinde ana yemeği tamamlamış olursunuz.


FIRINDA TAVUKLU MISIR KEK

Yarım haşlanmış tavuk göğsünü ince, ince tiftikliyelim.

Yarım kiloluk bir mısır konservesini suyunu süzerek çukur bir kaba boşaltalım.

Bir su bardağı galeta unu, birkaç sap kıyılmış maydanoz, yeterince tuz ile 1 çay bardağı süt ilave ederek karıştıralım.

Ayrı bir kapta 2 adet yumurta ve 1 yemek kaşığı unu iyice çırptıktan sonra tavuk etleri ile beraber mısır karışımına ekleyip harmanlayalım.

Malzemeyi 2 parmak kalınlığında yayabileceğimiz bir fırın tepsisini iyice yağlayıp harcımızı içine dökelim ve 160 derece fırında üzeri pembeleşene kadar 20 dakika kadar pişirelim ve dilimleyerek servis yapalım.

Sevenler harcın içine dereotu da ilave edebilir.

Tatlı için de, hazırlaması kolay ve de herkesin beğeneceği bir tat.

BALLI TEPELER

3 su bardağı süt ile vanilyalı, 3 su bardağı süt ile de çikolatalı puding yapalım. Şayet daha kolay bir yol izlemek isterseniz, hazır poşet pudingle de yapabilirsiniz.

Kaselerin tabanına ince dilimlenmiş çilek dizip üzerine pudingleri üst, üste dökerek soğutalım ve 2 saat kadar buzdolabında bekletelim.

Bir kap içinde, 1 fincan balı ısıtıp eritelim ve içine, yarım limon suyunu da sıkarak bir taşım kaynatalım.

Ateşten alırken içine bir limon kabuğunu rendenin ince tarafı ile rendeleyip ekleyelim.

Soğuyan pudingleri servis tabaklarına ters çevirerek çıkartalım ve üzerine ballı sosumuzdan dökerek servis yapalım.


Artık diğer meze ve çerez çeşitleri de sizlerin arzularınıza kalıyor.

Mutlu, sağlıklı yeni bir yıl dileklerimle afiyetler olsun efendim.

Saygılarımla,

Merih Parlak

 
Toplam blog
: 405
: 2124
Kayıt tarihi
: 30.11.07
 
 

1952 Ankara doğumluyum. Blog sayfam, sevgiye, saygıya, önem veren erdemli kişilerin buluşma mekanı o..