Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '06

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Kapısında çeşit çeşit numaraları olan ev

Kapısında çeşit çeşit numaraları olan ev
 

Hepimiz evin bir kapı numarası olduğunu biliriz ve o kapı numarası şehri, semti, caddesi, sokağının adlarıyla o evin kimliğini oluşturur.

Artık terkedilmiş ve eskimiş evin kapısında gördüm o numaraları. O ev için “terkedilmiş ve eskimiş” dedim çünkü “eskimiş ve terkedilmiş” değildi. Bizim oralarda evler önce terkedilir sonra eskirler. Kapıda çeşit çeşit numaralar gördüğümde hiç şaşırmadım. Kapılara o numaraların yazıldığı çocukluk günlerimi anımsıyordum. Fotoğraftaki ev İnebolu Yeşilöz Köyünde, benim doğup ilk çocukluk günlerini yaşadığım evin üç ev ötesinde.

İki adam gelirdi, birinin elinde uzun ve büyük bir defter olurdu, diğeri de bir boya kutusu ve fırça taşırdı. Önce onlardan biri kapıya fırçayla bir sayı yazardı, diğerine de evden bir sandalye indirilir, o uzun defteri kucağına alır birşeyler yazardı. O günlerde yapılan işin nüfus sayımı veya seçmen yazımı olduğunu bilmeyecek kadar küçüktüm.

Kapılara bu numaraların yazıldığı 60’lı ve 70’li yıllarda beş yılda bir nüfus sayımı, dört yılda bir milletvekili ve yerel seçimler ve iki yılda bir senato seçimleri yapılırdı. nüfus sayımında sokağa çıkma yasağı olurdu. Her seçim için seçmen listelerinin güncellenmesi için kimi zaman sokağa çıkmadan, kimi zaman da yasak olmadan seçmen yazımları yapılırdı.

Kapıdaki farklı numaraların anlamını çözmek o kadar da kolay değil. Belki sayım veya yazım için görevlendirilenler, köyün evlerini sırayla numaralandırmak istediklerinde herbiri başka yerden başladığı için başka numaralar denk geliyor olabilirdi. Aynı kapıdaki 13, 42, 32, 98 numaralarının başka türlü verilmesi olanaksız. Köyde olsa olsa 100-150 ev varmıştır o zamanlar. Köyde kapı numaralarının orada yaşayanlar için bir işlevi de yoktu. Evlerin adreslerinde kapı numaraları olmazdı, o evde yaşayanların adları veya lakapları adresleri tanımlamak için kullanılırdı.

İnebolu’daki evimize geldikten sonra evin numarası hep 41 kalınca, şehirdeki evlerin numaralarının köydeki gibi sık sık değişmediğini anlamıştım.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..