Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '09

 
Kategori
Blog
 

Milliyet Yerel Blog

Milliyet Yerel Blog
 

Milliyet Blog’un bir parçası olarak Milliyet Yerel Blog için bir model öneriyorum. Bu modelin gerçekleşmesiyle, olabilecek en küçük yerleşim birimini de kapsayacak şekilde bir yapılanmayla Milliyet Blog’un kapsama alanının çok genişleyeceğine ve öneminin şu anda düşünemeyeceğimiz boyutlara geleceğine inanıyorum.

KATEGORİ

Önerdiğim Milliyet Yerel Blog için şu anda Milliyet Blog’da küçük birkaç örnek bulunuyor. Kent Yaşamı kategorisinin altında Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya için alt kategoriler bulunuyor. http://blog.milliyet.com.tr/KategoriDetay.aspx?KategoriNo=36 adresine tıkladığımızda İstanbul için bir arayüz karşımıza çıkıyor.

Şu anda 4 şehrimiz için yeralan kategorilerin gelişmiş bir yapısının bir kategori hiyerarşisi ile hazırlanmasını öneriyorum:

Ana Kategori: Milliyet Yerel Blog
1. Alt kategori: İl
2. Alt kategori: Büyükşehir (varsa)
3. Alt katagori: İlçe
4. Alt kategori: İlçe merkezi veya il merkezi
5. Alt kategori: Semt (varsa)
6. Alt kategori: Mahalle veya köy

Ülkemizin tüm yerleşim yerleri için bu hiyerarşiye uygun olarak Milliyet Yerel Blog kategorileri düzenlenir.

ÜÇ ÖRNEK

Diyelim bir yazı yazdım, Bahçelievler’deki bir sorunu anlattım (1). Bu blogu yayımlarken Ankara ilinin, Çankaya ilçesinin, Bahçelievler semtini işaretlerim. Bu blog yalnızca Bahçelievler kategorisinde değil, hiyerarşideki birçok kategoride yayımlanır:
- Bahçelievler
- Çankaya şehri
- Çankaya ilçesi
- Ankara şehri
- Ankara ili
- Milliyet Yerel Blog

Büyükşehir ilçelerinden birinde bir semti anlatan blog o semtin kategorisiyle birlikte, ilçe merkezi, ilçe, büyükşehir ve il kategorilerinde yeralır.

Diyelim bir yazı yazdım, doğduğum köyü, İnebolu Yeşilöz Köyünü anlattım (2). Bu blogu yayımlarken Kastamonu ilinin, İnebolu ilçesinin, Yeşilöz Köyü’nü işaretlerim. Bu blog Yeşilöz Köyü kategorisinde ve bağlı diğer kategorilerde yayımlanır:
- Yeşilöz Köyü
- İnebolu ilçesi
- Kastamonu ili
- Milliyet Yerel Blog

Bir köy için yazılan blog köyde, ilçede, ilde ve yerel blog ana sayfasında yeralır. Ancak, ilçe merkezi, il merkezi kategorilerinde yeralmaz.

Diyelim, Beypazarı gezisinden sonra bir yazı yazdım (3). Bu yazı üç kategoride yeralır:
- Beypazarı şehri
- Beypazarı ilçesi
- Ankara ili
- Milliyet Yerel Blog

Bir ilçe merkezini anlatan blog o şehrin, ilçenin ve ilin kategorilerinde yayımlanır.

Bloglarda olduğu gibi, fotoğraf ve video galerileri de Milliyet Yerel Blog kategorilerinde işaretlenir.

Bu yapı ilk bakışta karmaşıkmış gibi görünse de altyapı önceden hazırlanmış olacağı için işaretlenmesi hiç zor olmaz.

WEB ADRESİ

Milliyet Yerel Blog kategorilerinin web adreslerinin karmaşık olmaması kullanıcıların erişimini kolaylaştıracaktır.

Örneğin:
http://blog.milliyet.com.tr/yerel/ankara/cankaya/bahcelievler/
http://blog.milliyet.com.tr/yerel/kastamonu/inebolu/yesiloz/

SAYFA TASARIMI

Her yerleşim yeri için hazırlanan arayüz güncel bir gazete görünümündedir. Sayfada yayımlanan bloglarda güncellik, çok okunma, çok yorumlanma gibi kriterler gözönüne alınır.

Milliyet Yerel Blog’un o yerleşim yerine ait sayfasında, orası için yazı yazmış olan blog yazarlarının o kategorideki bloglarına kolay erişim şansı olur.

Sayfada o yer için işaretlenmiş fotoğraf ve video galerileri yayımlanır.

ESNEK YAPI

Milliyet Yerel Blog’un katı hiyerarşik yapısının yanısıra esnek bir yapısı da vardır.

1- Milliyet Yerel Blog kategorisi ve alt kategorilerinde yeralan bloglar, örtüşmesi durumunda Milliyetin diğer kategorilerinde de işaretlenebilir. Yani Milliyet Yerel Blog diğer bloglardan ayrı değildir. Örneğin, İnebolu’da kent tarihi ile ilgili yazdığım bir blogu hem Milliyet Yerel Blog’da İnebolu kategorisine işaretlerim, hem de Kent Tarihi kategorinde yayımlarım

2- Milliyet Yerel Blog’da yayımlanan yazı birkaç yeri ilgilendiriyorsa birden çok yerleşim yeri işaretlenebilir.

3- Blog yazarları dilerlerse birkaç yer için Milliyet Yerel Blog Yazarı kategorisi işaretleyebilir. Ancak bu diğer yerler hakkında yazmasını kısıtlamaz.

4- Daha önce yazdığımız yazılardan yerel özellikler taşıyanları blog yazarları olarak Milliyet Yerel Blog kategorilerinde işaretleyebiliriz. Böylece Milliyet Yerel Blog’un başlangıcında birçok yer için sayfalar boş olmaz.

MİLLİYET YEREL BLOG’UN GELECEĞİ

Ülkemizdeki il-şehir-ilçe-semt-köy yani heryer için bir Milliyet Yerel Blog adresinin olması burada yayımlanan yerel blogların sayısını artıracaktır.

Internet’te amatör bir şekilde yayımlanan yerel sayfalar kendi yerleşim yerleriyle ilgili Milliyet Yerel Blog sayfasını hemşehrilerine duyuracaktır. Hem bu sayfanın okuyucusu hem de yazarı artacaktır.

Milliyet Yerel Blog sayfalarındaki blogların sayıları artınca burası önemli bir başvuru yeri olacaktır. Yıllar sonra bir il için birikmiş binlerce yazı, bir ilçe için birikmiş yüzlerce yazı, bir köy için birikmiş onlarca yazı büyük değer taşıyacaktır.

BİR SONRAKİ AŞAMA

Bir sonraki aşamada Milliyet Yerel Blog’un kategorik yapısının bir kopyası Milliyet Yerel Gazete oluşturmak için kullanılacaktır. O zaman geldiğinde Milliyet Yerel Blog, Milliyet Yerel Gazete’nin bir parçası olacaktır.

SONUÇ

Internet her geçen gün biraz daha kalabalıklaşıyor ve bununla birlikte bilgi kirliliği hızla artıyor. Bir konu başlığını aradığımızda istemediğimiz kadar link karşımıza çıkıyor. Oysa, iyi kategorize edilerek derlenmiş bilgilerin olduğu sayfalar daha çok güven veriyor.

Önerim yerel blogların yerleşim yerlerine göre toparlanıp en düzgün şekilde sunulmasından başka bir şey değildir. Bir sonraki aşama ise bunu gazetedeki tüm yerel haberler için yapmaktır.

Yerel Blog ve Yerel Gazete yapısını ilk oluşturup yazıları biriktirmeye başlayan gazete bu alanı kimseye kaptırmaz. Geç kalanın hiç şansı kalmaz.

(1) Ankara Bahçelievler'de sokakların trafik akış yönü değişti (6-6-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=113363
(2) İnebolu Yeşilöz Köyü'nde bir öğleden sonra (27-1-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=88388
(3) Beypazarı’na gittim (4-6-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=44539

Ankara 24-27 Şubat 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..