Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '06

 
Kategori
Ankara
 

Aksi halde cezai işlem uygulanacaktır

Aksi halde cezai işlem uygulanacaktır
 

Ankara'dan İstanbul’a gitmek için otobüse binmiştim. Saat dokuz buçuğu geçerken hareket saati geldiği halde kalkmayan otobüsleri AŞTİ’nin ses sisteminden bir bayan sesi uyarıyordu: "... aksi halde cezai işlem uygulanacaktır" (1)

Uyarı anonsunun daha önce kaydedilmiş ses olduğu belli oluyordu. "İşlem" ve "uygulanacaktır" sözcükleri ses montajında acemice birleştirildiği için çok kötü bir vurgulama olmuş. Bunu sözcüklerle anlatmak çok zor, dinlemek gerek. (2)

Ankara Otobüs terminali oldukça kullanışlı bir terminal. İndirme ve bindirme peronlarının ayrı katlarda olması ve düzenli işleyişi oraya ilk kez gelenlere hiç acemilik yaşatmadan terminali kolay kullanma şansı veriyor.

Yolcu karşılamaya gittiğinizde terminalin kapalı yerinde büyük bir ekranın önünde listeyi izleyerek bekleyebiliyorsunuz. Size otobüsün geleceği peron numarası bilgli veriliyor ve siz de oraya gittiğimiz de otobüs de geliyor. Ancak AŞTİ’deki bu çağdaş uygulamayı bazı otobüs şoförleri gözardı ettikleri için kendilerine bildirilen peron boşken başka yere yanaşıveriyorlar. Bu konuda yeterli denetim ve yaptırım yok ki, böyle rahat davranabiliyorlar. Anonslarda sürekli olarak "cezai işlem" duysak da pek kimseyi üzmek istemedikleri belli oluyordu.

AŞTİ’nin kapalı bölümünde sigara içmek yasak, çok büyük tabelalarda hala milyonlu ceza uyarıları asılı. Kaç yıl geçti hala YTL yapamadılar. Bu yasağa sıcak havalarda genellikle uyuluyor, havalar soğuyunca sigara içinler dışarıda üşüyorlar. Asıl sorun sigara içmenin serbest olduğu dışarıda. Bindirme peronlarının önündeki kalabalık otobüse binmeden önce sigara içmek için son şanslarını değerlendirmeye kalkınca, açık hava olmasına karşın çok rahatsız edici sigara dumanı altında kalıyoruz. Sigara yasağı yalnızca kapalı alanları değil, aynı zamanda kalabalık açık hava alanları da kapsamalı: Terminallerin açık alanları, otobüs-dolmuş durakları ve kuyruklarda da sigara içmek yasak olmalı.

İstanbul’da Esenler’de her otobüs şirketini otobüsleri kendi yazıhanelerinden kalkıyor. Kaç kez gittim hala indirme peronu var mı bilmiyorum, daha doğrusu karanlık yerlerde indirildiğimiz için oraların indirme peronu olduğunu sanmıyorum. Esenler terminalini gördükten sonra Ankara’nın AŞTİ’si çok işlevsel bir terminal olduğunu düşünüyorum.

(1) AŞTİ: Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi. Daha önceki yerindeyken adı AŞOT’tu, yani Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali. Şimdiki belediye başkanı seçildiğinde yeni terminal tamamlanmış, açılması bekleniyordu, adının da daha önce olduğu gibi AŞOT olacağı sanılıyordu. Ancak AŞOT’un kafkas dillerinden birinde iyi olmayan bir anlamı var diye başka bir ad istemiş yeni başkan ve AŞTİ adı verilmiş. Yeni ad aradan yıllar geçtikten sonra Terminal, Yeni Terminal, Garaj, Otobüs Terminali, Otobüs Garajı ile birlikte burası için daha yaygın kullanılmaya başladı. Bu yapay değişikliğe tepkim olduğu için yıllarda kullanmadığım sözcüğü kullandığımı farkettim geçenlerde.
(2) AŞTİ’ye ilk gittiğimde hala değişmemiş olursa sesi kaydetmek istiyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..