Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bakla yemeği

Bakla yemeği
 

BAKLA YEMEĞİ


Sevgili Arkadaşlar,

Gönlünüzce güzellikte bir haftasonu diliyorum. Bugün annemin Bakla yemeğinin tarifini paylaşıyorum. Çocuklukta yememek için bahane bulduğum sebzelerle artık iyi dost olduğumdan sebzeleri severek yiyorum. Her sebze yada meyvenin ayrı ayrı yararını bilince sevmeye başlıyoruz değil mi?

Malzemeler

750 gr veya 1 kilo taze Bakla

1 baş Soğan

1 Portakal suyu

1 tatlı kaşığı Şeker

Fındık yağı/ Zeytinyağ

Yarım yemek kaşığı un

Sarımsak

Tuz

Sıcak su

Baklaları yıkayarak ayıklayınız. 1 baş soğanı küçük küp şeklinde doğrayınız. İsteğinize göre tencereye sıvı yağ, içine soğanları ilave ederek hafif ateşte çeviriniz. Baklaları ilave ederek üzerine un serpiniz hafifçe karıştırın, sıkılmış portakal suyuna 1 tatlı kaşığı şeker ilavesiyle tenceredeki baklalar üzerine ekleyin. Sarımsak, dereotu ve üzerini kapatacak kadar sıcak su ile tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca isteğe göre sade yada sarmısaklı yoğurtla servis yapınız.

Afiyet olsun…

L.G.E

Bakla, baklagillerden, kazık köklü, yıllık bir bitkidir. Kökleri 110 cm derinliğe kadar iner. Yan kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana gelir. Tüysüz olan sapı bir metre kadar yükselebilir. Sap üzerinde sarmalı durumda yaprakları vardır. Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar. Çiçeklerin kendine has ve hoş bir kokusu vardır. Meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır. Kapçık taze iken yeşil, olgunlaşınca esmerleşir ve sertleşir. Bakla, baklagillerdeki tüm sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.

Bunun yanısıra insan beslenmesinde kullanıldığında sağlığa faydaları şunlardır:

    Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür. Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar. İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir. Bakla ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar. Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor. Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.

    Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.

Yemeklik olarak kullanılan baklanın Sakız baklası, Sultani bakla, Bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişir.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Bakla" adresinden alındı.

 
Toplam blog
: 67
: 1508
Kayıt tarihi
: 23.02.08
 
 

Hazır Giyim alanında meslek dersi öğretmeniyim. Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen okulu Giyim böl..