Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '09

 
Kategori
Basketbol
 

Gücü, kararlılığı ve disipliniyle şampiyon Efes Pilsen

Gücü, kararlılığı ve disipliniyle şampiyon Efes Pilsen
 

Efes Pilsen seriyi 4-2 yapıp şampiyon oldu. Bütün seriyi izlemiş biri olarak şunu söylemem gerekiyor ki; Efes Pilsen bileğinin hakkıyla şampiyon oldu. Ligi iki yenilgi ve işini ciddiye alan bir takım anlayışıyla tamamladıktan sonra, play off serilerinde de o disiplin ve konsantrasyonu göstererek Fenerbahçe'yi saf dışı bırakıp artık sayısı kaç olduğunu bilmediğimiz şampiyonluğa ulaştı.

Fenerbahçe bu seriyi ve şampiyonluğu 3. maçta kaybetti. Ciddiyetsizdi; kenar yönetimi inanılmaz formsuzdu. Tanyeviç iyi bir hoca olabilir ancak şu bir gerçek ki Türkiye'de basketbolda kenar yönetiminiz yerli olacak. Tanyeviç bu seride hiç doğru işler yapamadı. Son beş dakika inanılmaz işler yapan Ömer Aşık'ı çıkarıp, Semih'i aldı. Semih iyi oynarken onu da çıkardı. Kim iyi oynarsa onu çıkardı, hata yapanı sanki tecrübe kazansın diye sahada tuttu. Takımın bütün senkronizasyonunu bozdu. Aldığı molalarda ne taktikler verdi, bilmemiyoruz. İzleyebildiğimiz kadarıyla bütün teşhisleri hatalıydı.

Efes Pilsen hep aynı oyunu oynarken Fenerbahçe'de büyük bir karmaşa vardı. Ben Fenerbahçe'nin bu olmadığını çok iyi biliyorum.

Solomon'a çok güvendi Fenerbahçe. Açıkçası herkes güvendi. Ancak onun Play-off öncesi takıma gelmesi sanırım iyi olmadı. İş işten geçtikten sonra söyleyebiliyoruz.

İlk periyotta 9 sayı öne geçmesine rağmen ilk devreyi on sayı gibi bir farkla geride bitirdi. Kaya Peker'li oyunda hep aynı şekilde hücum etti Efes Pilsen ve sürekli sayı buldu. Ancak Fenerbahçe bunu sadece izledi. Tanyeviç'e biri kombine vermiş olmalı.

1.PERİYOT: 25-21
2.PERİYOT: 16-29
3.PERİYOT: 18-15
4.PERİYOT: 17-14

Son iki maçı birinci periyotta kaybedeb Fenerbahçe'nin serinin son maçında büyük mücadele ettiğini, kazanmak için herşeyini ortaya koyduğunu da izledik. Ancak yetmedi. Efes Pilsen ikinci periyotta 13 sayılık bir fark yaratınca, oyunun diğer bölümlerinde Fenerbahçeli basketbolcular bunu kapatma uğraşı verebildiler ancak.

Fenerbahçe ilk maçı serbest atışlarda yakaldığı büyük şut yüzdesiyle çevirebilmişti. Neredeyse %85 ile oynadılar. Ancak kaybedilen maçlara bakıldığında bunun %50'lere düştüğünü gördük. Solomon, Ömer ve Damir dahil herkes 1/2 attı. Fenerbahçe'nin en büyük silahı üç sayı bu seride işlemedi.

Bütün bunları kuşkusuz Efes Pilsen yaptırmadı. Çoğu zaman taraflı izledik ve yorum yaptık ancak kaybederken de iyiydi Efes Pilsen'li oyuncular.

Ergin Ataman'a seri boyunca özel yer verdim. Ergin Ataman beni hiç yanıltmadı. Bu şampiyonlukta katkısı varsa psikolojiktir. Son sözlerini televizyondan dinledik. Fenerbahçe ile holiganizmi birbirine karıştırıp, maç sonu hiç kimsenin onaylamadığı bütün görüntüleri Fenerbahçe'ye mal etmesi onun nasıl bir ruh halini içinde olduğunun da göstergesiydi. Kin kustu. Şampiyonluk kupası almaya çıktığında üstü başının hali de tam bir provakasyon ve psikolojik savaşın son fotoğrafıydı. Bu seride üç kötü fotoğraf çektik. birincisi Ergin Ataman, ikincisi Rasim Başak ve Kaya Peker kuşkusuz.

Fenerbahçe'nin holiganizme tutulmuş taraftar kitlesi için ne söylenebilir? Bunlar Fenerbahçe'nin arkaik dönemine ait unsurlar. Kim olduklarını biliyoruz. Hangi taraftan geldiklerini görüyoruz. Fenerbahçe'ye nasıl zarar verdiklerini de. Ergin Ataman'ın bu iki şeyi birbirine karıştırmasını ise çok yadırgıyoruz.

Hakemler bu sefer çok dengeli düdük çaldılar. Bu da Efes Pilsen'i faul stresine soktu. Bununla ilgili başka bir şey söylemiyorum. Çünkü iş işten geçmiştir.

Uzatmayalım.

Efes Pilsen tertemiz bir şampiyonluk kazanmıştır. Onu tüm samimiyetimle kutluyorum. Seri müthiş bir heyecan yarattı. Sporsuz kaldığımız bu dönemde bizi oyaladı. Bu gösteriyi bize sunan, katkısı olan kişilere, kurumlara teşekkür ediyorum.

Uzay Gökerman
 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..