Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '07

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Şehit Şerife Bacı Anıtı

Şehit Şerife Bacı Anıtı
 

“ Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı’nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001 ”

İnebolu sahilinde Kastamonu yolunun tam başladığı yerde arnavut kaldırımı döşeli bir parkın içindeki anıtın plaketinde bunlar yazılı. Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu’da Seydiler’de, İnebolu’da kurtuluş savaşımızın kadın kahramanlarını simgeliyor.

“Kurtuluş Savaşı'nda eli silah tutanların cephede olduğu sıralarda İnebolu'ya çıkarılan silah ve cephanelerin Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırılmasında yaşlı erkeklerle kadınlarımızın da insanüstü çalışmaları olmuş, tarihe geçmişlerdir. Bu tarihe geçen kadınlarımızdan biri de Seydilerli Şehit Şerife Bacı'dır.Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu'dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.” (1)

Hiç işgal edilmemesine karşın Kastamonu kadınının Kurtuluş Savaşındaki bu büyük duyarlılığı Çanakkale Savaşında cephede verdiği şehitlerin acısının henüz silinememesindendir. Bir kuşağı Çanakkale’de şehit veren, şimdi de bir kuşağı daha cepheye göndermiş acılı anaların, eşlerin onlara destek çabasıdır. Bir aile dayanışmasının ülke çapında bir seferberliğe dönüşmesidir. Kurtuluş savaşımız cephede erkeklerin cephe gerisinde kadınların bir zaferidir.

Bizim buralarda “Şerife” en yaygın adlardan biri olduğunun farkındaydım. MERNİS projesiyle adlarımızla ilgili istatistikler yayınlanmıştı. Kastamonu yöresinde en çok verilen adlardan birinin de Şerife olduğunu resmen öğrendik. Anneannemin adı da Şerife’ydi ama kısaca “Şerif” derlerdi. Yaşı Kurtuluş Savaşı yıllarında küçükmüş. Akkonak Köyünde yaşadı. Çok çalışkan, misafirperverdi. 1985 yılında yitirene kadar köyün ilk evine ne zaman gitsek nereye koşturacağını bilemezdi. O bizim sevgili anneannemizdi.

İnebolu, Seydiler ve Kastamonu’da Şerife Bacı’nın adını taşıyan kurumlar ve anıtlar yalnızca Şerife Bacı için değildir, Kurtuluş Savaşının kahramanı tüm kadınlarımız içindir.

(1) Kastamonu Şerife Bacı Öğretmenevi web sayfası: http://www.kastamonuserifebaci.com/index.php?kastamonuhakkinda

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..