Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '07

 
Kategori
Eğitim
 

Satrançta amcamı hiç yenemedim

Satrançta amcamı hiç yenemedim
 

Sıla benim yeğenim, şimdi ilköğretim dördüncü sınıfta. Bu yıl satranç dersleri varmış. Onunla ilk kez satranç tahtasının iki tarafına oturduğumda kuralları henüz öğreniyordu. Bir yandan kuralları anlatırken bir yandan da oynadık. Şimdi kuralları biliyor ve arasıra oynuyoruz. Her defasında yenilmeyi kabul edemiyor ve bozuluyor. Ben de o zaman “Ben amcamı 25 yıldır hiç yenemedim” diyorum.

Satranç öğrendiğimde çok geç kalmıştım, üniversite yıllarındaydım. Satranç öğretmenim Ali amcamdı. O zamanlar Ankara’da Demetevler'de oturuyorlardı, ben de Cebeci’deydim. Onlara gittiğimde öğrenmiştim ve zaman buldukça oynardık. Amcam iyi oyuncuydu, öğretmen okulundayken küçük yaşlarda öğrenmiş ve sonra hep oynamış. Şimdi de Elvankent’te bir kahvenin sigara içilmeyen salonunda satranç arkadaşlarıyla toplanırlar ve oynarlar.

Yalnızca Sıla üzülmesin diye söylediğim bir söz değil, gerçekten amcamı satrançta hiç yenemedim. Son yıllarda da oynamadık. Yetmiş sonları ve seksenlerde satranç rakibim Altan’dı, yaz aylarında sabahtan akşama oynardık, denk rakiplerdik, sonuçları kağıda kaydederdik, hiçbir zaman birimiz farkı açamamıştık. Deniz kıyısına giderken tavlayla beraber satranç takımını da götürürdük. Satranç öğrendim ancak iyi bir oyuncu olamadım. Yakında Sıla’nın beni yenmeye başlayacağını biliyorum.

Son zamanlarda ilköğretimde satranca önem verilmesi beni sevindiriyor. Bir çok açıdan beni umutsuzluğa iten eğitim sistemimizde iyi birşeyler de oluyormuş diyorum. Öğretmenlerin çoğunun satranç bilmemesinin de çok önemi yok. Yeter ki sınıfta satranç bilen birkaç öğrenci olsun. Bilen bilmeyene öğretir ve yetenekli olanlar aradan sivrilirler. İlköğretimde satrançta kendini kanıtlamış öğrencilere daha küçük sınıfların satranç eğitiminde sorumluluk vererek hem daha iyi satranç eğitimi verilebilir hem de bu yetenekli öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri sağlanabilir.

Okullarda satranç saatlerinin artırılması, sınıf içi, okul içi turnuvaların sık sık düzenlenmesi öğrencilerin satranca ilgisini artıracaktır. Satranç bilen ve oynayan kişilerin sayısı arttıkça birşeylerin daha iyi gittiğini göreceğiz.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..