Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Küre ikiçayında zincir taktık

Küre ikiçayında zincir taktık
 

18 Aralık 2001 günü İnebolu’dan yola çıktım. Kastamonu’ya kadar minibüsle, oradan Ankara’ya otobüsle geldim. İnebolu’dan çıktıktan hemen sonra yoğun kar yağışı başladı. Küre ikiçayında köprüyü geçtikten sonraki hafif yokuşu minibüs çıkamadı. Birkaç kez denedi, araba kaymaya başladı. Karda lastiklerine zincir takmayı gururuna yediremediği için zincirsiz son şansını da denedi. Sonunda çaresiz zincir takmaya karar verdi. Hep beraber indik ve yardım edecek kişi sayısı gereğinden fazla olunca ben de fotoğraf çektim. İyi ki de çekmişim, o günden bir anı oldu. Günün tarihini de fotoğraflardan buldum.

Ilgaz kışları hep karlıdır. Yolda sürekli kar araçları çalışmasına karşın kimi günler yolda da kar birikir. Yolun kenarları yoldan atılan karlar nedeniyle kar yığılıdır. Yol boyunca zincir takmaktan kaçınmış çok sayıda otomobili yolun kenarlarında kaydığı yerlerde zincirlerini takarken görürüz. Neyse bariyerlere takılırlar kayınca.

Ankara-Kastamonu yolculuklarımdan birinde Ilgaz’a tırmanmadan önceki son düzlükte trafik polisi tüm araçları durdurarak zincirsiz çıkmalarına izin vermiyordu. Diğer zamanlarda ne kadar kar olursa olsun zincir takmayan otobüsler de zincir takmak zorunda kalıyordu. Bu arada polis dorukta da kontrol olduğunu uyarıyordu. Bunun anlamı, az sonra ilk virajda zincirinizi çıkarırsanız, yukarıda yakalanırsınız. Çünkü onlar da, polisinin görüş alanından çıkınca zincirlerin söküleceğini biliyorlardı.

Aynı yolda karlı bir gündeki başka bir yolculuğumda, akşam karanlığında otobüsümüz kayıp yamaca yaslandı. Arabanın muavini panik bir halde zincirleri bagajdan çıkarmaya çalışıyordu. Onlar da yamaca dayanan tarafta olduğu için işi zordu. Yapmaya çalıştıkları trafik polisi veya jandarma gelmeden önce zinciri takıp cezadan kurtulmak içindi. Ben de otobüsün hostesini çağırıp muavinle şoföre mesaj gönderdim: “Boşuna takmaya uğraşmasınlar, polis gelince kaydıktan sonra taktıklarını nasıl olsa söyleyeceğim” diyerek.

Bizim sürücülerimizin çoğu karda zincir takmayı acemilik sayıyorlar. Onlara göre –ki hepsi usta şoför olduklarını düşünürler- usta bir şoför zincir takmaz. Hatta kimilerine göre zincirsiz daha güvenli gidilir. Onlar herşeyi bu trafik kurallarını koyanlardan daha iyi bilirler.

Önümüzde karlı günler geliyor. Yollarda gerektiğinde zincirinizi takmayı ihmal etmeyin.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..