Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '07

 
Kategori
Eğitim
 

Dürdane öğretmen

Dürdane öğretmen
 

Evin penceresinden baktığımda Dürdane Öğretmenin (1) evini görünce hep kızarım kendime neden son yıllarında ziyaret edip son bir kez görmedim diye. Bunun biraz da bencillik olduğunu kabul ediyorum, onu hep sınıfta gördüğüm gibi anımsamak isteği...

1966 yılının Cumhuriyet Bayramından sonraki ilk okul günü, İnebolu Yeniyol İlkokulunun (2) ikinci sınıfına ilk girdiğim an, bu kadar yıl sonra dün gibi aklımda. Sınıfta tahta masaların yanında tahta sıralar yoktu, metal bacaklı sandalyelerin bazıları kırılmıştı. Sınıfın içinde sağlam sandalyelerden birini kapmaya çalışan yedi yaşındaki çocukların arasında köyden yeni gelmiş, çekingen çocuğa yardım eden bir komşusu vardı. Sonraki günlerde sınıftaki kırık bacaklı sandalyeler kaynak yaptırıldı ve sağlam sandalye savaşı azaldı. Sonra yine kırık bacaklar çoğaldı ve daha sonraki sınıflarda bu kırılan sandalyelerden vazgeçilip sıralar kullanılmaya başlandı.

Dürdane Öğretmeni de ilk o gün görmüştüm ve dört yıl öğretmenim oldu. Çok iyi bir öğretmendi, ben de en iyi öğrencilerinden biri olmaya çalıştım o yıllar boyunca. İlkokulun sonunda bitirme sınavlar olmuştuk ve mezun olmuştuk. Sonraki yıllarda Ortaokulda ve Lisede yıllarca okul birincileri, ikincileri, üçüncüleri hep Dürdane Öğretmenin öğrencileriydi. O da bundan gurur duyardı.

Dürdane öğretmen yalnızca dersleri iyi anlatan bir öğretmen değildi, o iyi bir öğretmendi. Dünya görüşümün oluşmasında o sınıfta geçen günlerimin de çok önemli katkısı olduğunu biliyorum. O sınıfta hem demokrasi vardı, hem de bir demokrasi okuluydu.

Birkaç yıl önce Dürdane Öğretmenin ölüm haberini alınca İnternet’teki İnebolu listelerine duyurduğumda benim gibi onu tanıyan çok kişinin üzüleceğini biliyordum.

Dürdane Öğretmenimi sevgi ve saygıyla anıyorum.

(1) Dürdane Örüklü, 60’lı yıllarda İnebolu’da İlkokul öğretmeniydi. Eşi Kemal Örüklü de aynı yıllarda İnebolu Milli Eğitim Müdürüydü.

(2) Okulun adı daha sonraki yıllarda İsmetpaşa İlkokulu olarak değiştirildi, şu anda İsmetpaşa İlköğretim Okulu. O zamanlar tek katlı bir binaydı, şimdi bir kat daha çıkılmış üzerine.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..