Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sayıldım

Sayıldım
 

Biraz önce kapıya nüfus sayımı için bir görevli geldi. Adımı sorarak başladı, bazı sorular sorduktan sonra, T.C. Kimlik numaramı istedi, ezbere bilmediğim için nüfus kağıdımı getirdim ve oradan okudum, imzamı da aldıktan sonra gitti. Yalnızca birkaç dakika süren bir işlemle sayılma işim bitmişti. Artık ben de sayılmış yurttaşların arasına katıldım.

1975 yılında İnebolu Lisesinde öğrenciyken bize de sayımda görev vermişlerdi. Bu sayımlardaki ilk ve son görevim olmuştu. Lisede din derslerine de gelen bir kaymakamımız vardı. Lise öğrencileri bu işi ciddiyetle yapar diye sayımda görevlendirmeye karar vermiş. Kaymakamımız biraz da dünya görüşü doğrultusunda yalnızca erkek öğrencilere görev verince bizim sınıftaki kızlardan bazıları haklı olarak çok bozulmuşlardı. Kaymakamla görüşüp görev istemişlerdi. Uzun zaman geçti, görev verilmiş miydi, anımsamıyorum. Biraz önce sayım için kapıya gelen genç kızı görünce o yıldan buyana birşeylerin değiştiğini düşündüm.

O sayımda sabah erkenden kocaman sayım defterlerini alıp göreve çıkmıştım. Sayım yaptığım caddede evden çok işyeri olduğu için erkenden işim bitmişti. Hükümet binasına gidip defterleri teslim edip erkenden eve dönmüştüm. Günde 3-4 saat televizyon yapılan yıllardaydık ve o gün sayım nedeniyle sabahtan geceye kadar yayın olacaktı. İnebolu’da yayın başlayalı henüz bir yıl olmuştu. Gazetelerde günlerdir o günün muhteşem kadrolu yayını hakkında haberler çıkıyordu. Sayım görevi çıkınca televizyondaki bu yayını kaçıracağım için üzülmüştüm.

Sayım günleri sokağa çıkma yasağı olduğu için o boş sokaklarda dolaşmak güzeldi. Belki de görevli olmanın en güzel yanı oydu. O zamanlar sayımlarda çok fazla soru sorulurdu. Formların doldurulması için önce eğitim vermişlerdi ve tüm alanları özenle doldurmamızı istemişlerdi. O gün boş olduğunu bildiğim işyerlerine, camiye de uğrayarak, her evde çoğunu tanıdığım kişileri kaydetmiştim.

1960 sayımında anımsamayacak kadar küçüktüm, 1965’de İnebolu Yeşilöz Köyündeydim. 1970’de İnebolu’da sayıldım. 1975’de defterin ilk sayfaya kendimi yazarak saymıştım. 1980, 1985, 1990 ve 2000 yıllarında Ankara’da evde kapalı kalarak sayıldım. Basınımızın ve bazı kişilerin bu evde kapalı kalarak sayılmayı çok abarttıklarını düşünürüm. Beş yılda bir evde birgün kapalı kalmak neden kötü olsun ki..

Bugün “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” adı verilen yeni sisteme göre sayıldım. T.C. Kimlik numarası esasına göre yapılan sayımın daha doğru sonuca ulaşacağı söyleniyor. Gerçi 2000 yılında evde kapalı yapılan sayımın güvenilirliği konusunda şüpheler oluşmuştu. Sayımın Haziran’da bitmesi bekleniyor.

Sayılmak önemli, yurttaş olmanın bir gereği... Sayım sonuçları illerin milletvekili sayılarını hesaplamakta gerekli veriyi oluşturduğu için demokrasinin de önemli öğelerinden biri olduğunu unutmamalıyız.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..