Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '07

 
Kategori
Ankara
 

Ankara’da 75.000 sokak tabelası değişecekmiş

Ankara’da 75.000 sokak tabelası değişecekmiş
 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yayınladığı Ankara Bülteni’nde sokak adları değişikliğiyle ilgili haberin başlığı aynen şöyle: “Ankara’da adres karmaşası sona eriyor” (1). Bahçelievler’in sokak numaralarını iskambil karar gibi karıştıran uygulamanın haberi, bu başlığı taşıyan. Bu haber Belediye’nin 4 Nisan 2007 tarihli bülteninde iki sayfa olarak yeralıyor. Haberde daha önce yazdığım TÜİK’in yönetmeliğine göre sokak adlarını değiştirdiklerini yazmışlar.

Büyükşehir Belediyesi Numarataş Şube Müdürü sokak adı değişikliklerinin gerekçesini açıklamış: “Bir belediye sınırlarında aynı isimli veya aynı numaralı cadde ve sokak adı bulunmayacak. Cadde ve sokak isimleri mükerrer olmayacak. Tek numara tek adres olacak. Bir numara bir kez kullanılacak. Bir numara bir caddeye verildiyse aynı numara o bölgedeki sokağa verilmeyecek. Örneğin (1.cadde 1. sokak) şeklinde adres olmayacak”

Haberin sonunda “Ankara’da 24.644 sokak ve 1.925 caddede yapılan çalışmalarla adresler tespit edilirken, ulusal veri tabanı sistemine göre değişiklik gereği yaklaşık 75 bin adet cadde ve sokak levhası yeniden düzenlenerek monte edilmesine başlandı. Yeni levhalarda tanıtım numaraları bulunurken, her binaya da vatandaşların yeni adreslerini öğrenmesi için adres bildirim etiketleri takılıyor.” deniliyor. Haberde kaç sokağın adının değiştirildiği bilgisi verilmemiş. Ya unutulmuştur ya da karmaşanın bilgisini vermek istememiş olabilirler.

Belediyenin resmi bülteninde sanki iyi bir iş yapmışlar gibi sokak adı değişikliklerini haber yapmışlar. Sokak adları mükerrer olmasın diye değiştirmişler. Oysa bir mükerrerlik yoktu. 14. Sokak çok vardı ama biz onları, Bahçelievler 14. Sokak, Balgat 14. Sokak, Dikmen 14. Sokak diyorduk ve asla mükerrer olmuyordu. Şehirde sokak vardır, semt vardır, ilçe vardır ve adreste onların hepsi verilir. Şimdi ben adresimi 76. Sokak Ankara diye mi vereceğim?

Değişikliği rastlantı sonucu duyduğumda, bununla ilgili hiç haber okuyamadığım için gündeme getirmek amacıyla son iki haftada üç yazı yazdım (2). Bu yazılarımda sokak adlarının aynı semtin içinde birbiriyle değiştirilmiş olmasını eleştirdim. Simdi belediye “Ankara’da adres karmaşası sona eriyor” derken ben “Ankara’da adres karmaşası başlıyor” diyorum.

Sokak numaraları yeniden verilirken en küçük numara Ankara’da şu anda olmayan bir numara olmalıdır. Örneğin numaralı sokaklar “1001. Sokak” olarak başlamalıdır. Bu değişiklik karmaşa olduktan sonra zaten yapılacaktır, bir karmaşa daha yaratılmadan, bunu sokak tabelalarını asmadan yapsınlar. Sokak adı değişikliğine gerek yoktu ama madem yapıyorlar, doğru düzgün yapsınlar.

Belediyelerin sokak adları değişiklikleriyle yaptıkları karmaşayı önlemek için buna ilk yolaçan TÜİK Yönetmeliğinin değiştirilmesi gereklidir. TÜİK bir an önce bu değişikliği yapmalıdır. Yönetmeliğin ilgili 14. veya 15. Maddesine “Sokak adı değişliliğinin karmaşaya yol açmayacak şekilde yapılması gereklidir” gibi bir cümle eklenmelidir. Bunu örneklerle açıklamalıdırlar. Karmaşayı Belediye yapsa da asıl vebal bu yönetmeliği çok açık hazırlamayan TÜİK’in olur.

Son olarak bir soru geliyor aklıma: 75 bin sokak tabelası kaça malodu, yani biz Ankaralıların bütçesinden ne kadar harcanmış oldu?

(Fotoğraf Ankara Bülteni’nden haberi içeren sayfaların görüntülerinden hazırlandı.)

(1) Ankara Bülteni: http://www.ankara.bel.tr/bulten/pdf/123.pdf
(2) Ankara Bahçelievler'de sokak adı değişikliği komedisi: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=32709
Ankara Bahçelievler’de sokak adı değişikliği komedisinde yeni perde: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=32852
Ankara Bahçelievler'de sokak adımız gerçekten değiştirilmiş: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=34203

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..