Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '07

 
Kategori
Müzik
 

Zafer Şanlı

Zafer Şanlı
 

Konuğum Zafer Şanlı: Kendini müziksever, gerçek bir profesyonel, içindeki amatör ruhu asla ölmeyen, her sahneye çıktığında heyecanlanan adam olarak tanımlıyor. İşini, mesleğini üretmeyi çok seviyor.

* Bize kendini tanıtır mısın?

Rock müziğe lise yıllarında halen dostum olan Levent Büyük sayesinde başladım. Levent sınıf arkadaşımdı ve şu anda Kargo grubunun gitaristi olan Selim Öztürk, ben ve Levent Büyük ile birlikte, ‘Kolon‘ grubunu kurduk. Kolon grubunun solistiydim. Daha sonra 1985 de Marmara Üniversitesi Müzik eğitimi bölümüne girdim. Orada Gültekin Kaçar dostum, ben, Yavuz Çetin, ‘ Labirent ‘ isminde rock grubu kurduk . O zaman ki yarışmalarda bir çok ödül aldık. Sene 1986-87 Bir sezon Labirent ile beraber Bodrum’ da harika performanslar yaptık.

Üniversitede okurken ilk profesyonel çalışmamı Ersen ve Dadaşlar’la yaptıktan sonra günümüze kadar Tarkan, Erkin Koray, Tanju Okan, Cem Karaca, Hayko, Metin Arolat, Reyhan Karaca, Yeşim Salkım, Metin - Eda Özülkü, Sibel Bilgiç, Zeynep, Rafet El Roman, Emel, Asya, Erdal, Çelik, Nalan , Zerrin Özer, Işın Karaca, Mustafa Sandal, Hakan Peker, Volkan Konak, Natalia, Sibel Alaş, Redd, Emre Altuğ, Erol Evgin gibi daha bir çok sanatçıya sahnede eşlik ettim...

Ayrıca bir çok albümde çaldım, çeşitli albümlerde aranjör ve besteci olarak yer aldım ve, ‘Zan‘ grubunun üyesiyim. Cahit Berkay ile, ’Zan‘ olarak, 'Toprak' adlı albümümüz 27.Mart.2007 tarihi itibari ile müzik piyasasında yerini aldı.

* Hangi projelerde yer aldın?

Cahit Berkay ZAN ( Toprak ) Full albüm Bas/Aranje (Grup ZAN ile ) 27 Mart 2007

Feridun Düzağaç ( Tüm Hakları Yalnızlığıma Aittir) - Son Yaprağıydı Güzün ve Senin İçin: Düzenleme (Levent Büyük il ) / Bas

Simin Mater (Cennetteyi ) Dünya ve Yasak Elma: Düzenleme (Levent Büyük ile) / Bas

Cem Karaca (Murathan Mungan Söz Vermiş Şarkılar 2004) - Göç Yolları: Düzenleme / Bas

Ozan Orhon (Perişan Albümü) - Ceza Değil : Söz/Müzik

Erkan Güleryüz (Zalim Kaderim) - Gitme Yaz: Müzik

Tuncay Vural (Yok Ya/ Güzel İş ) - Olmaz : Söz / Müzik

Ersen Dadaşlar 88 - Full Albüm/Bas Destan (Destan) - Full Albüm/Bas

Murat Evgin (Dün Bugün Yarın) - Full albüm/Bas

Redd (Kirli Suyunda Parıltılar) - Full Albüm/Bas

Erol Evgin (İbadetim-Remix)/Bas

* Hiç boş vaktin kalıyor mu?

Tabi ki kendime zaman ayırıyorum. Spor, yürüyüş, sohbet, gezmek demeyeceğim çünkü iş icabı her yeri gezdim.

* Sohbet arkadaşların kimler?

Çoğunlukla müzisyen arkadaşlarım

* Albümden biraz bahseder misin?

Tabii bu işin başlangıcı aslında müzik hayatımın en güzel bölümü olan Cem Karaca ile tanışmamızdır. Onunla son iki senesinde çalışmak onuruna erdim. Karaca, gelmiş geçmiş en iyi rock solisti, bestecisi. Onunla performanslar yaparken sevgili Cahit Berkay ile tanıştık, bizi dinlemeye gelirdi sürekli.

* ‘Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkında’ şarkısı Karaca’ nın en sevdiğim klasiklerinden sadece bir tanesi.

Bu arada artık Gülhane’de bir ceviz ağacı var, biz diktik. İnternet sitemde bununla ilgili bilgileri görebilirsiniz.

Nazım Hikmet o sözleri yazdığında Gülhane Parkında olmayan tek ağaç ceviz ağacı’ymış. Cem Abi’nin ölümünden bir sene sonra Yaga Bar’ın işletmecisi sevgili Ali Kemal Tolay (O Çok severdi Karaca’yı) bir organize yaptı ve birlikte gidip izinler alarak ilk ceviz ağacını Gülhane Parkı’na Nazım Hikmet ve Cem Karaca anısına diktik. Gerçekten sağlığında öyle isimler vardı ki Cem Abi’yi yürekten onure eden, mekânlarını açan. Onlardan biridir Ali Kemal Tolay. Salih Güney'de vardı orada, Cem abi’nin sıkı dostuydu o da.

Cahit Berkay ile orada tanışmıştık. Bu arada biz Cem Karaca öldükten sonra da sevgili Ayhan Yener (Genç Haramiler grubunun solisti idi) ve yol arkadaşları olarak, ‘Cem Karaca Şarkıları‘ projesi yaptık ve değişik mekânlarda çaldık. Cahit Berkay orada da bizi izlemeye geldi.

Eylül ayıydı sanırım beni aradı ve, ‘Zafer, ekibi al bana gel, projem var‘ dedi. Gittik, parçalarının demolarını dinletti, oturduk, beraber ZAN olarak aranje yaptık ve kayıt ve albüm. Çok değişik bir çalışma oldu, bu coğrafyanın sesini oluşturdu. Albümde ritimsel ve melodik yapıları ile her yöreden her bölgeden koku var.

Cahit Berkay bu işin duayyeni zaten.

* Albümde en sevdiğin şarkı hangisi?

'Selvi Boylum Al Yazmalım’ın etkisi çok bende. Güzel aranje oldu. Öncelikle enstrumantal bir albüm bu. ‘Selvi boylum al yazmalım‘ filminin müziği.

* Hedefin var mı?

Dizilerde oynamak istiyorum (Şaka tabi). Benden Mohikan olur ancak, o da yerli formata uymaz. Hedefim ölene kadar sahnede olmak.

* Nasıl eğlenirsin diye sormayacağım zaten yoğun olduğu kadar eğlenceli bir yaşamın var

Evet ben eğlenmesini bilirim, hep pozitif bir adam oldum. Hayatta malzeme çok aslında ama bu duyarsız olduğum anlamına gelmez, lay lay lom da değilimdir. Hersey yerinde güzeli başaranlardanım diyelim.

* Kendi kendine kaldığında şarkı söyler misin?

Özellikle şarkı söylerim diyemem, elimde enstruman olması ve istemem lazım . Ben çalarım.

* İçinde bulunduğun başka projeler var mı?

Erol Evgin’le, ‘Atatürk seni gördüm düşümde‘ projesi var onu okullarda konser salonlarında çalıyoruz.

Çanakkale Türküsü ile başlayan ve arkada barkovizyon destekli. Orada sözler Atatürk’le ilgili anılardan kesitleri olan bir proje. Anlatılmaz ki buradan, harika bir proje. İşte o gibi gösteriler konser salonlarında oluyor.

En son bölümünde Erol Evgin şöyle diyor;

‘Zaman zaman sizin kurduğunuz hayali bende düşünürüm, ‘Atatürk yasasaydı‘ diye başlayan

Şu an hayatta olsaydı Avrupa Birliği’ nin kurucusu bizzat o olmaz mıydı?

Bir ağaç kesilmesin diye yapılan binanın yerini değiştiren Atatürk Ormanları’ nın edilmesine izin verir miydi?

Yasasaydı da keşke şarkılarımı ona söyleyebilseydim‘ diyor ve kendi şarkıları ile konseri bitiriyor.

*****

Sevgili Zafer, oldukça keyifli bir sohbet oldu. İçimden bir ses yeni sohbetlerde yeniden karşılaşacağımızı söylüyor. Umarım hislerim beni yanıltmaz.

Sefalar getirdin.

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..