Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Az oy kullanan ilden az milletvekili çıksın

Az oy kullanan ilden az milletvekili çıksın
 

Bu yıl seçimin yaz günlerine denk gelmesi seçime katılım konusunda tartışmalara neden oldu.

80’li yıllarda, seçime katılma oranının yüksek olmasının sağlanması için ceza uygulanmaya çalışılırdı. Seçim yapılmadan, seçime katılmayanlara verilecek ceza açıklanır. Seçim olduktan bir süre sonra milyonlarca kişiye ceza uygulamanın zorluğu nedeniyle af çıkartılırdı. Sonraki yıllarda bu cezadan vazgeçildi.

Seçime katılmak kadar katılmamak da seçmenin tercihi olduğu için saygı duymak gerekir. Seçime katılmayanların eğilimlerinin kullanılan oylar gibi olması beklenir, uygulamada durum farklıdır. Sağda da solda da uçlardaki partilerin seçmenleri sandığa gitme konusunda daha kolay yönlendirilebiliyor. Merkezdeki sağ ve sol partilerin seçmenleri ise sandığa gitme konusunda daha isteksiz davranmakta bu da mecliste temsillerinin toplumdaki desteklerinden daha düşük olmasına neden olmaktadır. Seçimlerin toplumun eğilimlerini meclise en doğru şekilde yansıtması demokrasinin doğru gelişimi için çok önemlidir.

Seçime katılımı artırmak için genel önlemler yerine yerel önlemler alınması daha etkili olabilir. Bu yerel önlemler il bazında alınırsa seçmenler yerel çıkarlar için bu konuda daha özenli davranırlar.

Seçim tamamlandıktan sonra seçime katılımlara göre illerdeki milletvekili sayılarında değişiklik yapılarak, seçime az katılım olan illerde sayı azaltılabilir, çok katılım olan illerde sayı artırılabilir. Milletvekili sayısında azalma ve artış, oy kullanma oranlarıyla il nüfuslarının korelasyonu ile belirlenebilir.

Özellikle komşu iller arasında güzel bir rekabet sağlanabilir.Yerel yöneticiler ve milletvekili adayları da illerinde katılımı artırmak için çaba gösterecekleri için seçimlerde daha önce hiç olmamış büyük yüzdeli katılımlar sağlanabilir.

Ankara, 12 Mayıs 2007

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..