Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Cumhuriyet’ten seçimler için reklam filmleri

Cumhuriyet’ten seçimler için reklam filmleri
 

Dün Radikal’in seçimler öncesi televizyonda yayınladığı "Orijinal Demokrasi" konulu reklam filminin ne kadar yaratıcı olduğunu yazmıştım (1).

Son günlerde Cumhuriyet Gazetesinde siyah bantlar yayınlanmaya başlayınca bunların reklam filmlerinin de olduğunu düşünüp aradım. YouTube’da yayınlanan yirmişer saniye süren iki klibi izledim. Her ikisinden sonra "Türkiye’de reklamcılar var" dedim. Yirmi saniyeye bu kadar büyük anlamları yüklemek reklamcının yaratıcılığı olmalı.

Bir oy sandığının oy atılan aralığı görünüyor. Ayak seslerinin ardından Cansu Dere’yi andıran güzel bir kadın yüzü yaklaşıyor ve iki göz sandığın dikdörtgen aralığında sabit kalıyor. Ekranda aynı görüntüyü yüzü peçeli bir kadın olarak algılıyoruz. O sırada Rutkay Aziz’in sesi duyuluyor: "Bu sandığın içindeki tehlikeyi görüyor musunuz. Oylarınızı laik ve demokratik Türkiye için birleştirin. Cumhuriyet’inize sahip çıkın"

Diğer film insanın tüylerini diken diken ediyor. Aynı seçim sandığını aralığından beyaz bulutların olduğu mavi gökyüzü görünüyor. Ve o sırada bir kürek sandığa toprak atıyor. Rutkay Aziz’in sesini duyuyoruz.: "Ülkemizi bölünmeye sürükleyenleri bu sandığa gömün, Oylarınızı bağımsız ve bölünmez Türkiye için birleştirin. Cumhuriyet’inize sahip çıkın". Bu sözler biraz önce gördüğümüz kara toprakla birleşince, sanki bir şehit cenazesinde olduğumuzu düşünüyoruz.

Bu iki yeni film laikliğe ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne vurgu yapıyor. Radikal’in "orijinal demokrasi" reklam filmi de demokrasiye vurgu yapıyordu.

"Tehlikenin farkında mısınız?" uyarıları yeteri kadar ses bulmuştu, milyonların katıldığı mitingler olmuş ve süreç kimileri için hiç beklemedikleri şekilde değişmişti. Şimdi Radikal ve Cumhuriyet’in reklam filmleri birbirini bütünleyerek önümüzdeki günleri etkileyecektir.

Radikal ve Cumhuriyet seçimler öncesinde reklam sanatının doruklarındaki reklamlarla seyircinin karşısındalar. Şimdi sıra Hürriyet, Milliyet, Sabah ve Vatan’da...

(1) Orijinal demokrasi tanımına itiraz ettiğim yazımı yazarken: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=50989

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..