Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '06

 
Kategori
İnternet
 

Politikada internet

Politikada internet
 

Politika bir tür duygudaşlık temeli yaratmaya çalışır ve bu özellikle Web 2.0 ile enteresan bir hal alacak gibi duruyor.

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales Campaigns Wikia adı ile açtıkları yeni platform aracılığı ile siyasi partiler topluluklara söylevlerini buradan yapabilecekler. Bu uygulamayı yaparken özellikle wiki ve blog yazarları ile yeni bir medya konseptinin geliştiğini ve bu yeni medyanın kendine özgü politikaları da beraberinde getireceğini düşündüğünü söylüyor. Yani online video, ve yayınlar kendi politikalarını, katılımcı medyada kendi politikalarını üretecektir diyor.

Halbuki, yaratıcı katılımcılık yeni bir şey değil. Türkiye'de de eminim ki 2007 seçimlerinde taraflar, taraftarlarını ve kendilerine karşı olanlarla internet üzerinde karşılaşacaklar. Fakat bu tipteki uygulamaların hala seçim sonuçlarını ciddi anlamda etkileyebileceğini söylemek zor. Şu anda online topluluklar oluşturmak ve bu topluluklar ile iletişime geçmek oldukça kolay. Fakat önemli olan siyasi bir partinin oluşturacağı blog vb. yapılarla vatandaşları ne kadar etkileyebileceği ve nasıl somut sonuçlar yakalayacağı.

Bu arada ABD'de politikacılar yaklaşan 2008 seçimleri için Web-tabanlı bedava organizasyon platformları (CivicSpace) gibi yazılımların özellikle politika dünyasına göre donatıldığında oldukça enteresan sonuçlar alınacağı konusunda hem fikirler.

Öte yandan vatandaşların görüşlerini rahatlıkla dile getirebileceği MySpace benzeri platformlarda oldukça önemli. Bu konuda çok fazla çalışma yapıldığını sanmıyorum ama artık "ideolojisi" olan devletler bile vatandaşlarını dinlemekten korkmamalılar.

Ayrıca politikacılar blog'larını açarak(sanırım Türkiye'de hala blog'u olan bir politikacımız yok) düzenli olarak hem vatandaşlara seslenebilir hemde onları dinleyebilir.

Eğer kişilere politik süreçlere katılım hakkını verirseniz ve onlara iletişim için bir platform yaratırsanız sonuçların olumlu olmaması mümkün değildir. Bu önerimi hangi siyasi partinin dikkate alacağını merak ediyorum.

Dünya'da sürekli artan Web 2.0 uygulamalarının çoğunda benim gördüğüm “katılımcılık” özellikle “ortak akılın” üretilmesinde çok önemli rol oynuyor. Kişilerin katılımı gerçekleştirilen modelin doğru tarafa ve doğru şekilde gitmesini sağlıyor. Böylece 2000'li yıllarda yaşanan internet boom(batışı) tekrar yaşanmayacak gibi duruyor. Yani bu gelişimi dikkate alıp bir şeyler geliştirmek bir israf olmayacak.

Fakat yine Türkiye özelinde bu tip uygulamaların olabildiğince profesyonel kişilerce yönetilmesinde fayda görüyorum. Öncelikle interneti anlamış ve kavramış bir düşünce yapısı ile politik internet hareketi başlatılmalıdır. Klasik bir yanlış olan “parası neyse verelim birileride yapsın” mantığı ile başlayan çalışmaların geri tepeceğini ve sonuç getirmeyeceğini düşünüyorum.

Bence Web 2.0 ile dünyada internet adına taşlar yerine oturuyor. Kendi kendini organize eden ve bir topluluk olarak kendi istekleriyle bir araya gelen insanlar yeni bir yaşam formunu meydana getiriyorlar. Ve bu yaşam formunun düşünce tarzlarını değiştireceği kesin.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..