Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

06 Ağustos '07

 
Kategori
Resim
 

Resim sanatında çalışma tarzları

Resim sanatında çalışma tarzları
 

Sevgili BLOG Arkadaşlarıma...!

Bu yazımda da sizlere, tabii ki resim yapmayı sevenler, yapmak isteyenler için , bu konu etrafında kısacık da olsa bir "Resim Sanatında Çalışma Tarzları" Ansiklopedik bilgiyi sizlere aktarmak istiyorum, ancak bunun üzerinde çalışma yaptığım notları buraya olduğu gibi yapıştıracağım...( İnşallah gene editörlerimizden bir azar işitmem..!)

Yalnız bu bilgileri size aktarmadan öncede meşhur üstad ünlü ressam "PABLO PICASSO" nun küçücük bir fıkrasınıda burada anlatmadan geçemiyeceğim doğrusu...;


Meşhur İspanyol ressam Pablo Picasso bir resim sergisi açar, sergiye çok sayıda davetli ziyaretçi gelir. Ziyaretçilerden bir tanesi ünlü ressamın yanına gelir ve ikisi arasında şöyle bir konuşma geçer. Üstadım, resimleriniz çok güzel, fakat şu sol taraf da bulunan mavi renkli tablonuzun altında balık yazıyor, fakat tabloda çizmiş olduğunuz balığa hiç de benzemiyor der ziyaterçi. Bunun üzerine ünlü ressam Picasso ziyaretçinin elinden tutarak, tablonun yanına götürür. Sayın misafirim bu gördüğünüz tablodaki balık elbet de değil, .......................BU BİR BALIK RESMİDİR!

Bilmem nasıl beğendiniz mi ..? İşte yukarıda resmini vermiş olduğum bir balık resminin, çeşitli resim ekol ve çalışmalarında çok değişik yorumlara söz konusu olabiliyor...Örneğin bu resimde konu=BALIK...! Sekiz değişik çalışma tarzında bu resimin yorumunu yapabilirsiniz...

Mesela bende karakalem üzerine resim çalışması yapıyorum, daha çokda güncel konular üzerinde resim çalışmalarım konu oluyor.Ve çalışma tarzımda daha çok değişik "3-Boyutlu bir Minyatür Resim" oluyor...(MİNYATÜR RESİM=2-Boyutlu bir yer veya olay tasvir eden resim tarzıdır.)

İşte aşağıda bahsedeceğim BALIK resmi ile ilgili (NOT*Çalışma tarzları, resimde üst soldan başlayıp, sağa doğru ve altaki gurp aynı şekilde soldan, sağa doğrudur.Bu şekilde okuduklarınızı resimdeki şekiller ile mukayese edebilirsiniz...!)

RESİM SANATINDA ÇALIŞMA TARZLARI

*** NATURALİZM ***
Bir şeyi tabiatta olduğu gibi görüp , o biçim göstermeye çalışır. Natüralist bir ressamın çizdiği resim fotoğraftan farksızdır.

*** YENİ EMPRESYONİZM ***
Bir şeyin tıpkısını çizmeye değil, o*** RESİM SANATINDA *** Çağımızın çeşitli görüşleri nin bize verdiği izlenimi (empresyonu) belirtmeye çalışır. Resim daha çok benek şeklinde noktalarla ifade edilir.

*** EKSPRESYONİZM ***
Empresyonizme karşıt olarak ortaya çıkmış, duygu yerine anlamı arayan bir yol tutmuştur. Ekspresyonist ressamlar bir şeyden kendilerinin anladıkları anlamı belirtmeye çalışmışlardır.

*** FÜTÜRİZM ***
Geçmişe, bugüne ve geleceğe (“fütür”e) ait duyguları aynı zamanda anlatmaya çalışan bu sanat akımı her şeyi çeşitli cepheleriyle bir arada vermeyi gözetir.

*** KONSTRÜKTİVİZM ***
Bir cismin dış görünüşü yerine iç yapısını (“konstrüksiyon”unu) esas olarak alır, bunu çeşitli düzeyler halinde belirtmeye çalışır. Bu resim tarzında geometrik şekillerle ahenk başta gelir.

*** KÜBİZM ***
Her şeyi kübler, dikdörtgenler ve geometrik şekiller halinde görmeye, bu şekilller arasında renk, desen ve çizgi ahengi (uyumu) yaratmaya çalışır.

*** PLANETARİZM ***
Üzerinde yaşadığımız Dünya’nın bir gezegen (planet) olduğunu her konuda hatırlatmaya çalışır. Resim bu kompozisyon çerçevesinde ifade edilir.

*** PÜRİZM ***
Her şeyin saf (pür) şeklini arar. Bu görüşe uygun olarak çizilmiş bir cisimin resminde, konu son derece yalın ve sade hale getirilerek ifade edilir.

Evet, işte böyle...şimdi baktım bu konu ile ilgili (RESİM) için, bir kaç tane kendi yaptığım resimlerden yapştırmayı düşünüyordum sayfama...! Ancak malesef beceremedim bu işi...Herhalde yazı yayına çıktıktan sonra "Galerimden" bu sayfaya yapıştırma işi olacak diye düşünüyorum...Bilmem ya o da nasıl olacak...?

Sizleri daha fazla sıkmadan yazımı burada sonlandırıyorum...

Sevgiler ve Saygılar
NECİP KÖNİ -ADANA/TR


 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..