Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '07

 
Kategori
İnternet
 

Facebook Türkiye’de yarım milyon kişi oldu

Facebook Türkiye’de yarım milyon kişi oldu
 

İki hafta önce Facebook’a kayıt olunca ilk izlenimlerimi yazmıştım (1). O günden sonra Facebook’u oldukça iyi tanıdım. Orada eski arkadaşları buldum. Doğduğum, yaşadığım yerlerin gruplarına kayıt oldum. Henüz bir grup yoksa grup kurdum. Arkadaşlarımın fotoğraflarına baktım, kendi fotoğraflarımı paylaştım. Fotoğraflar üzerine fotoğraftakilerin adlarının ne kadar kolay işaretlendiğini gördüm.

Kayıt olduğumda Türkiye Network’ünde 200 bin dolayında üye vardı. 8 Ekim’den itibaren Facebook Türkiye adında bir grup oluşturup orada üye sayısını kaydedip yayınladım. 8 Ekim’de 250 bin olan üye sayısı bugün (20 Ekim) 500 bin oldu. Üye sayısının ikiye katlanma süresi 12 gün. Son günlerde artış hızı biraz düştü. 1 milyonu bulmasının bir aydan fazla zaman alacağını sanıyorum (Türkiye’den gerçek üye sayısı görünenden daha fazla. Şu anda benim listemdeki herkes buralı olmasına karşın yüzde 60’ı Türkiye görünüyor. Kimileri yaşadığı ülkeyi, kimileri yalnızca okulunu Network seçiyor.)

Facebook yalnızca arkadaşların bulunduğu, onlarla sohbet edip, armağanlar gönderilen, oyunlar oynanan bir ortam değil, aynı zamanda toplumsal duyarlılıkları çeşitli kampanyalarla paylaşma sansı veren bir toplumsal iletişim sitesi.

Milliyet Blog’da ilk günlerden buyana “Sivil silahlanmaya hayır” dediğim yazılar yazıyordum. Bu yazılardan birinin metnini kullanarak “Çocuklarımıza oyuncak silah almayalım : Bireysel silahlanmaya hayır” başlıklı bir grup oluşturdum. Önce arkadaşlarımın desteğini aldım, daha sonra da onların arkadaşları eklenmeye başladı.

Facebook'a üye olduğumda, “Karga” rumuzuyla yazan arkadaşımızın kurduğu Milliyet Blog grubu vardı. Şimdi 25 kişi bu gruba bağlanmış durumda.

Çok ilginç gruplarla karşılaşıyoruz. Çocukluğunda kapılara tırmananlar binlerce kişinin katıldığı grupta buluşuyor. Aynı yerde doğanlar, aynı kafeye gidenler, aynı öğretmenden ders alanlar gruplaşıyor. Toplumsal ve siyasal görüşler çevresinde birkaç günde onbinlerce kişinin toplandığı gruplar ve eylemlere tanık oluyoruz.

Facebook’un yalnızca İngilizce arayüzü olmasına karşın Türkçe karakterlere tam destek veriyor, tüm yazılarınızın bize özgü karakterleri kullanarak Türkçe yazabiliyoruz. Facebook’un Türkçe kullanımı olması için çok katılımlı bir kampanya yürütülüyor.

Grup oluştururken grubun adını özenle yazmak gerekiyor. Gruba katılımlar olduktan sonra grup adının değişmesine izin vermiyor. Aynı şekilde Network’ü dar bir alan seçerseniz başkalarının üye olması olanaksız olabilir. Örneğin Türkiye Network’ü ile kurulan gruba başka ülkelerden kayıt olamazlar. En iyisi grubu kurarken network’ü “Global” seçmek...

Sizi bulan arkadaşlarınızın arkadaş listenize eklenmesi için sizin onaylamanız gerekiyor. Listenizden bir arkadaşınızı sildiğinizde ona bir haber gitmiyor. Yani Facebook “nazik” bir site!

Sizinle ilgili bilgilerin ve iletişim birikiminizin olduğu sayfa "Profil" olarak adlandırılıyor ve profilinizin ne kadarını arkadaşlarınız dışındakilere gösterebileceğinizi ayarlayabiliyorsunuz. E-posta adresinizi, fotoğraflarınızı, arkadaş listenizi, profilinizin içindeki herşeyi arkadaşlarınızdan başkalarına tamamen kapatabiliyorsunuz. Çerçevenizi doğru çizdiğinizde hiç rahatsız edilmeden yaşanacak bir ortam oluşturabiliyorsunuz.

Arkadaşlarınızın doğum günlerini birkaç gün önceden uyarmaya başlıyor. O gün arkadaşınıza sanal bir çiçek, akvaryumuna sanal bir balık veya sanal bir içki gönderebilirsiniz.

Facebook’un en güzel yanlarından biri burada gerçek adını kullananların oranının çok yüksek olması. Internet’teki genel alışkanlıkla önce kısa adlar veya rumuzlarla kayıt olanlardan birkaç gün sonra gerçek adlarını kullanmaya başlayanlara tanık oldum. (Bu ad değişikliğini onaylanması birkaç gün zaman alabiliyormuş.)

Facebook’u duyduktan sonra kayıt olmak için bir yıl beklemiştim. Milliyet Blog’u fark ettikten sonra yazmak için birkaç ay beklemiştim. Sonuç olarak kaçmak olanaksız, internet yaşamımızda yerini mutlaka alıyor.

(1) Facebook: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=68073

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..