Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

27 Ekim '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

40 Yaş Civarı Spor

40 Yaş Civarı Spor
 

Kırk yaşından sonra da spor yapmak yararlı olmakla birlikte, bazı tedbirlerin alınması gerekir. Uzun zaman sporu bıraktıktan sonra, yeniden form tutabilmek ve sağlığı tehlikeye sokmadan spora tekrar başlayabilmek için haftada yarımşar saatlik 2- 3 antrenman yaparak 3 ay beklemek gereklidir. Alınacak ilk tedbir, bir elektrokardiyografi yaptırmak, tansiyonu ölçtürmek ve hekim kontrolünü düzenli bir şekilde sürdürmektir.

Bu durumda üç ihtimal söz konusu olacaktır...

Spora devam : Kişi her daim spor yapmıştır, içki ve sigara kullanmaz veya çok az içer, yarış kazanma peşinde değildir. Bu şartlar altında risk ihtimali çok düşüktür. Takım sporları tarzında sporlar ona uygun düşmez ama tenis, golf, yelken, okçuluk gibi sporlardan fayda sağlayabilir. Yüzme, kayak, bisiklet, jogging gibi temel sporlar, bir yarış kazanma hırsı olmadan sporu sürdürmek isteyenlerin sığınabilecekleri ve yararlanabilecekleri spor dallarıdır.

İleri yaşta başlama : Kişi hiç spor yapmamıştır, artık başlamaya karar vermiştir. Kırk yaşlarındaki bu acemiyi, küçük bir çocuk gibi, özellikle kemik, eklem, kan dolaşımı ve kalp sistemleri bakımından bir hekim kontrolünden geçirmek şarttır. Seçilen sporun uygulanmasına geçilmeden evvel, temel teknik hareketler düzenli ve kademeli bir şekilde öğrenilmeli, spor faaliyeti yavaş yavaş yoğunlaştırılmalıdır. Travmalara, kalp ve damar hastalıklarına en az sebebiyet verebilecek sporların seçilmesine de ayrıca özen gösterilmelidir.

Spora yeniden başlama : Kişi yıllarca evvel bırakmış olduğu spora yeniden başlamak düşüncesindedir. Yıllar önce duyduğu heyecanı hemen yine duymak isteyeceğinden, bu şartlar altındaki bir insan, çok yüksek bir riskle karşı karşıyadır. Hele içki ve sigara kullanıyorsa, biraz da kilo almışsa, olabilecek travmalara ve kalp damar rahatsızlıklarına aday demektir. Böyle biri işe, hızlı yürüyüş veya yavaş ve uzun koşuyla, genel jimnastik, yüzme gibi onu çaba harcamaya ve organizmayı günlük hayattan çok daha hızlı bir tempoya alıştıracak sporlarla veya tamamen teknik ve beceri isteyen sporlarla başlamalıdır. Takım sporlarından, hatta raketle oynanan tek kişilik tenis gibi kalp ritmini ve tansiyonu arttıran sporlardan çekinmelidir. Bisiklet veya yürüyen bantla yapılan bir eforlu elektrokardiyografi ve genel muayeneden sonra, yüksek riskli sporlara yeşil ışık yakılabilir. Lakin ilerleyen yıllar paralelinde bu kontroller tekrarlanmalıdır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..