Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '07

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Fazıl Say ve Moskova virtüozleri

Fazıl Say ve Moskova virtüozleri
 

Uluslararası 8. Antalya Piyano Festivali, Antalya Kültür Merkezi’nde beklenildiği gibi; muhteşem bir açılış konseriyle; ‘Fazıl Say ve Moskova Virtüozleri’ programıyla başladı.

Günlerdir merakla beklediğim konser programını, salona girerken elimize tutuşturdu görevliler...

İlk olarak Fazıl Say’ın sahne aldığı bu festivalde Say’a şef Vladimir Spivakov yönetiminde Moskova Virtüozleri eşlik etti.

Fazıl Say sahneye çıktığında, zaten olması gereken o müthiş alkışlar koptu...

Antalya Oda Orkestrası döneminden beri sürekli izlediğim AKM deki konserlerle, dün akşamki oda orkestrasından dinlediğim müzik çok farklı geldi bana. Orkestra volumü yükseltilmiş tek bir viyola...tek bir viyolonselden çıkan ses gibi çalıyordu adeta...

Yaylı çalgılar topluluğu; bir klarinet, bir korno ve bir obua ile desteklenmiş ve 26 kişi olarak sayabildim (umarım doğru saydım). Bir ilginç not daha; sadece iki bayan sanatçı yer alıyor bu toplulukta. İyi ki Viyana Filarmoni gibi tamamen yok saymamışlar!

Dünyanın sayılı Mozart yorumcuları arasında gösterilen bir virtüoz ne yapması gerekirse onu yapmış Say ve bir Mozart konçerto almış programına.

K.414 sayılı No.12 Piyano Konçertosu’nu seslendirdi sanatçımız. Ve piyanosunun başında adeta transa geçiyordu Say. Bu çok güzel eseri, çok etkileyici ve çok güzel çaldı ünlü piyanistimiz.

Konçertonu bölüm başlıkları:

Allegro

Andante

Allegretto

Daha sonra bir sonat çaldı Fazıl Say. S.Prokofiev Op.83, 7 numaralı Piyano sonatını...Bu yaratı da solist sanatçının ustalığını ortaya koyduğu bir 20.yüzyıl eseri oldu.

Allegro inquieto

Andante caloroso

Precipitato

Program sonrası kokteyli ve ‘zaman sorunu doğabileceği endişesi’ olduğunu düşündüğüm gerekçeyle olsa gerek, Say hiç bis çalmadı.

Dinletinin diğer bölümünde Vladimir Spivakov ve orkestrası, Çaykovski çaldılar: Yaylı Çalgılar Serenadı, Op.48...

İnsan kulağının duyabileceği en iyi ‘tad’ da...

Ama o dışarıdaki alternatif organizasyon ( ayrıntı aşağıda) yine boş durmadı. Çaykovki çalındığı sırada müthiş bir havai fişek gösterisi başladı. İki ses kaynağının birbirine uzaklığı 200 metre var/yok, o kadar. Ama biz Moskova Virtüozleri’ne kulak kabarttık.

Aynı konser bu akşam tekrarlanacak. Dün akşam kaçıranlar için son şans!

Festival organizasyonunun dışında bir işgüzarlığın da tanığı oldum: Yaya olarak AKM’ne girmek isteyenler, daha parkın içine girişte engellenip, otopark girişine yönlendiriliyor. Güvenlik görevlileri nedeni sorulduğunda; “Turizm Bakanı ve konuklarına yemek verilmekte, girişi otoparktan verdirdiler” yanıtı veriyorlar. Tepki göstermem de içeri girmem için yeterli olmadı, zorunlu olarak yaklaşık 50 metre gidip, otopark girişinden girdim.

Aynı işgüzarlığın organizatörleri; otoparktan girip yine aynı alana gelenlere bu kez de orada, ‘davetli misiniz?’ diyerek sizi kibarca! uyarıyor. Bakanla ilişkili etkinlik Cam Piramitte, yaşanan bu işgüzarlıklar AKM’nin önündeki alanda!..Bilmeyenler için belirteyim, AKM ve Cam Piramit arası yaklaşık 200 metre.

Ha, unutmadan bir ayrıntı daha; konser bitip dışarı çıktığımızda... ve hem de tam karşımızda, sözünü ettiğim alternatif organizasyonun, davul zurna ve halay eşliğinde eğlendiğine de tanıklık ettik!

Foto: Spivakov ve Say izleyenleri selamlıyor.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..