Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

03 Ocak '08

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Muhteşem Bir Makina

Muhteşem Bir Makina
 

İşte, bilhassa kışın gözetilmesi gereken, harika bir makina!.. Ancak bozulduğu zaman ilgimizi çeken bu makinayla, gerçekte o kadar içli dışlıyız ki!..

Ne pek fazla ağır, ne de pek fazla büyük bir makina bu. Lakin onu ihtiyatla kullanmak gerekir. Özellikle ılımlı ve değişmeyen bir sıcaklıkta daha randımanlı çalışır. Neyse ki hava ısındığı ya da soğuduğu zaman, bu harika makina da, kendine özgü sıcaklığını, otomatik olarak ayarlayabilir. Soğuk hava akımı kendisine dokunur dokunmaz, makina da hemen gerektiği kadar ısınıverir. Bunun aksine, hava ısınır ısınmaz, o da soğuyuverir. Hava gerçekten çok sıcaksa, makinanın üzeri su damlacıklarıyla kaplanır ve bu damlacıklar buharlaşarak, sıcaklığı düşürmek suretiyle normal ısıyı sağlarlar.

Radarları bilirsiniz... Bu cihazlar, havadaki radyoelektrik dalgalarının bir cisme çarpıp geri dönmesiyle, o cisim hakkında bilgi veren bir ayna gibidir. Bizim harika makinamızın da bu gibi birçok radarı vardır.

İşte bunlardan, ışınları alan iki tanesi... Aldıkları ışının yoğunluğuna göre, onlar da kendiliklerinden ayarlanırlar. Şekillere, renklere, hareketlere göre az ya da çok açılıp kapanarak değişirler. Birbirinden ayrı oldukları için, algıladıkları görüntüler arasında da fark vardır. Bu sayede, makinamız, cisimlerin boyutları ve uzaklıkları üzerine bilgi verir.

İşte, iki radar daha... Bunlar da ses titreşimlerini alırlar. Radyo yayınlarını alıcı bir cihaz gibi, topladıkları sesleri yeniden üretir ve onların kaynağını bildirirler.

Makinamız, benzeri bir başka makinadan ses dalgaları aldığı zaman, titreşmeye ve kendisi de uzaya, öbür radarları etkileyecek sesler yayımlamaya başlar. Bu ses alışverişi bazen uyumlu anlaşmalara, bazen de ne yazık ki bağırıp çağırmalara, haykırmalara yol açar!

Bu eşsiz makina, radarları etkilenir etkilenmez harekete geçer. Öbür makinaların karşısına çıkarak ses dalgaları yayar, ilginç işaretler yapar. Onu izlerken, tıpkı garip figürlü bir rond seyrediyormuşuz gibi gelir bize. Bu manzarayı bilhassa uzaktan ya da yüksekten, mesela bir kulenin tepesinden görmek çok ilgi çekicidir, zira sözkonusu makinalar canlıdır!

Hiç şüphesiz, bütün bu mekanizmaları işletebilmek için her zaman çalışmaya hazır milyonlarca öğeden kurulu bir merkezi olan, karmaşık bir elektrik tesisatına ihtiyaç vardır.

Evet, gerçekten muhteşem bir makina... Ancak, bu makinanın iyi çalışır durumda kalmasını istiyorsak, bakımına son derece dikkat etmek zorundayız. Bakımın başında, organ dediğimiz aygıtların kirden korunmasını ve duyarlı kalmasını sağlayacak günlük temizlik gelir.

Diğer yandan, makinaya düzenli olarak yakıt gereklidir. Ne var ki bu yakıt, ucuz bir yakıttır. Zira bizim makinamız havayla ve toprakla çalışır. Hava, toprağı yakmak için zorunludur. Toprak dediğim ise, sebze, meyve ve et haline dönüşmüş besinlerden başka bir şey değildir!

Ne güzel, ne eşsiz, ne muhteşem bir makina bu değil mi? Onu hala tanıyamadınız mı yoksa?

Evet, bu makina, insan vücudunun ta kendisidir!

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..