Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

06 Ocak '08

 
Kategori
Blog
 

Çukurova ve Adana... Güneyin ışığı!

Çukurova ve Adana... Güneyin ışığı!
 

*Çukurova ve Adana...Güneyin ışığı...! *


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım... Merhabalar..!

Bu yazımda da (MB) Blogdaki arkadaşlarıma, bendenizin ikame ettigim (oturduğum) şehirim ve bölgem "ÇUKUROVA ve ADANA" konusunu tema olarak işleyerek yazmayı düşündüm..!

Çukurova
Çöküntü alanlarında Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin getirdiği alüvyonların yığılması ile oluşmuş Türkiye’nin en büyük delta ovasıdır. Adana ovası da denir. Çukurova'da Ceyhan Ovası, Yüreğir Ovası, Misis Ovası ve Yumurtalık Ovası bulunmaktadır.

Bölgenin en gelişmiş illerinden biri olan ve bir tarım, sanayi, ticaret ve eğitim kenti olan Adana, aynı zamanda Türkiye'nin 4.cü büyük kentidir.

Bölgenin en önemli ticaret, sanayi ve bir liman kenti olan Mersin aynı zamanda ortadoğunun en önemli limanına ev sahipliği yapar . Mersin'de yer alan Mersin Serbest Ticaret Bölgesi, Mersin Limanı, Türkiyenin en önemli limanı ve serbest bölgesi ünvanını korumaktadır.

DÜNYANIN CENNET KÖŞELERİNDEN BİR TANESİ de ADANA' mızdır...!

Bendeniz NECİP KÖNİ, Orta yaşlı gurubunda olup, bir ADANA'lı olarak, bütün ADANA'lı hemşehrilerime sesleniyorum..! Oturduğumuz ve yaşadığımız bu güzel, sıcak, cana yakın BÖLGEMİZ ÇUKUROVA' nın

(MERSİN+TARSUS+ADANA+OSMANİYE ve de HATAY dahil..) çok iyi KIYMETİNİ BİLMELİYİZ..!

Ben dünya'da şahsen 15 ülke gezdim.(İŞ+TURİST) ve de hepside ayrı ayrı özelliğe sahip, güzel ülkeler olmakla birlikte gene de her zaman KAFAMDA MEMLEKETİM (Anavatanım) ADANA olmuştur...Kusura bakmazsanız şayet size çocukluğumda aklımda kalan bir ADANA şiiri ile bu mesaj yazımı sona erdirmek istiyorum...Sevgi ve Selamlarımla...NECİP KÖNİ

***************************
ADANA YURDUMUZU GÜNEYDE
YILLAR YILI BEKLİYOR.
SEYHAN, CEYHAN SULUYOR VERİMLİ OVASINI.
GİDİN GÖRÜN ÇOCUKLAR
YİĞİTLER YUVASINI...!

Adana
Türkiye’nin 4. büyük kenti olan Adana, Seyhan Gölü ile Seyhan Nehri kenarına kurulmuş modern bir kenttir. İlk çağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olduğu için, bölgede 10 civarında antik kent, 40’tan fazla antik kale bulunmaktadır. Dünyanın halen kullanılan en eski iki köprüsü (Taşköprü ve Misis Köprüsü) Adana’dadır. Deniz kenarındaki lagünlerde milyondan fazla kuş ve kaplumbağa yaşamaktadır. Dünyanın en yüksekten düşen ikinci şelalesi (Kabuzbaşı Şelaleleri) bölgemizdedir. Bölgemizdeki Toros Dağları, ender bitkilerin yetiştiği geniş doğa yürüyüşü alanlarına sahiptir.

Bir bakarsınız, bu sayfamı, yabancı bir turistde okur diye, gelin şu memleketimin bir de ingilizce versiyonunu da yazayım aşağıya.... :}}}}})))))))

Adana
Adana, the 4th city of Turkey, is a modern town situated on the edge of the Seyhan River and the Lake Seyhan. As the city has been a centre of habitation since the ancient times, it is possible to find about 10 antique cities and more than 40 antique castles around. The oldest 2 bridges of the world. (The Stone Bridge, The Misis Bridge), stil being used, also exist in the city. A population of more than a million birds and tortoises live in the lagoons on the coast of Adana. Kabuzbaşı Waterfall, the second highest waterfall in the world is also in this district The Toros Mountain Ranges offer favorable tracking areas with a beautiful and exceptional plant cover.

**ESKi ADANA IRMAK KENARI - (Seyhan Nehri Kıyısı)***(YiL-1935-1950) Bir çok Anadolu kenti gibi o da adını mitolojiden alıyor. Söylentiye göre Gök Tanrısı Uranus’un oğlu Adanus şehrin ilk temellerini atmış. Bir çok uygarlığın yaşadığı Adana bu uygarlıkların bıraktığı eserler açısından oldukça zengin. Sarıyakup, Alidede, Tepebağ, Kayalıbağ ve Türkocağı mahallelerindeki eski Adana evleri görülmeğe değer. Seyhan caddesi üzerindeki Arkeoloji Müzesi ve Kuruköprü civarındaki Etnografya Müzesi’nde bölgeden çıkan arkeolojik eserler ve Türk el sanatları sergileniyor. Bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Karataş, Adana’nın 50 km güneyinde bulunan bir sayfiye yeri. Bu belde balık lokantalaryla da ünlü… Adana’da geçmiş, ta ilk çağlara kadar gider. Tepebağ Hüyüğü, Çukurova’nIn ilk yerleşim yerlerindendir. Höyük’te açığa çıkarılan surlarla çevrili yerleşme, yenitaş dönemine tarihlendirilir. Adana ve çevresindeki ilkçağ kalıntılarının en önemlisi, Adana yakınında Seyhan ırmağı üzerindeki Taşköprü’dür.Bunların dışında yine Ramazanoğlu Halil Bey’in yaptırdığı Küçük Mescit , Tuz Hanı , Roma Hamamı’nın temelleri üzerine yaptırılan Irmak Hamamı Yalı Hamamı Ramazanoğulları Halil Bey’in kölesi Abdullah bin Hasan Kethüda’nın yaptırdığı Hasan Ağa Hasan Kethüda Camisi , minaresi , Cuma Fakih Mescidi , Savcıoğlu Mustafa’nın yaptırdığı Kemeraltı Tarsuskapı Camisi .

1353'te başlayan Ramazanoğulları egemenliği boyunca, kent oldukça büyüdü. Daha çok güney semtlerinden Ulucami, Alidede, Sarıyakup, Sofubahçe (Türkocağı) gelişti. Bu dönemde Ulucami, Ulucami Mescidi, Tuzhanı, Yağ Camii, Yağ Cami Medresesi, Herhal Mescidi gibi önemli binalar yapıldı. Kentin sekiz kapısı vardı. Bugün, bunlardan yanlız Kalekapısı ve Tarsus Kapısı kalmıştır. O zamanlar Suriye’den ve Kıbrıs’tan gelen küçük ticaret gemileri Taşköprü’ye kadar Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin deltasında kurulmuştur.

* ADANA KEBABI *

Yalnız bu Adana Kebabı çok yağlı olduğu için, yazın ve hele bu yazın kavurucu sıcaklarında bence kesinlikle yenilmemesi gereken yemeklerden biridir.Belki çoğunuzda bu kebabın yapılışını da biliyorsunuzdur...En önemli özelliği yağlı koyun kıyması ile yapılmasıdır..(Kıyma içine köftedeki gibi ekmek hamuru konulmaz ve özelliklede kuyruk yağı ile kıyma hamanlanıp, özel kıyma kebabı şişine tutturulmasıdır...İşte en önemli özelliklerinden biri de budur.İkincisi bu Adana kebabının yapıldığı et daha çok (Karaman cinsi) Konya-Doğu Anadolu yaylalarında yetişmiş koyunların etinden yapılır...(Yani o lezzetli Trakya'nın Kıvırcık koyun etinden veya Ankara'nın Dağlıç koyun etinden olmaz, çünkü bu etler fazla yağlı olmadığı için kebap kıyması yassı demir şişde durmaz ve dökür...Yani başka bir deyimle Kebap tutmaz...) Özelliklede kömür ateşi ile pişirilir..Pişirme kıvamıda bir ustalık ve sanat işidir...Kıyma kebabını fazla ateşde tutarsanız hem kurur, hemde şişden dökülür, ateşde az tutarsanızda bu defa da içi fazla pişmemiş olur...vs...vs..gibi

Şimdi size çok kısa bir ADANA KEBAP yapılış reçetesi sunuyorum.

Adana Kebap, Adana'ya özgü, kıymadan yapılan bir kebap çeşidi.

Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler; biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, kuyruk yağıdır. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmamalıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası, salata ile yapılmalıdır.

Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece et, kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.

Üretim Şekli

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının %15'i kadar kuyruk zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk, binde 3 ile binde 8 arasında (İdeali binde 5) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır. Yoğrulmuş karışım üçüncü kez zırh ile kıyılır. Hazırlanan karışım, 0, 5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı'nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.

Pişirme Şekli

Adana Kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur.

Adana Kebabı coğrafik tescilli olup üretimi için Adana Ticaret Odası'ndan izin alınmalıdır

Servis Şekli

Tipik bir servis Adana kebap porsiyonu; kömürde pişmiş etin yanında közlenmiş domates ve biber, soğan salatası ve ezme ile gelir. Yöresel bir içecek olan şalgam suyu veya ayran ile tüketilir. Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapcıların menülerinde yer alır. Aynı kebabın acısızına da Urfa denir. Elle yenmeden önce ocak başında çekilmiş et ile yapılan Adana Kebabı daha lezzetli olur.

Afiyet olsun...!

*KAYNAK RESİM*Necip KÖNİ-Arşivi

Sevgi ve selamlarımla,
NECİP KÖNİ - ADANA/TR

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..