Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '16

 
Kategori
Güncel
 

Çekil eyy Amerika, çık içimizden!

Çekil eyy Amerika, çık içimizden!
 

Rahmetle anımak istiyorum İlkokul Öğretmenim Besim Nebioğlu'yu, toprağı bol olsun.

Ölüm yıldönümü olmadığı halde rahmetle anmamın nedeni, gündemdeki Lozan antlaşması ve Musul konuları dir.

Vay efendim! "Lozan antlaşması şöyle imzalanmış mış, şöyle ülkeye artılar kazandırmış mış şöyle ülkeye zarar vermiş mış" şeklinde siyaset arenasında gündeme getirilerek konuşuluyor.

Musul konusu da benzer şekilde gündeme getiriliyor. Ali İshak Paşa'ya verilmiş olan ultimatomlar, Vahdettin'ler, İngiliz bayrakları, General William Marshall'a verilen işgal emrine kadar konuşulmaya başlandı tam da Türk askeri Musul'a gireceği gün!

*

Belki çok ilginç gelecektir sizlere. Besim öğretmenim tarih dersinde bile not tuttururdu biz öğrencilerine. Örneğin; Osmanlı İmparatorluğu'nun nerede? ne zaman? kim tarafından? kaç tarihinde? ve niçin kurulduğu konusunda kısa açıklama notu ile bizi sorumlu tutardı. Kitap'a bağlı kalmazdı. "Size bunlar yeterlidir çocuklar" derdi.

Yirmidokuz kere kölesi olduğum sevgili Besim öğretmenim (bu arada emeği geçen Nimet öğretmenimi de unutmuyorum) bugünleri öngörerek biz öğrencilerine Tarih dersinin ezber yönleriyle beyinlerimize kazımaya çalışmıyordu.

*

Lozan konusu olsun Musul konusu olsun "Bizleri ilgilendirmez" demiyoruz elbetteki. Günahı ve sevabıyla tarihte yaşanmış olduğu konuların gündeme taşımasının kimseye yarar sağlayacağını sanmıyorum.

Sadece Washington ve uluslararası tuccarlara yarar sağlar Musul ve Lozan tartışmaları.

Tarih ve gelenekler önde tutularak siyaset yapılmasının uygun olduğunu düşünenler iki kez yanılıyorlar!

Tabiki Tarihten ders almalıyız. Zaten tarih onun için var! Toplumu daha ileriye taşımak adına tarih bizlere kılavuz olmalıdır.

Ama Amerika'nın Büyük Ortadoğu Projesi bağlamında Ortadoğu coğrafyasını yeniden yapılandırması için üretmiş olduğu komplo teorilerin içine Lozan ve Musul tarihimizi depreştirerek -amiyane tabirle- bizleri kullanmasını istemiyoruz! Yüreğimizi acıtıyor.

*

Çekil eyy Amerika!

Çık içimizden!

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..