Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '15

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Doğum yardımından yararlanma usul ve esasları hakkında

Doğum yardımından yararlanma usul ve esasları hakkında
 

Doğum Yardımı


07.04.2015 tarih ve 29319 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 15.05.2015 tarihinden itibaren uygulanmak üzere ''doğum yardımı'' düzenlenmiştir. Doğum Yardımından Yararlanacak Kişiler:
Doğum yardımı, Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacaktır. Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hâllerde babaya ödenebilir. Ancak annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda doğum yardımı anneye yapılacaktır. Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler de doğum yardımlarından yararlanabileceklerdir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalanacaktır.
 
Doğum Yardımı Ödemeleri:
  • Canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL,
  • İkinci çocuğu için 400 TL,
  • Üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL olarak belirlenmiştir. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecektir ve haczedilemeyecektir.
Doğum Yardımının Usul Ve Esasları:
  • Doğum yardımı başvuruları 15.05.2015 tarihinde başlayacaktır.
  • Doğum yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecektir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmeyecektir.
  • Ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılacaktır.
  • Başvurular, başvuru dilekçesiyle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılacaktır.
  • Başvurular şahsen, iadeli ve taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacaktır.
Kamu Kurum Kuruluşlarında Çalışan İşçilerin Bireysel veya Toplu İş Sözleşmesi Nedeniyle Yararlanmakta Oldukları Doğum Yardımları
 
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın devletin sağladığı doğum yardımı kapsamında yapılacak ödeme tutarından daha az olması hâlinde sadece aradaki fark ödenir. Kararlaştırılan tutarın devletin sağladığı doğum yardımı kapsamında yapılacak ödeme tutarından daha fazla olması hâlinde ise devletin sağladığı doğum yardımı kapsamında ödeme yapılmayacaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmayacaktır.
 
Doğum Yardımından Yararlananların Gerçek Dışı Beyanda Bulunmaları
 
Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi hâlinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte iade edilmesi, haksız yararlanana ödeme yapan kurum tarafından bir yazı ile bildirilecektir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması hâlinde bu alacakların ilgili vergi dairesine bildirilmesi üzerine takip ve tahsil edilecektir.
 
Toplam blog
: 7
: 822
Kayıt tarihi
: 09.12.14
 
 

Özel bir şirkette "Personel Müdürü" olarak görev yapmaktayım. İş hukuku, sosyal güvenlik, ücret, ..