Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '14

 
Kategori
Dünya
 

Dünya'nın stratejik öneme sahip en önemli beş boğaz ve kanalı (Analiz)

Dünya'nın stratejik öneme sahip en önemli beş boğaz ve kanalı (Analiz)
 

 Aslında bu başlı başına uluslararası siyasetin TEZ konusu olabilecek bir inceleme. Benim yapacağım tespitler sadece bunun önnü açabilecek stratejik vurgular. Boğaz ve Kanal deyimi önemlidir. Dilimize bile geçmiştir. "Hangi kanaldan kontak kurabiliriz?" , "Temas kanalları açıktır?" gibi diplomatik ve iş dünyasının terimleri çoktur bu konuda. Boğaz ve Kanallar dünyanın okyanus ve denizlerinin kıtalararası ilişkilerinin gelişmesine büyük katı sağlamıştır.

Dünyada stratejik konuma sahip kıtaların ayrışma noktasında 5 adet önemli boğaz veya kanal bulunmakta; Bunların üçü doğal ikisi yapaydır.

1- Asya ve Avrupa kıtasını ayıran en öneli Boğaz; İstanbul ve Çanakkale boğazları  

Avrupa ve Asya Kültürlerinin kaynaşma ve köprü noktası. Aynı zamanda Akdeniz ve Karadeniz'in bağlanmasıyla Rusya, Ukrayna, Romanya, Gürcistan, Bulgaristan, Tuna nehri üzerinden Doğu ve Orta Avrupa'nın da dünyaya açılan KAPISI bu boğazlar  İstanbul'u bu yüzden Dünyanın merkezi yapmaktadır çünkü MEDENYETİN BAŞLANGIÇ NOKTASI ve ENERJİ kaynağı petrol'ün ana vatanı olan Ortadoğu ile şu an Dünyanın sermaye ve endüstri alanında en önemli kıtası olan AVRUPA'nın bağlantı noktası burasıdır. Ayrıca Avrupa ve Orta Asya arasındaki karayolu (Tırlarla) olan geçiş noktası. Bu yüzden en yoğun ve kalabalık geçiş noktası İstanbul'dur ve ne İstanbul'un ne de Türkiyenin ilerde de önemi asla bitmeyecek aynı zamanda açılacak KANAL Projesi içi bu önem daha da artacaktır. Şu an ki kavgaların temelinde bu projelerin engellenmesi ana nedendir. Türkiye'nin kendi stratejik konumunu daha da fazla fark ederek kendi kaderini siyasal olarak belirleme ve Lozan'da atılan imzalarla verdiği taahhütleri elinden geldiğince delme ve kendi siyasal kültürel sosyal alanını genişletme çabası dışardan ve içerden engellemelerle sürekli karşılaşmaktadır.

Diğer yandan Rusya Federasyonu tarihsel olarak Akdenizde varlık gösterme hayali hep canlıdır. Devletler inançları kendi siyasal varlıklarını kormak ve sürdürmek amacıyla kullanırlar. Rusya kendisine Bizansın sembollerini seçmesi (Çift Başlı Kartal vb) ayrıca kendisine "Bizansın Devamı ve Varisi" demesi, İstanbul'a hala kendi tarih kitaplarında (Sovyet dönemi dahil) "Tsargrad" (Çarınşehri) demesi' hep içinde taşıdığı bu hayal yüzündendir. Britanya asla sevmediği Türklerle tarihsel işbirliği ve hatta kafkaslarda Çeçenlere bile son döneme kadar destek vermesinin arkasında hep Rusları Akdeniz, Ortadoğu, Kuzey Afrika başta olmak üzere uzak ve kontrol altında tutma niyeti vardır.

2-Asya ve Afrika kıtasını ayıran Süveş Kanalı : Mısır'ın önemli ülke olmasını sağlıyor

Akdeniz ile Hint Okyanusu arasında bağlantı noktası olduğu gibi aslında Avrupa'nın Doğu Afrika ve Güney Asya'ya ulaşmadaki en kestirme gemi yolunu oluşturmakta. Aynı zamanda Afrika ve Asya Kültürlerinin kesişme noktası olduğu kadar, tarihsel Roma Avrupa medeniyetinin Orta Doğu temsilcisi İsrail'in komşusu olması açısından önemli bir nokta. Kanal tüm Güney ve Kuzey Avrupa'yı dünyanın en önemli ham madde kaynakları olan Güney Asya, Ortadoğu Petrolleri, Doğu Afrika'ya ulaşma da önemli köprü yapmakta. Bu köprünün, iş birliği yapmayan Müslüman Kardeşler ve Mursi bırakılması AB, ABD Cumhuriyetçileri ve Cehülinati başı Kraliçe açısından mümkün değil. 529 kişinin idam edilmesine BATI'dan ses çıkmamasının nedeni budur. Zira bu kanal şayet Müslüman Kardeşlerin eline geçerse zaten kontrolü kaybetmeye başladıkları İstanbul ve Türkiye'de aldıkları darbeyle iyice BATI'nın batması demek olacaktı. SİSİ ve DARBESİ bu yüzden gizlice desteklenmekte.

3-Afrika ve Avrupa kıtasını ayıran Cebelitarık Boğazı:

Tarık bin Ziyad adındaki yiğit Müslüman komutan tarihte İspanya'yı ele geçirmek için bu boğazı geçip gemileri yakıp askerleriyle yüzyıllar sürecek olan İber yarım adası fethini gerçekleştirdi. Ancak Kastilyalı Kraliçe İzabel Müslüman ve Yahudileri katliamdan geçirip ülkesinden kovdu. Şu an Cebelitarık ingilizlerin elinde. Britanya'nın eline Akdeniz ve Atlas okyanus'u kontrol etme imkanı vermekte. Şayet bu boğaz Fas'ın elinde olmuş olsaydı ve FAs'ta ki müslümanlarda da sufist değil siyasal İslam bilinci az da olsa olabilseydi CEHÜLİNATİ başı Britanya Kraliçesi zor durumda olurdu. Asla Akdeniz onların gölü olmaz olamazdı. Kıbrıs'a öyle kolayca ellerini sallaya sallaya gelemezlerdi, Çanakkale'yi kuşatamazlardı. Cebelitarık Mısır ve Süveyş Türklerin elinde olsaydı 1915'te Çanakkaleye saldırmaya nasıl cesater edebilirdiki Britanya ve ahbap çavuşları? Bu sebeple Rusları Akdeniz'de istemeyen Britanya istemeye istemeye İstanbul'un Türklerin elinde kalmasına da gözyummuştur. 

4-Kuzey ve Güney Amerika'yı Ayıran PANAMA Kanalı: 

Atlas okyanusu ve Büyük okyanusta denilen dünyanın en büyük okynusu Pasif'ik okynus'una geçiş yaptıran bu kanalda çok önemlidir. Zira Batı Avrupa'nın gemilerinin Güney ve Kuzey Amerikanın önemli limanlarına geçişi bu kanaldan olmaktadır. Kuzey Amerika'da ABD ve Kanada'nın genelde Anglo Sakson Kültürü hakimdir, ABD'ye karşı kendini hep ezik ve kötü hisseden Meksika'da aslında dışından Latin ama içinden ABD kültürünün aşığıdır. Meksika'ya tipik bir Latin ülkesi demek bu yüzden zordur. Meksikalıları Türkiye'nin kendi tarihsel geçmişine küfreden Batı hayranlarına benzetebiliriz. Latin Amerika gün geçtikçe daha fazla uyanmakta, BATI'nın sömürgesinden uzaklaşmaktadır. Venezuella, Brezilya, Arjantin, Uruguay vb daha fazla ülke kendi bağımsızlıklarını Sosyal Demokrasi ve Sosyalizm yanlısı hükümetlerle perçinlemekte. Ticaretlerini geliştirmekte ezilmiş halklarına daha fazla desek veren liderere kavuşmaktadırlar. Hal böyleyken PANAMA Kanalı Latin Amerika ülkeleri açısından da önemli olmakta özeliikle Batı kıyılarına geçebilmek, Çin'e ulaşabilmek için Panama çok önemli bir geçiş noktası. İlerde olası bir savaşta (ABD Cumhuriyetçileri ile olacak bir savaşta) Çin ve Rusya'nın silah ve lojistik destek sağlayabileceği bir kanal PANAMA. Bu yüzden Rusya ve Çin PANAMA'ya rakip Nikaragua Kanalı açmaya çalışıyor. Zira ilerde Latin Amerika üzerinden daha fazla nüfuz kavgasında Nikaragua kanalı çok daha önemli olacak. Tıpkı Kanal İstanbul gibi.

5-Asya ve Kuzey Amerika Arasındaki Bering Boğazı:

Bu kanal tüm kanallar arasında en önemsizi gibi durabilir ancak Küresel ısınmanın etkileri sebebiyle ılıman iklim kuşağının kuzey taşınması sayesinden ilerde muhtemel şehirleşmenin bu böglerde yaygınlaşması sağlanırsa ayrıca Sibirya ve Alaska'daki yer altı zengiliklerinin keşfi sayesinde ticari hayatın hızlanması deniz taşımacılığının kuzey kutup denizlerinde yine iklim değişiklikleriyle kolaylaşması sayesinde Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika hattı açısından daha kolay yollar oluştuğunda bu kanalda önemini arttıracaktır. Japonya ve Çin gibi dev ülkeler Bering'ten çok daha kolayca Kuzey Avrupa'ya ulaşabilirler, burada kurulabilecek muhtemel limanlar iklim değişikliklerine paralel olarak daha önemli olacaktır.

Her nekadar bu yazdığım analizlerde genel durum bu şekilde olsada asla Akdeniz'de İstanbul'un ve Çanakkale'nin önemi azalmayacaktır. Kanal Projesini hükümet hemen devreye koymalıdır. Ancak çok daha öncelikli yapması gereken şey, kendi devlet mekanizmasına karşı dışardan yapılan yerli işbirlikçilerle bu projenin engellenmesine yönelik çabalaradikkat etmesi bunları bertaraf etmesi gerekmekte. Şayet bunları yapamazsa önümüzde sadece Türiye'yi değil tüm dünyanın ezilmiş halklarına karşı önemli bir mevzi kaybedilmiş olacaktır.

Bu arada ben daha 8 yaşımdayken benle beraber İSİM ŞEHİR HAYVAN BAŞKENT ÜLKE DENİZ DAĞ diye oyunları oynayarak önce coğrafyayı sevmemi, sonra siyasal haritalara bakmayı bana özendiren bu konuda düşünsel alt yapı oluşturmama katkı sağlayan amcam İlhan Özcimbit'e bir kere daha yürekten teşekkür ediyorum.

( Tüm Avrupa'nın Başkentlerinin neresi olduğunu, ırmak, dağ, illerimizin, ülkelerin isimlerini vb o yaşta öğrenmiştim. Haberlere daha çok kulak kabartıp radyodan dinliyordum o yüzden ve Leh Walessa, Gdansk tersanesi işçileri, Nato Komutanı Bernard Rogers isimlerini bu sayede kolayca aklımda kalıyordu, bağlantılar kurabiliyordum. MEB sadece bu oyunları bir derste öğretmenlerine oynatsa şu ülke çocukları ne olur bir düşünün. Göstermelik duvarda asılan haritalar ve Kiev'i harita'da gösteremeyecek durumdaki sınıf öğretmenleriyle sözde eğitim. Hepsi mevzuat ve müfredata boğulmuş sıkıcı, gelişmeden, rekabetçilikten, sorgulamadan uzak duran ve korkan bir kafa yapısıyla ne kadar ilerleyebilir ki ülke eğitimi. Neyse bu ayrı bir tartışma konusu)  

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..